A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

2022. február 24-én Ukrajnában elszabadult a pokol. Az orosz csapatok megtámadták Ukrajnát, sajnos az embereknek nem maradt más választásuk, vagy szembeszállnak vagy menekülnek, többek között Magyarországra. Lapzártánkkor már átlépte a 450 ezret a hazánkba érkező menekültek száma. Civil szervezetek, számos önkormányzat, vállalkozók és magánemberek fogtak össze a megsegítésükre. A szálláshely kiadással foglalkozó vállalkozások és a vendéglátósok is aktívan kiveszik részüket a munkából. Teszik ezt úgy, hogy az elmúlt két évben nekik is sok áldozatot kellett hozniuk, most pedig rezsidíjak és az alapanyagok áremelkedése szorongatja őket.

A menekülő embereket el kell szállásolni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben 1-3 nap pihenő után tovább indulnak Nyugat-Európába. 

Még mindig csatlakozhatunk szállásadóként

Az egyre növekvő szállásigényre a különböző szállásfoglaló oldalak reagáltak leghamarabb. A szallas.hu honlapján létrehozott egy aloldalt. Itt az oldal rendszerében résztvevő szálláshelyek 50-90%-os kedvezménnyel kínálnak – általában ellátás nélküli – szállásokat. A szállásadók vállalják, hogy náluk előlegfizetés és lemondási díj nélkül lehet foglalni, a szallas.hu pedig elengedi a jutalékát. Az árakat két fő/éjszakára határozták meg. 

Az S.O.S. Menedék oldalon március 10-ére már 60 szálláshelyet kínáltak fel (ez nem egyenlő a szobák számával). A szálláshely-szolgáltatók nagy része 50%-os kedvezményt ad az Ukrajnából menekülteknek. Több helyen 90 vagy akár 99%-os kedvezményt biztosítanak, itt jelképes összeget, általában 100-300 forintot kell fizetni a szolgáltatásért. De olyan hely is van, ahol teljesen ingyen szállhatnak meg a rászorultak. 

A magánszálláshelyek is beszálltak a menekültek elszállásolásába

Segít az az Airbnb is, méghozzá nemzetközi szinten. A lengyel, német, román és magyar kormányoknak ajánlották fel segítségüket. A szervezet vállalása, hogy ingyenes szállást nyújt 100 ezer ukrajnai menekültnek. 

A kezdeményezésnek az airbnb.org weboldal nyújt keretet (ez az Airbnb szálláshely-közvetítő portál nonprofit szervezete). Itt jelentkezhetnek azok az Airbnb-tag szállásadók is, akik csatlakozni szeretnének a kezdeményezéshez. A szervezetnek nem ez az első ilyen akciója: az elmúlt években például Szíriából, Venezuelából és Afganisztánból juttattak lakhatáshoz több mint 50 ezer menedékkérőt.

A hotelek is kiveszik a részüket

A hotelek közül először a Danubius Hotel lépett, tette ezt azért, hogy elszállásolja a Keleti pályaudvarra érkező menekültek egy részét. Ők a különböző nagykövetségekkel állapodtak meg az Ukrajnában élő, harmadik országbeli állampolgárok befogadásáról. 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) március első hétvégéjén felhívást tett közzé tagjai körében, hogy lehetőségeikhez képest, ingyenes elhelyezéssel segítsék a menekülteket. Március 7-ig már 20 vidéki és budapesti szálloda csatlakozott a felhíváshoz, átlagosan 2-5 szobát bocsátanak a menekültek rendelkezésére, egyelőre egy hónapra. Az MSZÉSZ a Migration Aid civil szervezettel együttműködve szervezi meg a logisztikát. 

A nagy átlagtól tér el a Körszálló Budán, ahol 50 darab, 2 fős szobát szabadítottak fel a rászorulók segítségére. Az itt elszállásoltak két hónapig is maradhatnak igény esetén. A Hunguest Hotels március 9-én jelentette be, hogy a Hotel Milleniumban és a Hotel Platánusban összesen 360 főt szállásolnak el egy hónapra. Nekik a szállás mellett napi egyszeri étkezést is biztosítanak. 

A “névtelen hősök” – a vendéglátósok

Csendben, de nagyon hatékonyan segítenek a vendéglátósok is. A jótékonysági szervezetek munkatársai azt mondják, hogy a különböző vendéglátó egységek, éttermek, restik, de még a pékségek is százas nagyságrendben küldenek szendvicseket, palackozott italokat, müzliket a segítőpontokra, legyen az a határon, vagy éppen Budapest forgalmas pályaudvarain. 

A segélyszervezetek és a helyszínen dolgozó önkéntesek egyöntetűen arról számolnak be, hogy a vegetáriánus és vegán szendvicsek nagyon gyorsan fogynak. Ennek az egyik oka, hogy az ukrán menekülők nagy része ortodox keresztény, és jelenleg sokan böjtölnek. Ebben az időszakban tartózkodnak mindenfajta hústól (baromfitól is), de tilos a tojás, a sajt, a tej, a vaj és a hal is. Erre is gondoljunk, amikor élelmiszercsomagot állítunk össze!

A háború végét nehéz megjósolni, ezért is kérjük minden jóérzésű olvasónkat, hogy lehetőségeikhez képest valamilyen formában segítsenek a menekülteknek, vagy az őket ellátó szervezeteknek! Amennyiben a segítés formáiról szeretnének tájékozódni, honlapunkon bővebb információt találnak. 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Milyen ellátást kapnak az államtól?

A Ukrajnából érkezőket úgynevezett menedékesnek ismeri el a rendszer. Nekik lehetőségük van hivatalos úton kérelmezni, hogy Magyarország nyújtson számukra védelmet. A kérelmet a magyar állam 45 napon belül bírálja el, ez idő alatt befogadó állomáson (azaz menekülttáborban) szállásolják el őket. Aki tud a maga számára szállást, például befogadják rokonok, barátok, családtagok, annak nem kell befogadó állomásra mennie. Amennyiben pozitív az elbírálás, addig itt is maradhatnak, amíg a háború tart. Számukra a magyar állam a lakhatáson túl, egészségügyi ellátást, a tanköteleskorú gyermekek számára oktatást is biztosít, valamint bizonyos segélyt is ad. Ha munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, akár munkát is vállalhatnak (ezt külön eljárással engedélyezhetik, ha indokolt). 

Sebestyén Szabolcs

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–