A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nagyanyáink idején még mindenki zsírral főzött. A növényi eredetű, ipari gyártású olajok elterjedését anyagi okokkal magyarázhatjuk: olcsóbb volt a repce és a napraforgó, mint a sertészsír, az élelmiszer-hiányt könnyebben ki lehetett elégíteni az ipari termékkel. A gazdasági szükségszerűséghez aztán felzárkózott az ideológia is. Évtizedeken át hallgattuk, hogy a zsírok nem egészségesek, elhízást okoznak, és emelik a szervezet káros koleszterinszintjét. Az ország leszokott a zsírfogyasztásról, a konyhák állandó alapanyaga lett a napraforgóolaj. Aztán jött az áremelkedés, a magas infláció, és rá válaszul a kormány árrögzítése. Az étolaj ma kezd tartós hiánycikké válni, ahol pedig kapható, ott egyre kevésbé megfizethető.

A kormány árrögzítése arra kötelezi a boltokat, hogy a kiemelt alapvető élelmiszereket a 2021. október közepi áron adják a vásárlóiknak. Ha ez nem éri meg nekik, akkor sem vehetik le a polcokról, kínálatban kell tartaniuk az olcsó étolajat és társait. Csakhogy az olaj ára közben eszeveszett módon emelkedik. Amit az üzletnek ma 700 forintért kell eladnia, azt a boltos nagyjából ezer forintért  veszi a nagykereskedőtől. Bukik 300 forintot minden flakon olajon. Miközben a vevő sem vak, látja ezt a folyamatot, s igyekszik felhalmozni otthon az árrögzítéssel érintett termékeket. Ha véget ér az ársapka, akkor az olaj például 1200-1300 forint lesz a mai nagykereskedelmi árak alapján. Megpróbáljuk tehát felhalmozni, ami miatt már most érezhető az áruhiány: üresek a polcok a boltokban. Nincs olaj, cukor, liszt, csirkehús – csak az árrögzítéssel nem érintett, drágább termékekből van elegendő készlet.

A boltban olcsóbb lenne…

Mit tegyenek azok, akik nem otthoni felhasználásra vásárolnának, hanem az étteremben vagy valamilyen élelmiszer-ipari termék gyártásához kell nekik az olaj? Ők ezer forintért vehetik meg, vagy megpróbálják valahogyan beszerezni olcsóbban a boltokból. 

Menjünk le a boltba és vegyük meg literenként az olajat? Már ez sem megy. Ma már szinte minden üzlet korlátozza, vagy éppen teljesen le is tiltja a vállalkozói vásárlást. Magánszemélyként sem vehetjük, hiszen akkor a beszerzésről nem lesz számlánk. Ami egyrészt hiányozni fog a könyvelésből, másrészt számla hiányában az ételek nyomonkövetése sincs biztosítva, amiért a Nébih bírságolhat. De könnyen lehet, hogy a lángossütőnek is jobban megéri számla nélkül vásárolni, mint drágán vásárolni… Hiszen ma a kiskereskedelmi ár alacsonyabb, mint amennyiért egy étterem a beszállítótól tud vásárolni.

Hiánycikk lesz? 

Az olaj ma nemcsak drága, de nem is mindig kapható. A boltokban ez még kevésbé érezhető, a nagy felhasználók viszont már kezdenek alapanyag-hiánnyal küzdeni. A hiány pedig lassan eléri a nagykereskedőket is. 

Ma már ennek is látjuk a jeleit. A gyártók és szolgáltatók megpróbálják mással helyettesíteni az étolajat. Nem vicc, de jön vissza a zsírban sütés ideje, méghozzá hivatalosan: az élelmiszer-hatóság is felhatalmazását adta az alapanyagok cseréjére.

A Nébih oldalán jelent meg a hír arról, hogy az országos főállatorvos még május 2-án határozatot adott ki az alapanyagok felcserélhetőségéről (1/2022. országos főállatorvos határozat). A határozat lehetővé teszi, hogy az élelmiszer-vállalkozások a csomagoláson szereplő jelölések átírása nélkül megváltoztathassák a termékek összetevőit. Ezeket a cseréket be kell jelenteni, s a bejelentéseket nyilvánosságra is hozzák a Nébih oldalain. A vásárló úgy is tájékoztatható, hogy a termékre ragasztanak egy kiegészítő címkét, vagy az eladás helyére tesznek ki egy jól látható tájékoztató táblát a cseréről. 

Az első jelzések kivétel nélkül a napraforgóolaj helyettesítéséről szólnak. A bejelentő a Szegedi Paprika Zrt. volt, mely több mint 30 konzervjét gyártja május közepétől étolaj helyett sertészsírral. A boltokban ezekkel ARO, Coop, CBA, Penny, Baroni, Hazánk Kincsei, Házias Ízek márkanevek alatt találkozhatunk.

A G7 Portál információi szerint az üzletláncok is készülnek arra, hogy a közeljövőben a lakosság körében is meg fog nőni a sertészsír fogyasztása az étolaj helyett. Zsírból a boltok nagyon kis készletet tartanak, a vásárlói igény mindeddig igen alacsony volt. Az üzletláncok a forgalom felfutására készülnek, s a lap információi szerint már rendeltek is nagyobb mennyiségeket a termékből.

Nagy Csaba