A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Mind a tavaszi, mind a mostani időszakban egyszerűsítette a kormány az ételek házhoz szállítását: a veszélyhelyzet alatt nem kell külön bejelenteni ezt a tevékenységet. A kiszállítást azonban drágította, hogy az ételek kedvezményes áfáját kizárólag az éttermi étel- és italfogyasztásra lehetett alkalmazni, a házhoz szállításra nem. Tavasszal ez nem is változott: a kiszállított ételek áfája mindvégig 27% maradt. Most viszont megkapta a vendéglátás ezt a kedvezményt. A kormány döntése alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a kiszállított ételek áfája is 5%-ra csökkent november 14-től.

Az 5%-os áfát azok a vállalkozások alkalmazhatják a kiszállításra, amelyek az étteremben is jogosultak erre a kedvezményre. Tehát ott alkalmazható a kedvezményes áfakulcs, ahol normál körülmények között helyben fogyasztást, éttermi szolgáltatást is nyújtanak. Egy olyan pizzéria például, aminek nincs helyi étterme, csak kiszállításra dolgozik, az eddig sem és most sem adhatja 5%-os áfával az ételt. Ám az a vendéglő, melyben eddig helyben fogyaszthatóak voltak az ételek, most a kiszállítást is 5%-os adókulccsal végezheti. 

Fontos körülmény, hogy a kedvezményes kulcs kizárólag a kiszállított ételekre és a nem alkoholos, helyben készített italokra érvényes ugyanúgy, ahogyan azt az étteremben is alkalmazni kellet. Tehát továbbra is 27% az áfa az alkoholos vagy a palackozott italokra. Ugyancsak 27%-os adót kell fizetni a kiszállítási díj és egyebek után (pl. dobozdíj). Ha tehát az étterem nem csak az ételt számolja fel, hanem kiszállítási díjat is fizettet, akkor meg kell bontani az áfa alapján a számlát. 

Az adócsökkentéssel így például egy eddig 1500 forintos kiszállított menü ára akár 1260 forintra is csökkenthető lenne. Valószínűbb azonban, hogy a legtöbb vállalkozó nem nyúl hozzá a fogyasztói árakhoz, így az áfacsökkentés inkább a vállalkozás kényszerű veszteségeit csökkenti majd.  

Forrás: 498/2020 kormányrendelet