A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Két jelentős könnyítést tartalmaz a kisvállalkozások számára a kormány jövő évre vonatkozó adózási törvényjavaslata. Az átalányadózóknak a mostani havi helyett csak negyedévente kell majd járulékbevallást beadniuk és járulékokat fizetniük. Ez sokak számára tényleges járulékcsökkenést is magával hoz. Mellette egyszerűsödik a helyi iparűzési adó is – 12 milliós bevételig évi 50 ezer forint helyi adót kell majd csak fizetni.

Átalányadó

A javaslatcsomagot benyújtó Varga Mihály pénzügyminiszter jelentős könnyítésként jelentette be, hogy az átalányadózóknak jövőre az adóelőleghez hasonlóan csak negyedévenként kell a járulékokat bevallaniuk és megfizetniük. A haviról negyedévesre történő átállás kicsit bonyolítja ugyan a bevallásokat, de egyenletesebb lesz a járulékfizetési kötelezettség. Sőt, akinek rendszertelenül érkeznek a bevételei, annak jelentős járulékcsökkenést is hozhat a  változás.

Egy vállalkozó például havonta átlagosan 500 ezer forint bevételhez jut. A 40%-os költséghányadot levonva a járulékalapja havi átlagban 300 ezer forint lenne. Igen ám, de a bevételei nem egyenletesen érkeznek. Az első két hónapban nem jön be semmi, a harmadik hónapban pedig egyben számlázza le az 1,5 millió forintos munkadíjat. Járulékot viszont akkor is fizetnie kell, ha nincs bevétele, vagy a bevételével nem éri el a minimum járulékalapot. Az egyéni vállalkozó legalább a minimálbér 112,5 százaléka után fizet szociális hozzájárulási adót, és a minimálbér után tb-járulékot havonta. A minimum járulék így 66.250 forint. Ezt azokra a hónapokra is meg kell fizetni, amikor nincs bevétel. Ha viszont a bevétel meghaladja a minimum szintet, akkor az alapján kell a járulékot számolni. 

A vállalkozó így átalányadózóként eddig a következő járulékokat fizette a negyedévben:

1. hónap

2. hónap

3. hónap

Járulékalap a 40% költségátalány levonása után

0 0

900.000

szocho

29.250 29.250 117.000

tb-járulék

37.000 37.000

166.500

összesen

66.250 66.250 283.500

Így a 3 hónap alatt összesen 416.000 forint szocho-t és tb-járulékot fizet.

Az új rendszerben nem kell havonta számolni a járulékokat. A vállalkozó negyedévente összesíti a bevételét – ez a költséghányad levonása után továbbra is 900.000 forint. Ezt el kell osztania hárommal, így 300.000 forint lesz a negyedév minden hónapjára a járulékalapja. Mivel ez meghaladja a minimumot, így a fizetendő járulék ennek az alapnak a 13 és 18,5%-a lesz, összesen 94.500 forint. A negyedévre ez 283.500 forint, ugyanannyi, amennyit a mostani rendszerben csak az utolsó hónapra kifizetett. Azaz mentesül attól, hogy a bevétel nélküli hónapokra a minimum alapján fizetnie kelljen. A nyeresége 132.500 forint lesz a negyedév egészére.

Engedékenyebb lesz az átalányadózást elhagyók megítélése is. Most az átalányadózásból kilépő vállalkozók 4 évig nem térhetnek vissza, addig nem választhatják újra ezt az adózási formát. A jövő évtől ez alaposan megrövidül: aki kilép az átalányadózásból, az arra a tört adóévre és a következő egészre nem léphet csak vissza. Azaz nem egészen 2 év múlva újra átalányadózóvá válhat.

Könnyebbé válik az átalányadózásba belépés is. Eddig két év bevételét kellett figyelni: átalányadózó az lehetett, aki az előző évben nem érte el és várhatóan a mostaniban sem éri el a minimálbér éves összegének a tízszeresét (kereskedő az ötvenszeresét). A jövőben ezt nem kell figyelni. Bármennyi is volt az előző évi bevétel, választható az átalányadó. A vállalkozó az átalányadózásra most is a minimálbér éves összegének a tízszereséig lesz jogosult, felette át kell térnie az általános szabályokra.

Iparűzési adó

Egyszerűsödik a helyi iparűzési adó is, s ez sok kisvállalkozás számára adócsökkentést is jelent. A változás lényege, hogy kisvállalkozások számára sávosan lehetővé teszik a tételes adófizetést. Az jogosult a sávos adó fizetésére, akinek a bevétele nem haladja meg az évi 25 millió forintot (vagy a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozás esetén az évi 120 millió forintot).

A helyi iparűzési adó számukra a következőként alakul: 

Azaz a legkisebb, 12 milliós bevétel alatti vállalkozások iparűzési adója a 2%-os adókulccsal ugyanúgy évi 50 ezer forint lesz, mint a kisadózásnál volt, s nem kell az adó megállapításának bonyolult módszereit sem alkalmazni. A normál adózás szerint ennél a 12 milliós bevételnél egy átalányadózó iparűzési adója évi 172 ezer forint lehetne, egy nem átalányadózó vállalkozóé pedig akár 240 ezer forintra is nőhet.

Az iparűzési adónak ez a kedvezményes megállapítása a vállalkozó döntésén múlik, azt május 31-ig az adóbevallás nyomtatványán kell jelezni az önkormányzatnak. Ugyancsak május 31-ig kell megfizetni a sávosan meghatározott adót is.

Nagy Csaba