A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Akár 10 millióra is pályázhatnak az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások

Megjelent a kis falvak vállalkozásainak újraindulását segítő program harmadik felhívása. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programban ezúttal összesen 20 milliárd forintra lehet majd benyújtani a kérelmeket. A programban 2-10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az 5000 lakosnál kisebb településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő mikrovállalkozások. Ez egy 70%-os vissza nem térítendő támogatás, vagyis minden 100 forint beruházásnál 70 forintot átvállal az állam. A lehívható előleg 50 százalék. A támogatás fordítható új eszközök, gépek beszerzésére és ingatlanberuházásra, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására. A pályázó vállalkozásoknak minimum 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük. A támogatási kérelmek beadására 2021. december 9-ig van lehetőség. A felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI

Nébih: kártevővel szennyezett rizst hív vissza a Tesco

Szabad szemmel is látható, élő állati kártevők jelenléte miatt visszahívta az 1 kilogrammos Hearty food márkájú rizst a Tesco-Global Zrt. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih arra kérte a vásárlókat, hogy a Marotelli Kft. által szállított, 2022. március 18-án lejáró, MYANMA21/021 azonosító adattal megegyező termékeket ne fogyasszák el. A visszahívás kizárólag a fenti azonosító adatokkal rendelkező termékekre vonatkozik. A megvásárolt termékeket a vásárló visszaviheti az üzletlánc bármely magyarországi egységébe, a vételárat a vásárlást igazoló blokk hiányában is visszatérítik.

Forrás: NÉBIH

Kerékpárút épül Salgótarjánban

Újabb kerékpárút épül Salgótarjánban európai uniós támogatással, 270,5 millió forintból. Az új, több mint hét kilométeres szakasszal elkészül a várost átszelő út. Az építés befejezésének várható időpontja 2022. szeptember 30.

Forrás: MTI

50 méter magas óriáskereket állítottak Biatorbágy határában

Új turisztikai látványossággal gazdagodott a biatorbágyi Premier Outlet. Az érdeklődők jövő tavaszig egy csaknem 50 méter magas óriáskerékről csodálhatják meg a környékbeli tájat. A Premier Eye nevű keréken 30 darab, egyenként 6 fős gondola található. A csúcsról csodálatos panoráma nyílik az őszi pompában tündöklő Budai-hegységre és a Törökbálinti-tóra.

Forrás: turizmus.com

Látogatóközpont épül a Bükkben

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Szeleta park látogatóközpontja. A látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a “játszva-szórakozva tanulást” és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. A látogatóközpontban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva bemutatják a Bükk-hegység természeti és kulturális örökségét és az ősemberbarlangokat. A Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb “ősember-barlang” a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

Forrás: MTI

Csaknem 600 milliós fejlesztés a Balatonnál

A kilátók, kilátópontok összekapcsolását célzó, csaknem 600 millió forintos fejlesztés valósul meg a balatoni turisztikai térségben. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetésével megvalósuló projekt 2018. december elsején kezdődött. Azóta már elkészült a Kis-hegy erdei élményközpont Balatonlellén, és a szántódi erdei “Molyhos-tölgy” pihenőterasz. Felújították és gyermekbarát elemekkel bővítették a szigligeti Óvár-kilátót, Balatongyörökön. A Keszthelyi-hegységben, a Batsányi kilátó körül és a Szerelemdombon mesetanösvényt is kialakítottak. Év végéig statikailag megerősítik a gyenesdiási Festetics-kilátót. A fejlesztések jövőre is folytatódnak. 2022 első negyedévében a Balatonföldvári kilátó környezetének megújításával a Hajózástörténeti Látogatóközpont szolgáltatásait fejlesztik. Fonyód önkormányzata pedig a Szaplonczay sétány átfogó felújítását valósítja meg, és a Sipos-hegyi és a Várhegy-kilátó fejlesztését tervezi.

Forrás: MTI

Kilátó és turistapihenő újult meg a Kelet-Mecsekben

Megújult a Cigány-hegyi kilátó és az Óbányai-völgy turistapihenő a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben. A nemzeti park kezelésében lévő Natura 2000 területek népszerűsítését célzó, 40 helyszínen futó projekt első ütemében Nagyharsányban panoráma sétány, a szoborparkban új fogadóépület létesült. A második ütemben új kilátók épültek, vagy újultak meg Pécsen, Drávaszentesen, a Tolna megyei Pacsmagi-halastavaknál, Bátán és a Gemencben, madármegfigyelő lesállást, valamint pallósort adtak át a dávodi Földvári-tavi madárparadicsomnál. A turisztikai fejlesztések során információs táblákat raknak ki, helyrehoznak 15 gémeskutat, új pihenőpadokat, tűzrakóhelyeket, szemeteseket helyeznek ki, és sorompókat állítanak, hogy megakadályozzák a védett területekre behajtást.

Forrás: MTI

Folytatódhatnak a strandfejlesztések

Folytatódik a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Strandfejlesztési Programja: újabb 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból fejleszthetők tovább a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó, valamint a Duna és a Tisza mentén lévő szabadvizű strandok. A pályázati felhívások tervezetei már nyilvánosak, elérhetőek a kisfaludyprogram.hu oldalon. Az MTÜ 2017-ben indította el a Kisfaludy Strandfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon. A strandfejlesztés következő ütemében mintegy 100 projekt nyerhet majd el újabb fejlesztési forrásokat.

Forrás: MTI

Összeállította:Dobó Csaba