A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nem kötheti ki a szállásközvetítő, hogy nem adhatunk ki olcsóbban szobát

Egy új uniós rendelet hatására mostantól kedvezőbb feltételekkel működhetünk együtt a nagy szállásközvetítő portálokkal, mint amilyen például a booking.com vagy a hazai szallas.hu. A nagy szolgáltatók nem kötelezhetnek arra, hogy csak náluk hirdessünk, és nem köthetik ki, hogy nem adhatunk olcsóbb árat a náluk szereplőnél.

Erőfölényben vannak

Az utazási irodákat az átlagos turisták ma már alig használják, a szállásfoglalás szinte teljesen áthelyeződött az online felületekre. A szállásközvetítő portálok hatalmas erőfölényhez jutottak, ma gyakorlatilag ők diktálnak a piacnak, azaz szállásadó partnereiknek. Ők határozzák meg a közvetítői díjakat és döntenek a szerződések feltételeiről is.

A gyakori szerződési pontok némelyike azonban hátrányos a szálláshelyek számára. Például az az elvárás, hogy a szálláshelynek a legkedvezőbb árat a szerződött portálon kell nyújtania. Azaz a vállalkozó nem teheti meg, hogy például panziója saját honlapján, az itt regisztráló vendégeknek kedvezőbb árat ad, mint ami a szállásközvetítő oldalán megjelenik. Holott a vállalkozónak talán érdeke lenne ez a megoldás. A közvetlenül értékesített szoba díját nem terheli a közvetítő jutaléka, azaz alacsonyabb áron is megfelelő haszonnal kiadható lenne így a szoba. Csakhogy ezt a szerződések nem engedték. Ezt a helyzetet változtatta meg az uniós rendelet.

Nemcsak a nagyon nagyokat korlátozzák

A jogszabály a versenykorlátozó feltételekkel szemben kívánt megoldást nyújtani. A rendelet nem csak a szálláshelyekre van hatással, minden más területen is alkalmazni kell a beszállítók és vevők közötti megállapodások megkötésekor. Korábban is volt ilyen szabály, de csak az igazán nagy szervezetekre vonatkozott: azokra, amik egymagukban birtokolták legalább az adott piac forgalmának a 30%-át. A mostani szabály ezt kiterjeszti a kisebbekre is, senki nem köthet ilyen korlátozó megállapodásokat. A feltételeket nem teljesítő, korábban megkötött szerződéseket 2023. május 31-ig lehet még alkalmazni.

Csak akkor köthető ki kizárólagosság, ha kapunk cserébe valamit

Az új szabályt akkor kell alkalmazni, ha a vevő kizárólag a végső fogyasztóknak értékesít, azaz nem végez nagykereskedelmi, elosztó tevékenységet. Ebben az esetben a másik fél nem korlátozhatja őt abban, hogy saját honlapot, webáruházat működtessen. Akkor fogadható el egy ilyen korlátozás, ha azért valami előny is jár cserébe, azaz a szálláshely arányosan részesül a kizárólagos megjelenés hasznából.

Nem tilthatják meg, hogy máshol is megjelenjünk

A szerződések korábban azt is megtilthatták, hogy egy kereskedő vagy akár szálláshely a nagyon is népszerű ár-összehasonlító oldalakon szerepeljen. Az erőfölénnyel rendelkező partner ezzel is igyekezett azt biztosítani, hogy csak rajta keresztül lehessen szállást foglalni. Mostantól ebbe sem szólhat bele ilyen módon. A szerződésben korlátozni lehet egyik vagy másik reklámcsatorna használatát, de teljes egészében nem tiltható meg a partnernek, hogy ilyen oldalakon szerepeljen.

Nem szólhatnak bele a saját árainkba

A rendelet kimondja, hogy a vállalkozónak joga van saját eladási árát meghatározni. A felek egyike sem gyakorolhat nyomást a másikra annak érdekében, hogy meghatározzanak egy kötelező minimális árat. Ez azt jelenti, hogy a közvetítő nem tilthatja meg, hogy a férőhelyeinket máshol, például saját honlapunkon vagy egy összehasonlító oldalon értékesítsük. Ha mégis ilyen kitétel kerül a szerződésbe, az csak akkor fogadható el, ha a kizárólagosságért cserébe a szálláshely valamilyen megfelelő, arányos ellentételezést kap.

Forrás: 2022/720 EU rendelet

Nagy Csaba