A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egyre több reggelizőhely kínálatában találkozunk a smoothie-val, ami egy zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, folyadékkal hígított egészséges ital. Az éttermekben és szálláshelyeken azonban kevésbé van még jelen, pedig nagyon jó alternatívája lehetne a cukros üdítőknek, alkoholos italoknak. Nem beszélve arról, hogy így egészségtudatos vendégeket is nyerhetünk magunknak. 

A smoothie egy gyümölcsökből, zöldségekből készülő, rostban gazdag, laktató ital, ezért jobbára reggelizőhelyeken találkozunk vele. És valóban, főételek mellé nem igazán kérnek ilyen italt a vendégek. Vannak azonban olyan éttermek, amelyek a nyári időszakban próbálkoznak már a smoothie-k népszerűsítésével, hiszen ezek a nap bármely szakában frissítő hatásúak. Mivel nyers alapanyagokból készülnek, sok bennük a vitamin, az ásványianyag, bőséges forrásai az egészségvédő hatású antioxidáns vegyületeknek. 

Ráadásul nincsenek szigorú megkötések azzal kapcsolatban, hogyan készítsük el. A legjobb, ha a szezonnak megfelelő, friss alapanyagokat adunk hozzá. A gyümölcsöket és/vagy zöldségeket botmixerrel vagy aprítógépben pürésítsük és hígítsuk vízzel! Igazából ez a klasszikus smoothie receptje, de ma már növényi itallal, joghurttal is gazdagíthatjuk. Ezért nincs is olyan nagyon éles határ közte és a turmix között, ami jobbára valamilyen gyümölcs és tej keveréke. Persze nem mindegy, milyen összetevőket keverünk össze, és mivel hígítjuk az italunkat, mert más karaktert, más tápértéket kapunk. 

Bátran mozduljunk el az egészségtudatos italok irányába!

Szabó Adrienn dietetikus szerint a vendéglátóhelyek, szálláshelyek éttermeinek italkínálata elég egyhangú, amit smoothie-kkal fel lehetne pörgetni. Jó lenne, ha az alkoholos italok, cukros üdítők, szirupos koktélok helyett/mellett mást is választhatnának a vendégek. Szerencsére a frissen préselt narancslevek, grapefruitlevek, esetleg répa­lé vagy paradicsomlé elérhetőek már, de az emberek egyre nyitottabbak, és ezért előnyös lehet a kínálatba beilleszteni minél több egészségesebb italt. 

Egyre inkább megjelenik döntéshozatali érvként a szezonalitás és a helyi termékek támogatása is, így az ilyen alapokon készített smoothie egy korszerű kínálat része lehetne. Végül, de nem utolsó sorban azért is lenne ideális egy reform smoothie a palettán, mert egy nap során minden étkezésnél kellene valamilyen zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. – Reggelire egy jó szendvics, egy rántotta mellé egy friss zöldségalapú smoothie nagyon jó választás lehet, amit a vendég elkortyolhat és nem fogja még több száz kalóriával megdobni a reggelijét. Egy banános, almás, kókuszos, ananászos smoothie viszont nem feltétlenül az egészségtudatos kategóriába tartozik, mivel ezekkel az összetevőkkel a turmix tápanyagsűrűsége és gyorsan felszívódó szénhidrát tartalma magasabb, mint amennyi egy reggeli mellett kívánatos lenne – mondja a szakember.

Hogy milyen legyen a smoothie, az attól is függ, hogy milyen gyakran és milyen élethelyzetben isszák. Ha mondjuk valaki minden nap edzés előtt iszik egy smoothie-t, annak az ő speciális igényeihez kell igazodnia, és ugyancsak másfajta kell például annak az irodai munkát végző hölgynek is, aki a normál reggeli és ebéd között, tízóraira fogyasztja. Ha valaki rendszeres turmix-fogyasztó, de az életmódja mozgásszegény, akkor számára nem kell a smoothie-t dúsítani olajos magvakkal, magvajjal, vagy növényi olajjal, hanem elég, ha csak vízzel készíti. – Számára  jobb választás egy zöldségalapú smoothie, melynek alacsony a kalória tartalma Lehet benne uborka, jégsaláta, szárzeller, spenót, karfiol, de még brokkoli is – mondja Szabó Adrienn.

Egy étteremben vagy szálláshelyen azonban nem baj, ha nem mindenki számára tökéletes táplálkozás-élettani szempontból az adott ital, hiszen a vendég egy nyaraláskor vagy egy látogatás kapcsán csak 1-2 alkalommal fogyasztja ezeket.

Milyen smoothie legyen a kínálatban?

– Azt szoktam mondani, hogy nem kitalálni kell egy receptet és megvenni hozzá mindent, hanem megvenni mindenfélét, ami aktuálisan elérhető a piacon, szezonális és helyi, és abból összerakni az ételeket. Ha például van egy megbarnult körténk, akkor azt is héjastól nyugodtan leturmixolhatjuk egy kis maradék szárzellerrel, salátafélével. Tehetünk a smoothie-ba magvajat, olajos magokat, zabpelyhet vagy pelyhesített gabonafélét, de akár tejtermékeket is (joghurt, túró, orda) mert ezekkel jól lehet a fehérjét és a jó minőségű zsírsavakat pótolni. Hígíthatjuk nemcsak vízzel, hanem gyógynövényteával, zöld teával, illetve ízesíthetjük fűszerekkel (fahéj, gyömbér, kurkuma, kakaó, karob por stb.) is, hogy jó ízélmény legyen – javasolja a dietetikus.

A lényeg, hogy minél többféle gyümölcs és zöldség kerüljön az italba, de talán 3-4 félénél ne legyen több, mert akkor elveszhetnek az ízek. Minden zöldségben, gyümölcsben más-más növényi hatóanyag van, és ezek egymás hatását erősítik, ezért bátran kombináljuk őket!

Szabó Adrienn tapasztalatai szerint a vegyes smoothie-k a legkedveltebbek, nagyon látványosak is, van zöld, mély piros, de lehet egészen fehéres színűt is készíteni. Ha pirosas színű smoothie-t szeretnénk, akkor válasszunk hozzá például meggyet, málnát, epret, piros bogyós gyümölcsöket, céklát. Ha zöld színűt szeretnénk, akkor tegyünk bele nyugodtan spenótot, sóskát, fodroskelt, mángoldot. A szakember szerint már a színükkel eladják magukat ezek az italok, igazán gusztusosak, mert látszik rajtuk, hogy frissítőek. 

A nap bármely szakában fogyaszthatók, de leginkább tízóraira, uzsonnára jó választás, vagy ebéd utáni desszertként. Ha teszünk hozzá például sovány túrót, egy kis lenmagot, fűszereket, akkor reggelire is tökéletes. Szabó Adrienn tapasztalatai szerint manapság már bármit belekevernek a smoothie-kba. Például édesítésként glicint (ez egy természetes aminosav), matcha port (egy erős zöld tea) vagy növényi fehérjeporokat. A szakember azonban úgy véli, ez utóbbit például teljesen felesleges beletenni, ha valaki egy tojást vagy mozzarella sajtot, sovány sonkát reggelizett. A smoothie-kat tehát nem kell túlbonyolítani, inkább arra törekedjünk, hogy egyszerű, egészséges változatokat készítsünk!

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Őszibarackos Melba smoothie (2 személyre)

2 maréknyi málna

2 nagy érett őszibarack vagy nektarin meghámozva, kimagozva, negyedelve

1 pohár frissen facsart narancslé vagy almalé

1 ek méz

1 tk vaníliakivonat

Tegyük az összes hozzávalót a turmixgépbe, dolgozzuk simára, szolgáljuk fel azonnal!

(Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage minden napra) 

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Napsárga smoothie (1 személyre, kb. 4 dl)

1 kisebb sárgarépa

1 kisebb őszibarack

néhány levél jégsaláta

néhány szem eper

1 kiskanál őrölt csipkebogyó

1 dl víz vagy növényi ital

A sárgarépát és őszibarackot összedaraboljuk, majd a jégsalátával, az eperrel, a csipkebogyóval és a vízzel összeturmixoljuk. 

(Szabó Adrienn: Magyar Superfood)

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Almás zeller smoothie(1 személyre)

1 csésze friss spenót 

1 csésze víz 

1 szár zeller 

1 db zöld alma (mag nélkül) 

1 db kis gyömbér gyökér (keveset használjunk, mert erőteljes íze van) 

1/2 db citrom leve 

(cookpad.com)


——————————————————————————–

Szilágyi Katalin