A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen dolgozta ki az indexet, amely egy mínusz száz és plusz száz pont közötti skálán tavaly április óta havi gyakorisággal méri a konjunktúra várható alakulását az ágazatban. 

A foglalkoztatott létszám alakulása decemberben az elmúlt három hónapot tekintve mínusz 9 ponton áll, ami azt mutatja, hogy lassú ütemben, de csökkent a munkaerő-kereslet az ágazatban. A következő három hónapra vonatkozó várakozásra mínusz 8 pontot mértek, ami azt jelzi, hogy a cégek tovább csökkentik a munkaerőállományukat. 

A következő három hónapban a szállásadók 11 százaléka vár éves összevetésben növekedést a vendégéjszakák számában, 44 százalékuk stagnálásra számít, 45 százalékuk visszaesésre. A visszaesésre számítók aránya az előző hónapban még csak 13 százalék volt.

A vendéglátó vállalkozásoknál az előző havi 4 százalék után most már 10 százalék várja a vendégforgalom növekedését. 61 százalék stagnálásra számít, 29 százalékuk pedig visszaesésre. Utóbbiak aránya az előző hónapban 19 százalék volt. 

A turisztikai cégek 84 százaléka emelte az árait az elmúlt 3 hónapban, és 88 százalékuknak emelkedtek a működési költségei. Az árnövekedés átlagosan 17 százalék volt, míg a működési költségek növekedése 45 százalékot tett ki. Vagyis a cégek egyre kevésbé tudják áthárítani a költségnövekedést a fogyasztókra. 2022. decemberben a turisztikai cégek 55 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 34 százalékuk nem változtat az árakon, míg 10 százalékuk jelzett csökkentést. A turisztikai cégek 47 százaléka a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog.

Forrás: MTI