A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Előző havi számunkban írtunk arról a rendeletről, amivel betiltották egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát. Egy újabb rendelet most tovább szigorítja a meglévő korlátozást.

A műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló rendelet most júliustól tiltotta meg a legtöbb gyakori, egyszer használatos műanyagtermék forgalomba hozatalát. Már látjuk a hatását: eltűnnek a szívószálak, a habedények, azaz az úgynevezett EPS dobozok és poharak. A hagyományos műanyagpohár kapott egy kis haladékot: ezt a termékkört 2023-tól nem szabad majd forgalomba hozni. 

A most megjelent rendelet egyik tiltása az előző rendeletből kihagyott műanyag ételtárolókra, dobozokra vonatkozik. A lényege, hogy a felsorolt műanyagtermékeket tilos lesz ingyen adni az elvitelhez vagy helyben fogyasztáshoz. 

A jogszabály kifejezetten a díjmentes rendelkezésre bocsátást tiltja, azaz értelmezésünk szerint külön díj ellenében még eladhatók lesznek. Az előírás 2023-tól hatályos. Tehát ettől az időponttól kezdődően kötelező lesz díjat felszámolni a kiszállított vagy elvitelre adott étel csomagolására, ha az műanyagból készült. 

Ez a szabály az olyan egyszer használatos műanyag ételtároló edényekre vonatkozik, melyek

– azonnal fogyasztható vagy elvihető ételek tárolására valók

– az ételek fogyasztása többnyire magából a dobozból történik

– és készételként fogyaszthatók, tehát további főzést, elkészítést nem igényelnek. 

Ezek ételtartó edények, dobozok tetővel vagy akár tető nélkül. Nem tartoznak ide az italtárolók (poharak, palackok), tányérok és tasakok (a műanyag poharakat a korábbi rendelet alapján 2023-tól tilos forgalomba hozni).

Használhatók maradnak az olyan italos palackok, kulacsok, amelynek a fedele műanyagból készült, de a kupakokat és fedeleket rögzítik a tárolóedényhez. Ami nem ilyen, azt 2024-től nem lehet sem forgalomba hozni, sem fogyasztónak árusítani. 

349/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba