A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

3,5 millió oltás után a kormány lehetővé tette a teraszok kinyitását, de a vendéglátás újraindítása jóval bonyolultabb dolognak tűnik, mint az üzletek újraindítása. Több szervezet is a támogatások fenntartását javasolja, mert a vendégek nem fognak egyik napról a másikra újra teljes számban megjelenni a vendéglátóhelyeken.

Rövidesen elérjük a 3 és fél millió beoltottat, és kinyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai.  Ám az iskola újraindítása körüli viták is jelzik, mennyire bizonytalanok az emberek a nyitási intézkedésekkel kapcsolatban. Szeretnénk már beülni egy kávézóba, de a napi 2-300 haláleset és több ezernyi új fertőzött bejelentése akkor is bizonytalanságra késztet, ha a kormányzati intézkedések már engedik a fokozatos nyitást. Így bármennyire is jó lenne, egyáltalán nem biztos, hogy a vendéglátás nyitása azt jelenti, hogy meg is telnek emberekkel a szigorú feltételek mellett újra nyitva tartó kávézók és éttermek. 

Az újranyitás segítésére a kormány egy konkrét intézkedést hozott: eltörölték a teraszok, kerthelyiségek után fizetendő közterület-használati díjat. Az intézkedés a veszélyhelyzet megszüntetése után is fennmarad, év végéig kapjuk meg ezt a kedvezményt. Gyakorlatilag bárhova kipakolhatunk néhány asztalt és széket, minden közterületet terasszá alakíthatunk.  

A teraszon a vendégeknek nem kötelező maszkot viselni, de a vendégekkel érintkező dolgozóknak igen. 

Az üzlet előtti rész használható

A kormányrendelet szerint  terasz létesítése céljából díjtalanul használhatjuk a közterületnek közvetlenül a vendéglátó üzlet előtt lévő részét, a helyiség teljes szélességében. Az a vendéglátó üzlet élhet ezzel a kedvezménnyel, amelyik a közterülethez közvetlenül kapcsolódik (például az emeleten működő kávézó nem foglalhat így magának teraszt). Ha az épületben több vendéglátóhely is működik, akkor üzletenként azonos mértékig használhatják az épület előtti szakaszt. Ha az üzletek sétálóutcán vagy téren helyezkednek el, akkor a területet annak felezővonaláig használhatják. 

Ha olyan helyre, például járdára rakodunk ki, ahol közlekedés is zajlik, akkor felelősek vagyunk a zavartalan közúti és gyalogos közlekedésért. A járdából meg kell maradnia legalább 1,5 méter szélességnek a közlekedésre. Ellenőrzésre a rendőrség jogosult, a rendőr felszólítására az üzlet vezetője köteles az esetleges közlekedési akadályt azonnal megszüntetni (beljebb rakni az asztalokat, nagyobb helyet hagyni a gyalogosoknak). A rendőr első alkalommal csak figyelmeztetni fog, de ha nem szüntetjük meg az akadályt, másodszorra már 100-500 ezer forint lehet a büntetés és fél éves bezárást is kockáztatunk. 

Ezek az új rendelkezések nem vonatkoznak azokra, akik már korábban is rendelkeztek közterület használatára vonatkozó engedéllyel vagy szerződéssel. Ők továbbra is is a szerződésükben vagy engedélyben szereplő módon pakolhatnak ki a közterületre – díjat azonban nem kell fizetniük. 

Teraszokat tehát a rendelet értelmében szinte bárhol létesíthetünk. Kivételek azonban vannak, nem árt ezekre is odafigyelni. A közterület ingyenes használata nem vonatkozik az alábbi területekre: 

A kormányrendelet az újra kinyitó teraszok működését reggel 5 órától este fél 10-ig engedélyezte. Ez azonban csak a keret. Ha a helyi önkormányzat szabályozása ennél eleve szigorúbb zárórát vagy reggeli nyitási időpontot engedélyez, akkor ahhoz kell igazodni. Az önkormányzat ezt most nem módosíthatja, a 2020. december 31-én érvényes szabályokat kell figyelembe venni. 

Forrás: 176/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba