A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A kormány lehetővé tette, hogy az egyéni vállalkozók visszavonhassák a márciusban bejelentett szüneteléseket. 

Sokan az országos veszélyhelyzet kihirdetése után első lépésként azonnal a vállalkozása szünetelését választották.  Felmérték, hogy a frissen hozott kormányzati intézkedések és a rohamosan terjedő járvány lehetetlenné teszik tevékenységük folytatását, elesnek minden bevételüktől. Így azonnal mentették, amit lehet, s ideiglenesen befagyasztották minden tevékenységüket a vállalkozás szüneteltetésével. 

Csakhogy nem biztos, hogy a szünetelés a legjobb megoldás, főleg, hogy a mentesített szakmákban dolgozó kisadózó vállalkozások néhány hónapra megkapták azt a lehetőségek, hogy nem kell adót fizetniük, mégis működőképes maradhat a vállalkozásuk.  A kormány most lehetővé tette, hogy azok, akik rögtön a veszélyhelyzet elején bejelentették a vállalkozás szünetelését, azok most visszavonhassák ezt a döntést (131/2020 kormányrendelet). 

A szünetelés visszavonásának a lehetősége kizárólag azokra vonatkozik, akik március 11. és március 30. között jelentették be a szünetelést. Ők két lehetőség közül választhatnak:

A szünet visszavonását a rendelet megjelenésétől számított 15 napon belül lehet megtenni, azaz április végéig van rá lehetőség.

Az egy hónapnál rövidebb idejű szünetelés lehetősége azonban azok előtt is nyitva áll, akik március 30. után kezdik meg a szüneteltetést. A lehetőség a kihirdetett veszélyhelyzet végéig megmarad az egyéni vállalkozók számára. Így akár 1 napra is lehet szüneteltetni a vállalkozást.

A március 31-i szüneteltetésekre nem érvényes

Sajnos, ma már egyáltalán nem ritka, hogy egy jogszabályba akkora hibák kerülnek, amik az egész szabályt értelmetlenné tudják tenni és el tudják lehetetleníteni annak használatát. Most sem történt másként, ezt a rendeletet is alaposan elrontották – vagy szándékosan rekesztettek ki sok vállalkozót a körből. A március ugyanis 31 napos, a kedvezmény viszont csak a március 30-ig bejelentett szünetelésekre vonatkozik. Könyvelők tapasztalata, hogy az ilyen bejelentéseket a vállalkozások a hónap utolsó napjára időzítik. Március 31-én olyan sokan próbálkoztak ezzel, hogy le is fagyott, elérhetetlenné vált órákra a kormányzati rendszer. Akik viszont március 31-én jelentették be a szünetelést, azok most nem élhetnek már a visszavonás lehetőségével. Hogy ez hiba volt, vagy szándékos döntés, az valószínűleg soha nem fog kiderülni. 

Nagy Csaba