A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Ahogy az ipari munkahelyekre egyre messzebbről kell hozni a dolgozókat, úgy nő meg a kereslet a munkásszállások iránt. Munkásszállóként ne csak a kifejezetten erre a célra létesült szálláshelyekre gondoljunk! Egyre több vállalkozóban merül fel az igény, hogy a panzióban vagy kiadó házakban elszállásolt emberei után ugyanolyan számlát kaphasson, mintha rendes munkásszállást venne igénybe. Összegyűjtöttük, mik ennek a lehetőségei.

A legtöbb országrészben nagy a munkás­szállások iránti igény. Egy olvasónk is ilyen kérdéssel keresett fel minket. Egy kis hotelt működtetnek egy vidéki településen. Nemrég egy csapat munkás érkezett hozzájuk váratlanul – a dolgozóknak gyorsan kellett valami helyet találni, s ez a hotel volt a legközelebbi kivehető szállás. Később azonban a munkáltató jelezte: szeretné, ha munkás­szállásként kaphatná a számlát. Megoldható-e ez, s ha igen, vajon vannak-e külön szabályai a munkások elszállásolásának?

Munkásszállások elég nagy számban épülnek az ország különböző területein – az ipari vállalatok munkaerő-igénye miatt elég jó üzlet a dolgozók tartós elszállásolása. Ha azonban ilyen szálláshely nyitását tervezzük, hiába böngésszük a szálláshelyek kategóriába sorolásáról szóló rendeletet, ezt nem találjuk meg benne (239/2009. kormányrendelet). Külön szállástípusként, önálló kategóriaként a munkásszállás nem létezik, ez valójában csak egy köznyelvi megnevezés.

A fogalom a személyi jövedelemadóról szóló törvényben kerül elő. A törvény lehetőséget ad arra, hogy ha valaki az otthonától távoli településen dolgozik, és a lakhatását nem tudja megoldani, akkor a munkaadó kifizetheti számára ennek a költségeit, és nem kell utána jövedelemadót fizetnie. A törvény ebben nem nevesíti a munkásszállókat, hiszen nincs ilyen önálló kategória. Annak a feltételeit gyűjti össze, hogy milyen körülmények között nyújtható adómentesen ez a szolgáltatás.

Milyen szállás lehet munkásszállás?

A munkásszállás tehát valamilyen kereskedelmi szálláshely lehet. Bármi lehet a magánszállástól a panzióig – egyedül a szállodát zárja ki a törvény ebből a körből. Sajnos, ha a szálláshely szálloda besorolásba került, akkor egyáltalán nem használható munkás­szállásként.

Az szja-törvény a következő feltételeket írja elő a dolgozók elszállásolására:

Egy munkaadó tehát a fenti feltételekkel biztosíthat szállást a dolgozójának. Ha nem így jár el, akkor a szállás biztosítása juttatásnak minősül, ami után jövedelemadót kell fizetni.

Nem kell ifá-t fizetni

A munkások elszállásolása után nem kell megfizetni a helyi idegenforgalmi adót. Ezt törvény szabályozza, nem az egyes települések helyi rendeletei (1990. évi C. tv. 31. §). A törvény szerint nem fizet idegenforgalmi adót a településen székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozó, vagy az ő munkavállalója, ha a településre munkavégzési céllal érkezett. Tehát nem fizetünk idegenforgalmi adót az után, aki a településen működő cégnél dolgozik.

Figyeljünk az építőipari munkásokra!

Az adófizetéssel kapcsolatos szabályozás pár éve megváltozott, erre ügyelnünk kell. A változás főleg az építőipari munkások elszállásolását érinti. Régebben azok is mentesültek az idegenforgalmi adó fizetése alól, akiknek a településen ideiglenes iparűzési adót kellett fizetniük. Tipikusan ebbe a körbe tartoztak a máshonnan érkező, helyben munkát végző építőipari vállalkozások.

Korábban a 30 napnál hosszabb, de 180 napnál rövidebb ideig tartó építőipari kivitelezés idejére a cégnek be kellett jelentkeznie ideiglenes iparűzési adó fizetésére. Ezt a kötelezettséget eltörölték, ma már nincs ideiglenes iparűzési adó. Az építőipari cégeknek csak akkor kell bejelentkezniük és iparűzési adót fizetniük, ha 180 napnál hosszabb ideig végeznek munkát egy településen. Csakhogy ezzel a könnyítéssel eltűnt az idegenforgalmi adó alóli mentességük. Ma tehát egy építőipari munkás után csak akkor nem kell megfizetni a helyi idegenforgalmi adót, ha az illető munkáltatójának van a településen telephelye. Azaz, ha számlázáskor nem helyi címet ad meg, akkor a vendégek után ki kell fizetni az idegenforgalmi adót.

Hasonló helyzetbe kerültek azok a vásározók, utazó kereskedők is, akik korábban néhány napot töltöttek egy településen, s erre az időre egy napi 5 ezer forintos átalánnyal váltották meg az iparűzési adót. Ma már nekik sem kell bejelentkezniük, így nincs mentességük sem: szállásuk után meg kell fizetni a helyi idegenforgalmi adót.

Kell igazolni az adómentességet?

A mentesség igazolásához a törvény nem ír elő kötelező módszert. Az önkormányzati rendeletek azonban változatos igazolási módokat követelnek meg. Akkor tekinthetünk el az idegenforgalmi adó beszedésétől, ha a vendég minden kétséget kizáróan igazolni tudja, hogy milyen céllal érkezett a településre. Nekünk azonban nincs jogosultságunk például ahhoz, hogy egy munkaszerződés valódiságát elbíráljuk. Ehhez többek között azt is ellenőriznünk kellene, hogy a szerződést a munkáltató erre jogosult képviselője írta-e alá, vagy hogy a szerződésben szereplő cégnek tényleg van telephelye, székhelye a településen. Ez nem a mi feladatunk.

Ezért a legjobb, ha a vendéget egyszerűen nyilatkoztatjuk az utazása céljáról és arról, hogy beletartozik-e valamelyik mentességi körbe. A nyilatkozatot írja alá a vendég két tanú jelenlétében. Így ez teljes bizonyító erejű magánokirattá válik, ami alkalmas a mentesség igazolására.

Sajnos több város önkormányzata is hozott olyan helyi rendeletet, ami ennél szigorúbb igazolást vár el akkor is, ha annak adatvédelmi aggályai vannak. Például csak akkor fogadják el a mentesség igazolását, ha a vendég cégszerűen aláírt munkáltatói igazolást mutat be.

Fontos még, hogy az idegenforgalmi adó alóli mentességnek nem lehet az a feltétele, hogy a szállásadó szerződést kössön a szálláshelyet fizető vállalkozással. Erre a szerződésre a munkásszállás szja-mentességéhez van szükség, az idegenforgalmi adóhoz ez nem kell. A törvény nem ír elő semmilyen szerződési kötelezettséget.

Nagy Csaba