A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Kis cégek rezsitámogatási programját hirdette meg a kormány annak érdekében, hogy mérsékelje a működésükhöz sok energiát felhasználó vállalkozások jelentősen megemelkedett terheit. Sajnos a támogatásra csak a feldolgozóiparban működő, gyártó vállalkozások pályázhatnak.

Az energiatámogatási program kizárólag azokat a vállalkozásokat érinti, melyek termeléssel foglalkoznak, a feldolgozóiparban működnek. Számukra kétféle támogatás érhető el: egyrészt közvetlenül hozzájárul az állam az energiaszámlájukhoz, másrészt támogatják az energiacsökkentő beruházásokat.

A pályázat feltétele, hogy a vállalkozás 2021-es energiaszámlája érje el az éves értékesítés árbevételének legalább a 3 százalékát. Ebben az esetben a tavalyi és az idei energiaszámla különbségének a felét kaphatják támogatásként az október és december közötti időszakra. A másik lehetőség az energiatakarékossági beruházások támogatása: ebben a kategóriában a már megítélt beruházási támogatás önrészét fizetheti ki a vállalkozás a mostani támogatási keretből. E két célra összesen 75 milliárd forintot fordít a kormány.

Ezen a két lehetőségen kívül vállalkozások számára semmilyen más pályázati lehetőséget nem hirdettek, ami a megnövekedett energiaszámlák okozta többletköltséget tudná finanszírozni. 

A pályázat részleteit az nffku.hu honlapon találjuk, Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program címen.

Nagy Csaba