A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A diákok számára a tavalyinál sokkal kedvezőbb lett a nyári munka, hiszen rájuk is vonatkozik a 25 év alatti fiatalok adómentessége. A diákok foglalkoztatása a nyári munkaerő-gondokat is enyhítheti, érdemes átnéznünk a lehetőségeket. 

Diákok foglalkoztatására nemcsak a nyári szünetben, hanem egész évben van lehetőségünk. Például a kereskedelemben árufeltöltőként, irodákban egyszerű adminisztratív munkakörökben év közben is gyakran találkozunk munkát végző diákokkal. A nyári időszak az életkori szabályokban tér el az évközi munkavégzés feltételeitől: év közben 16 év, nyári szünet alatt 15 év a diákok foglalkoztatásának az alsó korhatára. 

Ha a 18. évét a fiatal még nem töltötte be, akkor szülői hozzájárulás kell a munkaszerződést megkötéséhez (ez akkor is szükséges, ha egy nem tanköteles, 17 éves fiatalt veszünk fel állandóra). Ez azért fontos, hogy a szülő hozzájárulása nélkül semmilyen feltételt ne lehessen kikötni, például bérrel, munkaidővel vagy más munkafeltételekkel kapcsolatban. Ahogy a munkaszerződés megkötéséhez a szülő közreműködése kell, úgy nem lehet az iratot nélküle módosítani sem. Tehát a szerződés megváltoztatása, felbontása is a szülő hozzájárulásához van kötve, ezt ne feledjük el!

Tanulókat leggyakrabban 3 módon alkalmazhatunk:

Iskolaszövetkezeten keresztül: órabér + 17,8 százalék plusz 

Jelenleg az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás a legkedvezőbb mindkét fél számára. Ebben az esetben nem kell munkaszerződést kötnünk, mert a foglalkoztatott fiatal nem lesz az alkalmazottunk. Ő az iskolaszövetkezet tagja, s a szövetkezet számla alapján adja őt kölcsön munkavégzésre.

Iskolaszövetkezet tagja nappali tagozatos tanuló, egyetemi hallgató lehet. Ez azért fontos, mert tanulmányai alapján ő biztosítottnak számít. Az iskolaszövetkezeti szerződés nem jár biztosítási jogviszonnyal, azaz az így dolgozó diák után nem kell tb-járulékot sem fizetnünk. Természetesen nincs személyi jövedelemadó sem, mert a diákmunkásra is érvényes a 25 év alattiak számára idén már elérhető szja-mentesség. Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás ráadásul a szociális hozzájárulási adó alól is mentes. Tehát a diákot gyakorlatilag adó- és járulékmentesen, közterhek nélkül foglalkoztathatjuk. A diáknak kifizetett béren kívül mindössze egy költségünk van. Egy idén áprilistól érvényes rendelet meghatározza azt a minimális szolgáltatási díjat, amit a diákot foglalkoztató szövetkezetnek ki kell fizetnünk. Ez a diák számára kifizetett óradíjnak, vagy legalább a minimálbérnek a 17,8 százaléka. A béren kívül tehát ennyibe kerül számunkra a diák foglalkoztatása (erről az áprilistól hatályos 127/2022. kormányrendelet rendelkezik). 

Munkaszerződéssel: 18,5+13 százalék

Felvehetjük a fiatalt hagyományos munkaszerződéssel is. Ekkor ugyanazokat a közterheket fizetjük, mint bármely más munkavállaló után. Természetesen a 25 év alattiak adómentességét ebben az esetben is érvényesíthetjük. A 18,5 százalék tb-járulékot és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót viszont meg kell fizetni a bére után.

Alkalmi munkára: napi 2000 forint a közteher a vendéglátásban

Harmadik lehetőségünk az egyszerűsített munkaszerződés alapján végzett alkalmi munka. Diákot ugyanazokkal a feltételekkel foglalkoztathatunk, mint a felnőtt alkalmi dolgozókat. Be kell tartani az időkorlátokat: egyszerre 5 napig, havonta 15 napig tarthat a foglalkoztatás. E megoldás hátránya, hogy júliustól az eddigi duplájára emelkedik a munkavégzés adója: a napi ezer forintos közteher helyett napi 2 ezer forintot kell fizetni az alkalmi munka után, s napi 500 helyett ezer forintot a mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunka után. 

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Turisztikai idénymunka

Turisztikai vállalkozások nyári munkaerő-gondjainak a megoldásában segíthet a turisztikai idénymunka lehetősége. Ennek a lényege, hogy a turizmus területén dolgozó vállalkozások még egyszerűbb feltételekkel vehetnek fel alkalmi munkásokat egyszerűsített munkaszerződéssel.

Turisztikai idénymunkát a más területen végzett alkalmi munka 90 napjával szemben évente 120 napot végezhet egy munkavállaló. Ezen belül nincsenek napi és havi korlátok, nincs 15 napos szabály. Az így felvett alkalmazott dolgozhat akár folyamatosan is az egész nyári szezonban. Az őt alkalmazó vállalkozónak idén naponként ezer forint közterhet kell fizetnie az alkalmazás után, más adót, járulékot nem.

Turisztikai idénymunkát csak meghatározott tevékenységi körökben dolgozó vállalkozásoknál lehet elszámolni. Ezek a következők:

– idegenvezetői tevékenység,

– lovas szolgáltató tevékenység,

– szálláshely-szolgáltatási tevékenység,

– tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység,

– utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység.

Tehát egy étterem önmagában nem, egy szálláshely-szolgáltató viszont már felvehet turisztikai idénymunkásként recepcióst vagy takarítót is. S mivel a vállalkozás alkalmazottainak számától függő létszámkeretek sincsenek, ezért akár a szálláshely teljes létszámát is fel lehet tölteni ilyen szezonális szerződésekkel.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Mire figyeljünk a 18 éven aluli dolgozóknál?

Bármelyik megoldást is választjuk a fiatal dolgozó alkalmazására, a munkavégzésre vonatkozó feltételeket maradéktalanul be kell tartanunk (munkaidő, munkavédelem). A fiatal, azaz 18 év alatti munkavállalóra néhány saját előírás is érvényes:

A munkavédelmi és munkaegészségi követelmények teljesítése alól nem menthetők fel a fiatal dolgozók sem. Bármilyen rövid időre is veszünk fel valakit, csak előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálat és munkavédelmi oktatás után állítható be dolgozni.  

A diákok bére nem lehet alacsonyabb a felnőtt dolgozókénál, azaz legalább a minimálbért mindenképpen meg kell adnunk. Időarányosan természetesen lehet alacsonyabb is a bér, ha 4 vagy 6 órában foglalkoztatjuk a diákot. 

Akár iskolaszövetkezetben, akár közvetlenül foglalkoztatjuk a fiatalt, a 25 év alattiak adókedvezményét érvényesíthetjük. Ezt havonta 433.700 forintos munkabérig számolhatjuk el. Ha a fiatal ennél többet keres, akkor a felső határon túli összegek után már jövedelemadót kell fizetnie. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét. A kedvezmény érvényesítését nem kell kérni, a fiatal munkabérét ennek figyelembe vételével kell számfejteni. Külön nyilatkozatra csak akkor van szükség, ha az illetőnek egyszerre van több munkáltatótól származó jövedelme, és ezek együtt meghaladják az összeghatárt. 

Kapható-e támogatás diákmunkára? 

A korábbi évekhez hasonlóan a diákok foglalkoztatásához az idén is igénybe vehető állami támogatás. Ezt a lehetőséget – feltehetően a tárcák átszervezése miatt – idén a szokásosnál később hirdette ki a kormány.

A támogatási programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok kerülhetnek be, s a  fiatalok 8 órás munkát is vállalhatnak. A támogatás az alábbi területen működő vállalkozásokra terjed ki:

A program a vállalkozók számára a bér háromnegyedét téríti meg, ám van bérhatár is. Ha a diák olyan munkakörben dolgozik, ami szakképzettséget igényel, akkor bérként maximum 195 ezer, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén maximum 150 ezer forint vehető figyelembe.  A maximálisan kapható összeg ennek a 75% lehet. Mivel a minimálbért kötelező megadni a diákmunkásnak is, így a támogatás a 6 órás munkáig lesz 75 %, 8 órás munkaidőnél már arányaiban kevesebb, 56,25%.

A tényleges foglalkoztatási program július elsejétől indulhat, s az augusztus végéig tartó munkaviszonyokat lehet támogatni. A regisztráció június 15-én kezdődik. A programban a munkaadó vállalkozásoknak és a részt venni kívánó fiataloknak is regisztrálniuk kell. A szükséges információk a munka.hu weboldalon érhetők el, illetve a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain kapható több információ. 

Nagy Csaba