A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A fényképeknek óriási jelentőségük van, talán nagyobb is, mint gondolnánk. Amennyit segíthet egy jó kép, legalább ugyanannyit tud ártani egy rossz. Gali Zoltán, a kereskedelmi szálláshelyekre szakosodott profi fotós ad tippeket a mikor, mit és hogyanhoz.

Megmutatom ki vagy

A fényképeink mi magunk vagyunk, ezek mutatják meg a vendégeknek, hogy mire számíthatnak, ha betérnek hozzánk. Mindenkinek van egy elképzelés a fejében, hogy milyen benyomást szeretne magáról kialakítani. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a méretünkkel arányosan egyre kevésbé elfogadható, hogy gyenge minőségű képeket használjunk. 

Hova és mikor tegyünk profi képeket?

A fotózás esetében is igaz, hogy a minőségnek ára van. De nem kell azonnal a teljes éttermet, szállodát befotóztatni, sőt elképzelhető, hogy néhány profi kép is elegendő. Ezt mindig az adott hely jellege határozza meg. Fontos az első benyomás. Vegyük például a Facebookot, ott törekedni kell arra, hogy a borító-, valamint a profilképünk lehetőleg ne egy telefonnal gyorsan elkapott pillanatkép legyen. A honlapunk esetében már érdemes több képben gondolkozni. A cél, hogy az előnyös, hívogató képek láttán azt érezzék a látogatók, hogy ,,igen, szeretnék elmenni erre a helyre!”

Belevághatunk magunk is képeink elkészítésébe, az sem kizárt, hogy sok szép kép születik. Viszont a fotózást az ember folyamatosan tanulja, mindig vannak új technikák, új eszközök, új ,,trükkök”. Egy apró változtatás, akár egy látószög módosítás is nagyon sokat számíthat. Ezek hiányozhatnak a saját készítésű képekről. Nézzünk egy példát! Készül egy szépnek mondható kép az étteremről, beállítottuk, megterítettünk, az asztalokon az ételek. De mi a kép célja? Figyeljünk a részletekre, mert előfordulhat, hogy nem azt a végeredményt érjük el, amit szeretnénk. Például ilyen lehet ha fotónkon az ételek és a rendezett tér nem erősíti, hanem gyengíti egymást.

Milyen sorrendben cseréljük le képeink?

Érdemes erre tervet készíteni, és akár több lépésben helyettesíteni a régi képeket megfelelő minőségűekkel. Amire elsődlegesen érdemes szánni, az az étterem, az épület, a főbb terek (külső/belső), és természetesen a szobák a szálláshelyek esetében. Ezt követhetik a működő étteremről készült fotók, az életképek. Mindezek után érdemes hangsúlyt fektetni a menünk befotózására. Ez utóbbi gyorsabban változhat. Itt már szerepet kaphatnak a saját készítésű képek vagy Youtube videók, amiket egy jobb telefonnal mi is elkészíthetünk. Persze eszközök és tapasztalat híján nem fogjuk elérni azt a minőséget, amit egy gasztrofotós készített volna, de születhetnek így is szép képek.

Néhány tipp  ételfotózásához

Először döntsük el, hogy mit szeretnénk! Például minden ételt ugyanolyan szögben, ugyanolyan háttérrel fotózunk, vagy más elképzelésünk van. Az azonos háttér előnye, hogy egységes lesz az összhatás, nem visznek el a részletek, lehet az ételre koncentrálni. Variálhatjuk a hátteret akár menüpontonként is. Készíthetünk részletképeket is. Mindent az határoz meg, hogy milyen felületre, milyen céllal készülnek képeink.

Első körben érdemes felülről fotózni, merőlegesen az ételre, hogy minden részlet látszódjon. Ha jól eltaláljuk, lehet majd forgatni, és nem lesz dőlésszög probléma. Meg kell jegyezni, hogy a kézből készített képektől ne várjunk tökéletes eredményt! Egy kis elmozdulás is sokat számít, így ehhez megfelelő állványra, fényekre stb. van szükség.

Mit bízzunk mindig szakemberre?

Az épület valamint a terek fotózását lehetőség szerint érdemes hozzáértőre bízni. Míg az ételek esetében egy jó telefonos kép is elég lehet, addig egy tér befotózásához például ultraszéles lencse kell, és ez csak egy a sok közül.

Hogyan válasszunk fotóst?

Nagyon sok fényképész van a piacon, jók és sajnos kevésbé jók is. Mielőtt kiválasztjuk, hogy kivel szeretnénk együtt dolgozni, érdemes körbenézni. Nagyon sok területet érint a fotózás, így ha valaki azt mondja, hogy mindenhez ért, akkor kezdjünk el gyanakodni, mert a fotózás eszközigényes! Különböző fotózásokhoz különböző eszközök kellenek. Például egy full frame kamera lencséje 100.000 Ft-tól több milliós tételt is jelenthet, és ez ,,csak” egy lencse.

Mindenképp nézzük meg a választott fotós referenciamunkáit a honlapján, közösségi médiában stb. Az is lehet, hogy több szakember gyönyörű munkáját is látjuk, de csak egy lesz, ami igazán találkozik az elképzeléseinkkel.

Ha sikerült rátalálni a nekünk tetsző képeken keresztül a megfelelő fotósra, úgy már elindultunk az úton, hogy vállalkozásunk még hívogatóbb, még sikeresebb legyen.

Kovács Nikoletta