A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Csökkenteni lehet a megemelt áron számlázott gázdíjat, ha az egy telken belül épült lakásokat családi fogyasztói közösségként jelentik be. Ezzel a lehetőséggel a magánszálláshelyek is élhetnek. Összefoglaltuk, mi kell hozzá. 

Túl vagyunk a nyár első meglepetésén, mára elfogadtuk a megemelt energiaárakat, s kénytelenek vagyunk barátkozni a korábbiakhoz képest többszörös összeget tartalmazó gázszámlákkal is. Van azonban egy rezsicsökkentési lehetőség, amiről kevés szó esett az elmúlt hónapokban, pedig sokaknak jelenthet valós megoldást: ez a családi fogyasztói közösségek létrehozása.

A családi fogyasztói közösséget a nagycsaládosok számára találták ki, akik jellemzően többgenerációs házakban élnek. Nem is a családi viszony a lényeges, hanem az, hogy egy telken belül van több, önálló lakóegység. Ilyen például egy családi ház, ahol a szülők mellett a fiatal házaspárnak építenek egy külön lakást a telken vagy beépítették számukra a tetőteret.

Az ilyen háztartásokban általában egy gázóra van a telken belül. Márpedig így az augusztustól érvényes szabályok szerint ezek a „nagycsaládok” ugyanúgy 1729 köbméterig jogosultak a kedvezményes gázdíjra, mint akár az egyszemélyes háztartások. Érthető, hogy mennyire rosszul járnak: a két család energiaszükséglete messze több annál, mint amennyi a kedvezményes tarifával vásárolható. Ezért egészítették ki később a rendeletet a családi fogyasztói közösségek lehetőségével. Ennek a lényege, hogy ha igazoljuk, hogy egy telken belül, egy gázórára kötve több lakás is található, akkor lakásonként leszünk jogosultak a kedvezményes mennyiségre (részletek a 259/2022. kormányrendelet 7/A §-ban).

Mire lesz szükség a családi fogyasztói közösség létrehozásához?

A családi fogyasztói közösségek létrehozásához a jegyzőtől kell egy igazolást kérni a telken található lakások számáról. A jegyző nem vizsgálhatja, hogy ott ki lakik, van-e közöttük kapcsolat vagy nincs. A jegyzői igazolás egy dologra terjed ki: a telken belüli önálló lakóegységek számát mérik fel és adnak ki erről egy hatósági igazolást. 

A nehezítés, hogy akkor lehet egy-egy lakrészt önálló lakásnak minősíteni, ha az valóban önálló, és megfelel az építési előírásoknak. Az önállóság például azt jelenti, hogy saját bejárattal kell rendelkeznie, annak a szabadból vagy legalább egy közös közlekedőből kell nyílnia. Így ha például az emeleti lakás a közös bejárat utáni szélfogóból, előszobából közelíthető meg, akkor tekinthető önállónak, de ha a nappaliból vezet fel a lépcső, akkor már nem.

Hogy mit tekinthetünk lakásnak, azt az építési követelményeket tartalmazó rendelet határozza meg. (253/1997. kormányrendelet 105.§). Eszerint, ha a lakás hasznos alapterülete a 30 négyzetmétert meghaladja, akkor rendelkeznie kell egy legalább 16 négyzetméter alapterületű lakószobával. Ha a lakószoba közös a főzés és étkezés céljára szolgáló helyiséggel, akkor a főzésre és étkezésre szolgáló rész nem számítható bele a szoba alapterületébe. A lakásnak, lakrésznek rendelkeznie kell mindazokkal a helyiségekkel, amik biztosítják a pihenést, alvást, főzést, étkezést, tisztálkodást, mosást, illemhely-használatot, lakhatáshoz szükséges dolgok tárolását stb. Ha tehát nincs konyha vagy fürdőszoba, akkor az nem tekinthető önálló lakásnak.

Ha az ingatlan megfelel az elvárt feltételeknek, még akkor sem vagyunk készen. A fogyasztói közösség akkor jön létre, ha az ehhez szükséges kérelmet beadjuk a jegyzőnek, ő pedig kiadja a lakásszámról szóló hatósági bizonyítványt. Ehhez külön dokumentumokat, például tervrajzot nem kell beküldeni, viszont az önkormányzattól ki fognak jönni egy helyszíni ellenőrzésre. Ennek során megvizsgálják, hogy igazat írtunk-e a kérelemben, rendelkezünk-e valóban az előírt feltételekkel.

Érdemes átgondolni ezeket a lehetőségeket, ha az otthonunkban magánszálláshelyet üzemeltetünk. Említettük, hogy a jegyzői igazolás kiadásához mást nem vizsgálhatnak, csak az önálló lakóegységek számát. A telken belül van például egy szálláshely céljára használt lakás és egy külön lakrész, ahol a tulajdonos tartózkodik. Ha ezt a kettőt a feltételek alapján el tudjuk egymástól különíteni, akkor megduplázhatóvá válik a kedvezményesen vásárolható gázmennyiség. Akár 4 önálló lakást is bejegyeztethetünk egy ingatlanon belül.

Természetesen a továbbiakban a kedvezmény feltétele az is, hogy a gázszolgáltatóval szerződő ügyfél magánszemély legyen. A családi fogyasztói közösség létrehozása kisvállalkozások számára nem alkalmazható, azt csak lakossági fogyasztó veheti igénybe. Magánszállásadók azonban kihasználhatják a lehetőséget, ha az ingatlan adottságai ezt lehetővé teszik.

Nagy Csaba