A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A tavaszi jó idővel már megjelenhetnek szúnyogok, de az igazi invázióra június közepétől számíthatunk a Szúnyogmonitor adatai szerint. A szúnyogcsípések megkeseríthetik vendégeink életét, és kezelendő problémát jelentenek szállásadóknak és a terasszal, kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyeknek egyaránt. Talán kevésbé közismert, de még jogszabály is kötelez minket a szúnyogok elleni harcra. A védekezést érdemes időben elkezdeni, hogy vendégeinknek „szúnyogmentes“ nyaralást biztosítsunk.

 

A szúnyog: járványügyi kérdés

Minisztériumi rendelet alapján a szúnyogok ellen védekeznünk kell (18/1998. NM rendelet 36. §). A védekezésbe beletartozik: a rovar megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozása, megelőzése, rendszeres irtása. A jogszabályon túl saját gazdasági érdekünk is, hogy mindent megtegyünk a kártevők ellen.

Megelőzés vagy „kárenyhítés”

A szúnyogokat legyőzni nem könnyű feladat. Ám, mivel a legtöbb szúnyogfaj nem repül messzebb 150-500 méternél a tenyészhelyétől az „élelemért“, sokat tehetünk a saját házunk táján. A megelőzés összekötődik a szúnyogirtással, gyérítéssel, hiszen a szúnyogokat még kifejlődésük előtt tudjuk a leghatékonyabban megfékezni (pete, lárva, bábállapotban). A kérdés, hogy ezt megelőzésnek vagy már szúnyogirtásnak tekintjük.

Szüntessük meg a szúnyogkeltetőket, búvóhelyeket!

Minden szakember a szúnyogok elleni védekezés kezdőhelyszíneként a szúnyogkeltető vízfelületeket jelöli ki. Ha van saját kertünk, nézzünk körül, keressünk olyan zugokat, ahol az esővíz összegyűlhet, megállhat, és tüntessük el ezeket! A legegyszerűbb módszer földdel teljesen elfedni, és valami fűszernövényt ültetni a helyére. Amennyiben tudatosan gyűjtjük az esővizet, akkor azt minél előbb fedjük le tetővel, vagy szabjunk rá szúnyoghálót! Ennek szemnagysága legfeljebb 2 mm legyen. A növények alatti cserép alátétekben ne hagyjunk vizet, inkább öntözzünk többször, nagy esőzés után pedig öntsük le a felesleges állóvizet!

Az rajtunk áll, hogy vegyi anyaggal is kezeljük-e ezeket. Gyepet locsolhatunk vele, ám fogyasztásra szánt élelmiszerek öntözésére ne használjuk.

A kifejlett szúnyogok napközben a kert árnyékos zugaiban rejtőznek. Így érdemes a füvet rendszeresen rövidre nyírni, a sövényeket karbantartani, illetve a bokrok alól a lehullott leveleket ágakat kitakarítani.

Tegyük szúnyogragadozó-baráttá kertünket!

Direkt nem madárbarátként határoztuk meg, hiszen a madarak táplálékának csak kb. 0,5%-a a szúnyog (viszont a legyek ellen a fecskék nagyon hatásosak). Ez annak köszönhető, hogy a madarak nagy része nappal aktív, míg a szúnyogok inkább kora estétől rajzanak ki. Leginkább a halak, kétéltűek (béka) és a hüllők (gyík) táplálkoznak szúnyoggal vagy a petéikkel, lárváikkal és bábjaikkal. Ezért a kerti tavunkba mindenképpen telepítsünk halakat! A repülő szúnyogokra a denevérek jelentik a legnagyobb veszélyt: egy éjszaka akár ezer darab szúnyogot is elkap egy egyed. Érdemes venni vagy készíteni egy denevérodút, amelynek tervrajzát elérjük a bit.ly/deneverodu linken. A denevérek társas lények, ha beköltöznek az odúba, meghálálják. A guanójukat pedig a kert trágyázására is felhasználhatjuk. 

Érdemes citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot és mentát ültetnünk a kertbe. A saját gyakorlatom azt mutatja, hogy a fűszerkertben kevesebb a szúnyog, mint a gyümölcsfák között.

Elektromossággal is foghatunk szúnyogot

Kipróbálhatjuk a különböző elektromos csapdákat is. Ezek lényege, hogy szén-dioxiddal vagy UV fénycsővel csapdába csalják a vérszívókat. Készítenek ilyeneket bel- és kültérre is. A kültériek általában 6-16 méterről csalogatják oda a rovarokat. Azok a barátaim, akik ilyet használnak, azt mondják, hogy egy, másfél hónap után érezhető a hatás. Mindenképpen érdemes utána olvasni a különböző típusoknak, és kikérni szakértők véleményét, ugyanis elkövethetünk hibákat a kiválasztásnál. Ha túl erőset választunk, lehet, hogy azt érjük el, hogy még a szomszédból is hozzánk járnak halni a szúnyogok. Egy másik ellenérv az erősebb verzió ellen, hogy zavaró hangot ad ki, amikor hozzácsapódva egyszerűen megsülnek a jószágok. Amit még érdemes tudni, hogy nemcsak a szúnyogokat vonzzák, hanem más, hasznos rovarokat is. Így a helyi élővilágra nem biztos, hogy jó hatással lesz egy elektromos csapda. Áruk hatótávtól és fénycsövek minőségétől függően 25-70 ezer forint között változik.

Fontos! A rovarcsapdákat a csomagolatlan élelmiszerektől, alapanyagoktól olyan távolságra kell helyezni, hogy a lehulló rovarok, rovarmaradványok ne szennyezzék be az ételt.

A beltéri megelőzés ásza – a szúnyogháló

A szúnyogok, legyek bejutását legegyszerűbben szúnyoghálóval akadályozhatjuk meg. Érdemes olyan hálót venni, ami minél erősebb anyagból készült (pl.: alumíniumháló), a szövetháló pedig szorosan feszüljön a keretre. Az előre leszabott, főleg ajtókra tervezett, két részből álló, középen mágnespatenttal záródó hálók általában könnyen kiszakadnak, és az időjárási viszontagságait sem bírják. Aki nem sajnálja rá a pénzt, az megbízhat profi szakembert is. A nyílászárócserékkel foglalkozók általában szívesen vállalják a szúnyoghálós munkákat is. Az alapanyagárak nagy szórást mutatnak: a legolcsóbb verzió kerettel együtt 5.000 Ft/m2 (+munkadíj), míg a legdrágábbért kb. 18.000 Ft/m2-t fizetünk munkadíj nélkül.

Használjunk régi házi praktikákat – ártani nem fog

A szúnyogriasztással kapcsolatos népi praktikák száma végtelen. Ezek hatásosságáról megoszlanak a vélemények, viszont olcsók. Próbáljuk ki a fűszernövényeket, melyek illenek egy étkezde vagy szálláshely hangulatába. Ha ügyesek vagyunk, akár még illóolajat is készíthetünk belőlük vagy illatgyertyát. Vásárolhatunk a boltokban levendula olajat, és azzal is távoltarthatjuk a betolakodókat. Érdemes néhány tégellyel tartanunk bőrkímélő, testre fújható szúnyogriasztóból, főleg ha nyáron a kültérre is ültetünk vendégeket.

A kémiai szerek használatát ha lehet, mellőzzük

A vegyszerek hatásosak, de károsak a környezetre. Ha tényleg nagy a baj, akkor érdemesebb olyan kémiai módszerhez folyamodnunk, amit szakember ajánl és végez el.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Veszélyes szúnyogok 

A csípéskor a szúnyogok nyála bejut szervezetünkbe. Betegséget ez akkor okozhat, ha a nyállal együtt életképes kórokozók is bejutnak. 

Hazánkban a szúnyogok három betegséget terjesztenek:  

A tudomány mai állása szerint a nyugat-nílusi lázat főleg a dalos szúnyog terjeszti, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már. 2016 és 2020 között összesen 336 esetben jelentették ezt a fertőzést, és 27 fő vesztette életét. 

A bőr és szívférgességet valószínűleg számos hazai szúnyogfaj terjeszti, a kórokozót több fajban is kimutatták. Szívférgességet emberben eddig még nem diagnosztizáltak hazánkban, a bőrférgesség, pedig általában műtétek után vagy szembetegségek kezelése során derül ki.

Az ázsiai szúnyogok térnyerése Magyarországon – miért kell tőlük tartani?

Az ázsiai szúnyogok közül a tigrisszúnyog, a koreai és a japán bozótszúnyog már biztosan itt van Magyarországon. A tigrisszúnyog felelős a Franciaországhoz tartozó La Réunionban (Madagaszkárhoz közeli sziget) 2005-ben kitört Chikungunya-járványért, amiben 266 ezren fertőzödtek meg, és 244 ember halt bele (az esetek 0.0917%). Az egyik legnagyobb probléma, hogy ez a jószág nappal is támad, 22 fajta betegséget terjeszt, és nem válogat az áldozatai között, lehetnek emberek és bármilyen állat. Ráadásul csípés után a bőr folyamatosan viszket és meg is dagadhat.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

A Bábolna Bio gyártásában találhatunk környezetbarátabb és kevésbé környezetbarát kémiai szereket. Táblázatunkban összefoglaltuk a legfontosabb, házilag alkalmazható, szúnyogellenes bel- és kültéri szereket. A teljes listáért érdemes ellátogatni a Bábolna Bio oldalára (bit.ly/szunyog2).

Szer neve Alkalmazás helye Alkalmazás módja Figyelmeztetés Hatásidő
Protect Barrier aeroszol félig nyitott terek/beltér (teraszok, balkon, lugas) a határoló felületeket idomokat fújjuk be  max. 8 óra
Protect bolha és szúnyoglárvairtó permet tenyészővizekben – hordó (100-200L) – 3-4 pumpálás

– edény 2-100 L –

2 pumpálás

– >2 L – 1 pumpálás

Tilos ivóvízben, 

élelmiszer termeléshez öntözővízben, 

élővízben alkalmazni

max. 1 hónap
Protect légy és szúnyogirtó aeroszol beltéren 20 m² területen körbejárva legalább 5 mp-ig permetezzünk, majd 10 percre zárjuk a helyiséget nincs adat
Protect szúnyogirtó készülék + 10 db lap beltéren elektromos párologtató készülék nincs adat
Protect szúnyogirtó készülék + folyadék beltéren elektromos párologtató készülék napi 8 órán át 45 napig
Protect szúnyogirtó spirál kültéren (teraszon, kempingben) 7,5 m² területre alkamazható Biocid, ne lélegezzük be! 

Tilos élővízbe,

csatornába üríteni.

Élelmiszertől, italtól, 

takarmánytól,

ezekkel érintkező eszközöktől, felületektől elkülönítve alkalmazzuk és tároljuk.

1 spirál

égési ideje: 

4 óra


Sebestyén Szabolcs