A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

KSH: augusztusban nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Augusztusban 24,2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző hónaphoz képest, és 11,3 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. A járvány előtti, 2019. augusztusi adatoktól viszont 24,3 százalékkal elmaradt ez a szám. A belföldi vendégéjszakák száma még a 2019. augusztusi adatokat is meghaladja 1,4 százalékkal. S bár a külföldi vendégek száma is szépen nőtt tavaly augusztushoz képest, (50,2 százalékkal), ez 2019 azonos időszakához viszonyítva 55,7 százalékos csökkenést jelent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 329 ezerrel, 14,4 százalékkal, a külföldieké 364 ezerrel, 63,7 százalékkal volt több. A szállodákban a belföldi és külföldi vendégéjszakák száma is nőtt tavaly augusztushoz képest: a belföldieké 0,7 százalékkal, a külföldieké 59,8 százalékkal. A közösségi szálláshelyeken a belföldi vendégéjszakáknál 66,1% volt a növekedés, a külföldieknél 147,6 százalékos. A panziókban és kempingekben viszont kevesebb volt a belföldi vendég (3,6, illetve 5,3 százalékos a csökkenés). A külföldi vendégéjszakák száma viszont nőtt (6,7 százalékkal és 26,9 százalékkal). A szállásdíj bevételek egy év alatt 27 százalékkal nőttek, a vendéglátás bevételei 12,3 százalékkal. Ez 17,5 illetve 7,7 százalékkal maradt el a 2019. augusztusitól.

Forrás: MTI

Turisztikai fejlesztések három Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

Turisztikai fejlesztésekre fordították a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert csaknem félmilliárd forintot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jánoshida, Alattyán és Jászalsószentgyörgy. Jánoshidán a Premontrei Rendház műemlék épületét felújították és látogatóközponttá alakították. Az épület földszintjén egy helytörténeti, vallástörténeti kiállítás kapott helyet, valamint bemutatják a régi szerzetesi élet körülményeit. A déli szárny helyiségeiben audiovizuális eszközök segítségével az avar kori ásatásokat, illetve az ásatásokon feltárt leleteket ismerhetik meg a látogatók. Az emeleten rendezvénytermet alakítottak ki. Alattyán Ökoparkot alakított ki az önkormányzat, ahol gyalogos és kerékpáros túrákat, közösségi programokat lehet szervezni. Szociális létesítményt, vizesblokkot, madár megfigyelő tornyot, pihenő-és sütögető helyeket, játszóteret alakítottak ki. Jászalsószentgyörgyön az aktív turizmushoz kapcsolódó vízi turisztikai fejlesztés valósult meg, amely során 700 méter hosszú kajak-kenu pályát alakítottak ki a hozzá tartozó csónakházzal. Stég és parkolók épültek, valamint kajakokat és kenukat vásároltak. A beruházás részeként egy sportpálya, felnőtt- és gyermekjátszótér, valamint sütögető, főző, pihenő helyek létesültek.

Forrás: MTI

Megújult a kisvasút Tiszakécskén

A városi kisvasút felújítási munkálatai tavaly ősszel kezdődtek. Az eredetileg 1,2 kilométeres sínpár egy részét elbontották, és a megmaradó 600 méteres pályaszakaszhoz további 1000 métert építettek. Ma már a Lübbecke-háztól a Tisza-parti üdülőterületig öt megállón keresztül utazhatnak a Tiszakécskére látogatók. Mozdonyszín is épült, a mozdonyt és a vagonokat pedig eredeti állapotukba állították helyre. 

Forrás: MTI

Kerékpárút épült négy dél-borsodi település között

Négy dél-borsodi települést köt össze az a több mint 20 kilométer hosszúságú kerékpárút, amelyet Mezőkövesd határában adtak át. Mezőkövesd, Bogács, Cserépfalu és Bükkzsérc között most már biciklivel is biztonságosan lehet közlekedni. A kerékpárutat a négy település önkormányzata pályázaton elnyert pénzből valósította meg.

Forrás: MTI

Hamarosan belovagolható Magyarország első lovasturisztikai útvonala 

Magyarországon hamarosan négy lovasturisztikai útvonal lesz bejárható. Az EuroHorse névre keresztelt útvonalak közül az első, amely Észak-Magyarországon halad keresztül, 2022-től a nagyközönség számára is bejárható lesz. A nem túl magas hegyek, lankák, puha, nagy részben löszös talaj és a Nyugat-Európához képest kevesebb lezárt magánterület az, ami miatt a magyar táj kiváló célpont a lovas turizmus számára. A 2012-ben indult Kincsem Nemzeti Lovas Program célja a turisztikai lovaglás szabályozott kereteinek kialakítása, az útvonalak kijelölésével és az infra­struktúra kialakításával. A következő években négy belovagolható útvonalat jelölnek ki a lovasok számára. Ezek közül az első, az EuroHorse 1 már elkészült, és 2022-től a nagyközönség számára is bejárhatóvá válik. Az országot északon végigjáró 1800 kilométeres útvonal mentén 31 lovas fogadópontot alakítottak ki, ahol el lehet látni és szállásolni a lovakat. A pihenőpontokat interneten keresztül lehet majd foglalni.

Forrás: MTI

Somoskőújfalun vezet keresztül az Év Erdei Kerékpárútja

Az Országos Erdészeti Egyesület augusztus végén indította el pályázatát, amelyben Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját keresték. A nevezett útvonalak közül egy szakmai zsűri választotta ki azt a tizet, melyet internetes szavazásra bocsátottak. A 10 döntős útvonal a következő volt:

– Szárliget és Vérteskozma (Fáni völgy)

– Görgőbikki út (Sástó mellett)

– Kemence – Diósjenő

– Kőkapu – Gerendás rét – Újhuta

– Nagyirtás – Nagybörzsöny

– Pilismarót – Két-Bükkfa-nyereg

– Somoskőújfalu – Eresztvény

– Szántód – Lulla

– Szentendre- Pap-rét – Visegrád

– Szilvásvárad (Olasz-kapu) – Répáshuta (Bánya-hegyi elágazás)

836 szavazattal, nagy előnnyel végzett az első helyen a Somoskőújfalu-Eresztvény között húzódó út, ezzel elnyerve az Év Erdei Kerékpárútja megtisztelő címet. A túravonal legjellegzetesebb része az egykori kőszállító kisvasút fővonala, ami  jó állapotú, 150 méter hosszú, 6 méter magas, homokkőbe fúrt alagút. A szóban forgó kerékpárút annak a sárga kerékpáros turistajelzésnek a része, mely a salgótarjáni vasútállomásról indul, majd a Kálvária érintésével, Kercseg-laposon keresztül éri el a somoskőújfalui vasútállomást. Eresztvényből a Petőfi-sétányon tekerhetnek tovább a biciklisek, egészen fel a Medves-fennsíkra, majd azt körbejárva Rónabánya, Bárna, Inászó, Somlya, majd Zagyvapálfalva felé kanyarog a jelzés.

Forrás: Sokszínű Vidék

Megválasztják az Év Kutyabarát Helyét

Nyolcadik alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb kutyabarát kampányát a Kutyabarát.hu. A cél: elismerést adni a négylábú barát szolgáltatóknak. Nevezni és szavazni az www.azevkutyabarathelye.hu oldalon lehet október 8. és 31. között a következő kategóriákban:

– étterem

– kávézó

– romkocsma / pub / borbár

– cukrászda

– szálloda

– panzió / vendégház

– munkahely

– üzlet, bolt

– kutyabarát üzletközpont.

A kampány állatmenhelyet is támogat: a nevezési díj egy része a Noé Állatotthon védenceit támogatja tápadománnyal, valamint a Kutyabarát.hu „Kakitündér nem létezik” nevű társadalmi kampányára is fordítanak a befolyt nevezési díjakból.  

Forrás: kutyabarat.hu

Ismét elindul a Bor a vendéglátásban képzéssorozat

A Magyar Turisztikai Ügynökség újra elindítja ingyenes képzéseit vendéglátóhelyek munkatársai számára. A tanfolyamon résztvevők megismerkedhetnek hazánk borvidékeivel, a jellemző borstílusokkal, valamint a borfelszolgálás és a bor-étel párosítás alapelveivel. Megtudhatják azt is, miként kell a borokat szakszerűen bemutatni, a borlapot kialakítani, és megismerhetik a legújabb hazai trendeket. A tanfolyamot elismert boroktatók és hazánk legkiválóbb sommelier szakemberei tartják, négy gyakorlatorientált képzési modulban. A résztvevők tanúsítványt kapnak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. A következő városokban vehetnek részt a képzésen: Balatonfüred, Budapest két alkalommal is, Debrecen (új), Eger, Győr (új), Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged. A tanfolyamra elsősorban felszolgálók, pincérek, pultosok, étteremvezetők, teremfőnökök, sommelier-k, éttermi borbeszerzésért felelős kollégák jelentkezését várják a szervezők. A képzés ingyenes, azonban helyszínenként 50 főben korlátozott. A jelentkezéseket érkezési sorrendben fogadják be a szervezők. Regisztráció: kepzes.bor.hu. A  weboldalon ingyenes videós tananyag is elérhető azok számára, akik személyesen nem tudnak részt venni.

Forrás: turizmus.com

Összeállította: Dobó Csaba