A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Szálláshelyek lakberendezésének megtervezésénél az első lépés marketingalapú. Jól át kell gondolni, hogy kinek szánjuk és mit közvetítsen szálláshelyünk, hiszen annak stílusa kommunikál vendégeinkkel – világít rá Reider Gabriella, a Reider Interior Design vezetője. 


Névjegy

Reider Gabriella a szociális szakmából érkezett a lakberendezés világába. Gyermekkorától szívta magába az építkezések misztikus illatát, mikor építész édesapját kísérte el terepbejárásokra. 2021-ben az Év Lakberendezője díjátadón támogatói különdíjban részesült.


Ne gondoljuk azt, hogy mindenkit el kell bűvölnünk! Ezért fontos a célcsoportot meghatározni, akinek az ízlésére kialakítjuk a legmegfelelőbb stílust. Szálláshelyünk vendégköre, fekvése, elhelyezkedése, mérete és árkategóriája is befolyásolja a kialakítandó külcsínyt és tematikát. Nem mindegy, hogy Budapesti kislakásról, vagy éppen egy balatonföldvári 10 szobás panzióról beszélünk, esetleg egy nógrádi falusi vendégházat szeretnénk stílusában újragondolni. 

Egy stílus legyen?

Ritkán lehet egy stílust száz százalékban megvalósítani. Ha ezt szeretnénk, akkor minden apró részletre figyelnünk kellene, hogy ne legyen benne hiba. A szakember inkább többféle, egymással harmonizáló stílusú tárgyak használatát javasolja. Ez a fajta eklektikusság vonzó lehet pl. a fiatalokat megcélzó szállásoknál. Az egy korban megjelenő stílusok harmonizálnak a leginkább egymással – árulja el Gabi. Egy vidéki szállás például sok aprósággal nagyon otthonossá tehető: képekkel, festményekkel, tükörrel, egy-egy stílusos tárggyal.  

Figyeljünk a funkciókra!

A lakberendezésnél fontos alapelv, hogy a funkciókat határozzuk meg először. Például egy nagyobb közösségi térnél akár több, egymástól független célú teret is elkülöníthetünk. Gabi el tudna képzelni egy gyereksarkot, kis asztallal, kis székkel, játéktartó dobozokkal, rajztáblákkal, és egy másik részt, ahová berakhatunk pl. egy biliárdasztalt, egy kanapét kis dohányzóasztallal a felnőtteknek. A nagyobb csoportok fogadásához a sörpadok a legpraktikusabbak.

A konyhában ne arra készüljünk fel, hogy egy család minden nap főz, inkább egy kompakt, könnyen tisztítható felületet használjunk! Egy főzőlap, egy hűtőszekrény, néhány polc teljesen megfelel, ha pedig esélytelen egy rendes étkezőasztalt biztosítani, akkor egy reggelizőpult néhány bárszékkel praktikus megoldás lehet.

A szoba mindig tartalmazzon egy kis társalgósarkot: kanapé vagy fotel egy kis dohányzóasztallal, ahol akár a reggeli kávé is elfogyasztható. Emellett érdemes egy kisebb íróasztalt is elhelyezni. 

Berendezés a célcsoport igényeire szabva

A berendezéseket mindig az adott célcsoportra válogassuk ki! Ha fiatalokat szeretnénk megnyerni, akkor ne üveghegedűt, és értelmező kéziszótárt helyezzünk ki, hanem legyen csocsó, darts tábla, internetre rácsatolt nagyképernyős tévé.

Gyermekek esetén a kisméretű bútorokra is gondoljunk! Az utazóágy, etetőszék ugyanúgy elengedhetetlen kelléke egy gyermekbarát szállásnak, mint a megfelelő játéktér kialakítása. 

A házi kedvenccel érkezőknek hasznos a kutya- és macskafekhelyek beszerzése, valamint olyan terek elhatárolása, ahol etetni, itatni lehet őket. 

Örök igazság: jó alvás, boldog vendég

Ezt kizárólag kényelmes matraccal, stabil ágykerettel tudjuk megteremteni. Törekedjünk a bútor kiválasztásakor a jó minőségre, és arra, hogy a berendezés stabil, időtálló legyen. 

A fürdőszoba sarkalatos pont

A szakember szerint az első, amit megnéznek a foglalást tervező vendégek, a fürdőszoba. A fürdő legyen korszerű, tiszta és igényes. A fürdőszobában helyezzünk el nagy tükröket, kényelmes fürdőkádat, pihe-puha törölközőt és fürdősó-válogatást, hogy vendégeink érezhessék a kényeztetést, felfrissülést! A meghitt hangulatot kölcsönző növénydekorációk és a hangulatvilágítás, mind a kikapcsolódását szolgálják. 

A kertet se feledjük!

Sokszor találkozott már a szakember azzal, hogy egy szálláshely stílusának kialakításánál csak a belső terekre koncentráltak. A homlokzatra, bejárati kapura, vagy éppen a külső festésre és a kertre már nem jutott törődés és pénz. Ez nagy hiba, hiszen jó idő esetén a vendég a kertben, teraszon tartózkodik, így annak harmonizálnia kell a belső térrel.


Vidéki stílus (Country)

Vidéki, erdőszéli szálláshelynek tökéletes választás. Használjunk kék, natúr, púder és pasztell-színeket, mintában a kockás, csíkos, kis virágmintás fejezi ki a legjobban mondanivalónkat. Bútorokon megengedettek a kopott felületek.  A kandalló vagy cserépkályha az otthonosság érzetét fokozza. A teraszt benépesíthetjük növénnyel, virággal, raklapbútorral vagy az abból készített hintával. 

Falusi vendégház

A hagyományos falusi vendégház jellemzően hosszú vonalvezetésű oszlopos, sok esetben vályogból épült ház. A helyiségek jellegétől függően búbos kemence szolgáltathatja a meleget, a főzőkonyhában pedig a klasszikus sparhelt a legjobb választás. A népi motívumokkal díszített kiegészítők, falvédők itt alkalmazhatók a legjobban: egy mosakodó lavór vagy éppen bádogkád is öltöztetheti a szállást, de a korhű tárgyak újragondolása, mint pl. a kék tejeskannába helyezett napraforgó vagy a népszokásokat bemutató könyvek is jól mutatnak. Az egyszerűség és a letisztult színek, főképp a fehér uralja. Anyagában a fa dominál, harsány bútorszínek nélkül. Modern technikák, anyagok pl. műanyag nyílászárók használatát kerüljük. 

Mediterrán stílus

Vízparti szálláshelyekre ajánlható stílus, mely a tengerpartot, a napfényt és a jó nyári emlékeket idézheti fel. A meleg színek, pl. a sárga és különböző árnyalatai dominálnak. Érdemes a belső teret és a külső részt egy egységként kezelni: kültéri szőnyegek, függönyök, kényelmes kanapé a teraszon, zsalugáterek, lugasok. Kiegészítőknek díszpárnákat, fali szőnyegeket, kaspókat lehet használni. Nagy falfelületen jól mutatnak a tengert idéző képek, a kagyló-csigaház-kollekció vagy akár egy kishajó vasmacskája is. A kertben mindenféle fűszernövény, főleg a menta, citromfű, oregánó passzol hozzá, ezeket ültethetjük betondézsákba vagy fa magaságyásokba is. 

Provence-i stílus 

A magasabb árkategóriájú, vidéki szállások stílusa. Pasztellszíneket, csigavonalakat használó, eleganciát tükröző stílus, amely fokozza a luxus életérzést. Finom mintázatú, nemesebb anyagokat használjunk, mint a selyem, bársony! Dobjuk fel a szobákat baldachinos franciaággyal, nagy tükrökkel, gyertyatartókkal,  kiegészítőnek pedig használjunk kristályokat, üvegtárgyakat. Ne essünk túlzásokba: a teret ne zsúfoljuk túl! 

Letisztult stílusok

Sok tekintetben a nagyvárosi szálláshelyek hátrányban indulnak vidéki versenytársaikhoz képest, hiszen a terek sokszor szűkösebbek, a kertek, gangok, tetőteraszok jelentősége is felértékelődik. A nagyvárosi szállásoknál a letisztult, nem túlzsúfolt hatás kialakítása az elérendő cél. A minimál, a modern, az urbán/városi stílusra a kevés drapéria, a letisztult formák, és az egységes összkép a jellemző. Színvilágát a fekete/fehér kontrasztja, a szürke, bézs határozza meg. Anyaghasználatára a beton, a tégla és a vas, acél kombináció a jellemző.  

Retro

Vidéki és városi környezetben is jól alkalmazható stílus, több generációt is megszólíthatunk vele. Fiatalos, bohókás, kifejezetten vidám stílus, rengeteg műanyaggal, no meg műbőrrel. Nagy minták, élénk színek és praktikusság jellemzik. Kiváló terepe az újrahasznosításnak: kazettákból készített édességes  doboz, bakelitlemez óra, némi  fantáziával felújított bútorok. Ezek mind a retro érzést növelik. 

Pop-art

A retro faktort egy könnyű lépéssel kimaxolhatjuk, ha a mindennapok tárgyait emeljük művészetté. A pop-art fiatalosságával, lendületével gyakorlatilag ezt teszi. Sokszorosított színes Marylin Monroe fotók, extravagáns Andy Warhol lemezborítók, replikák, képregények, egyetlen közös nevezővel: meghökkentő szín, formavilág jellemzi. Nyüzsgő nagyvárosban, főleg belvárosban, buli negyedekben biztosra mehetünk ezzel a stílussal. A pop-art jól ötvözhető a mai high-tech megoldásokkal is.


Sebestyén Szabolcs