A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Hiába csökkennek a vállalkozásokat terhelő adók, ha a munkabér adóztatása még mindig magas. Egy alkalmazott körülbelül a felét kapja meg nettó fizetésként annak, amennyit munkáltatója bérre és a bért terhelő adóra költ. Ha bér helyett részben béren kívüli juttatást adunk, akkor egy kicsivel legalább csökkenthetjük ezt az összeget.  

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra emelkedett, a szakképzett dolgozóknak pedig legalább bruttó 260 ezret kell fizetni. Változott a szociális hozzájárulási adó, 15,5% helyett csak 13%-ot kell a bér után utalni. Így a szakmunkás minimálbér szochó­ja 33.800 forint. A munkaadó teljes költsége pedig 293 ezer forint, amiből a dolgozó a tb és a jövedelemadó levonása után 172.900 forintot kap kézhez. Ez alig több, mint a munkaadó összes költségének a fele (58,85%). Ezt a hatalmas terhet a béren kívüli juttatások használatával csökkenthetjük egy kicsit. Nyugdíjpénztári juttatással és focimeccs-belépővel nem tudunk minden dolgozót megfogni, de sokat megtakaríthatunk már csak a SZÉP Kártya, a csekély összegű ajándék és még néhány elem használatával is. Nézzük a 2022-es lehetőségeket! 

A béren kívüli juttatások adózása érdemben nem változik most meg. A járvány okozta veszélyhelyzet miatt azonban most másként használhatók fel a juttatások.  

Széchenyi Pihenő Kártya

A legnépszerűbb és legfontosabb elem a béren kívüli juttatások között a Széchenyi Pihenő Kártya, azaz a SZÉP Kártya. Adózásának a legfőbb előnye, hogy nem kell utána tb-járulékot fizetni. Tehát csak a 13% szociális hozzájárulási adó és a 15% SZJA terheli, más nem. Azaz ennek felhasználásával a 41 százalék fölötti bérteher helyett 28 százalékos adóval adhatunk juttatást az embereknek. 

A SZÉP Kártyáról sokat írtunk már, csak röviden foglaljuk össze a lényegét. Három alszámlát tartalmaz, mindháromra külön utalható pénz.. A munkavállaló csak egy bankkártyát kap, ez tartalmazza mind a három számla egyenlegét. Általában ezek elkülönülnek egymástól. Hiába van az egyiken még jelentős összeg, a másik számlához tartozó dologra nem költheti el. A vendéglátás számlával nem lehet szálláshelyet fizetni. Most viszont igen. Az egyik fő kedvezmény, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a számlák átjárhatóak lettek. Bármelyiken van pénzt, azt mindegyik számlához tartozó költéshez fel lehet használni. Erre 2021 év végéig lett volna lehetőség, ám ezt a határidőt egy karácsonyi kormányrendelettel 2022. december 31-ig meghosszabbították (784/2021. kormányrendelet). 

A három alszámla és a hozzájuk tartozó éves keretek:

(A részletes felsorolás a 76/2018. kormányrendeletben). A három számlára együtt a munkavállaló 450 ezer forintot kaphat egy éven belül. 

Vásárlásra is költhető május 31-ig

Újdonság, hogy a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára utalt összeg most nem csak éttermi szolgáltatásra, hanem élelmiszerbolti vásárlására is költhető. Ezt a kedvezményt szintén egy karácsonykor kiadott rendelettel tette lehetővé a kormány. A kedvezményt csak néhány hónapig, február elsejétől május 31-ig használhatják ki az érintettek. A dátum nem véletlen: minden évben május végéig használhatók fel a kártyára előző évben utalt összegek. Így aki nem használta fel eddig a 2021-es keretét éttermi számla, szálláshely vagy más, megengedett szolgáltatás rendezésére, az most elköltheti egyszerűen élelmiszer vásárlására is a bennragadt összeget. 

Ez a pénz 2022-ben nagyon fog hiányozni az idegenforgalomból. A kártya nagyban hozzájárult a vendéglátás és szálláshely-kínálat túlélésében, most viszont azoknál landolnak ezek az összegek, akik főtevékenységként élelmiszer forgalmazásával foglalkoznak vagy dohányboltot üzemeltetnek. Dohánytermékért és alkoholos italért azonban nem lehet SZÉP Kártyával fizetni ebben az időszakban sem (781/2021. kormányrendelet).

Ingyenes juttatások

A SZÉP Kártya mellett olyan juttatásokból is válogathatunk, amik teljesen adómentesek. Ilyen például a kulturális vagy sportrendezvényre szóló belépő. Ez lehet koncertjegy, színházi vagy múzeumi belépő, sportrendezvényre szóló belépő vagy bérlet is. Mindkettő adómentes, ha évente a minimálbér értékéig adjuk – azaz 2022-ben 200 ezer forintig lehet ezekkel gazdálkodni. 

Sokak számára lényeges az óvoda- és bölcsőde használat támogatása. A munkáltató megtérítheti a kisgyermek óvodai, bölcsődei díját és az étkezés költségét is. A díjakról számlát kell hozni, de a törvény itt elfogadja a magánszemély nevére szóló számlát is, ez alapján is kifizethetjük a díjakat.  

Van két újdonsága ennek a kategóriának. Az egyik az ingyenes teszt vagy oltás lehetősége, a másik a kerékpárhasználat támogatása. 

A járvány hatására került be a támogatott célok közé a juttatásként adott teszt és oltás. A munkáltató adómentesen biztosíthat bármilyen védőoltást vagy járványügyi szűrővizsgálatot dolgozójának. Ez most kiterjedhet a koronavírus-tesztekre, amiket a dolgozó saját maga akar elvégeztetni. Itt tehát nem arról van szó, hogy a munkáltató rendeli el a tesztelést, hanem bármilyen más esetről. Ha a dolgozó külföldi útra megy, és előtte teszteltetnie kell, akkor ezt juttatásként a munkáltató kifizetheti. Ugyancsak megtéríthetjük bármilyen védőoltás költségét is, melyekért egyébként fizetni kellene. Ilyen például a kullancs, a bárányhimlő vagy akár az agyhártyagyulladás elleni védőoltás vagy a Tetanusz. A támogatásnak annyi a feltétele, hogy a munkáltató nevére szóló számlát kell hozni a szűrésről vagy az oltásról, és így a költségek elszámolhatók. 

Újdonság a kerékpárhasználat támogatása. A kerékpárt a munkáltató vásárolja és adómentesen adhatja át a dolgozó használatába. Hagyományos vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos kerékpár költsége is elszámolható így. A használat lehet teljes egészében magáncélú is, de fontos, hogy a kerékpár a vállalkozás tulajdonában marad, nem lesz a dolgozó sajátja (további ingyenes juttatásokat az SZJA törvény 1. számú melléklete sorol fel). 

Egyes meghatározott juttatások

Ez a harmadik kedvezményes juttatáscsoport. Az adózási kötelezettség kicsit magasabb, de csak 33,04% lesz: az adott érték 1,18-szorosa után kell jövedelemadót és szochót fizetni. Ezeket az SZJA törvény 70.§-a sorolja fel. 

E juttatások közül sokrétűen használható az úgynevezett csekély értékű ajándék. Ez azért jó, mert nem csak ajándékot adhatunk a dolgozóknak, hanem ajándékutalványt is. Vannak olyan utalványok, melyekkel élelmiszerboltban is vásárolhatunk, így ez elég sokrétűen kihasználható lehetőség. Ilyen ajándékot évente egy alkalommal adhatunk, a minimálbér 10%-ának értékében. Azaz 2022-ben ez évente egyszeri 20 ezer forintot jelent.   

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Visszajönnek az étkezési utalványok

Tíz év szünet, na meg 10 milliárd forint kártérítés kifizetése után Magyarország újra visszaengedi a 2012-ben ellehetetlenített étkezési utalványokat. Így megújuló formában újra elérhetőek lesznek a Ticket Restaurant utalványok. 

Az utalványok 2012-ig voltak elérhetők Magyarországon. Akkor a kormány egyik pillanatról a másikra úgy változtatta meg a törvényeket, hogy ez ellehetetlenítette a működésüket. Akkor vezették be az Erzsébet-utalványokat, majd a SZÉP Kártyát, lehetetlenné téve más típusú utalványok kedvezményes használatát. Az utalványokat kibocsátó francia Edenred cég nemzetközi bíróságon beperelte a magyar kormányt, mely végül kénytelen volt még 2016-ban késedelmi kamattal és perköltséggel együtt körülbelül 10,1 milliárd forintot kifizetni a cégnek. (Később a Sodexo is megnyert egy pert, ők körülbelül 23 milliárdos kártérítéshez jutottak hozzá.)  

A pernyertes Edenred most újra visszahozza a korábbi márkanevet, s Ticket Restaurant SZÉP Kártya néven indítja új szolgáltatását. A célja elsősorban a munkahelyi étkeztetésnek a támogatása lesz. Feltehetően valamilyen egyszerűsített megoldással készülnek, mellyel a korábbinál könnyebben lehet használni a SZÉP Kártya vendéglátási számláját – illetve 2022 december végéig valamennyi számlát. Ha csak a vendéglátás számlára kedvezményesen adható 150 ezer forinttal számolunk, akkor ez havi 12.500 forintos étkezési juttatást jelenthet. 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Nagy Csaba