A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egy, a Parlamentben feltett kérdés hívta fel ismét a figyelmet az éttermek gyakran figyelmen kívül hagyott kötelezettségére. Félévente kötelező a konyhai szagelszívók tisztítása, s erről írásos jegyzőkönyvet kell készíteni.

A téma egy budapesti tűzeset kapcsán került elő. Tavaly novemberben tűz ütött ki a Demokratikus Koalíció Teréz körúti irodahelyiségeiben. Mint kiderült, a tüzet a földszinten működő étterem szagelszívója okozta. A tűz a szellőzőn keresztül jutott el a tetőig, megsemmisítve a negyedik emeleti irodákat.

Az esettel kapcsolatban tett fel kérdést a belügyminiszternek a kárt szenvedett párt egyik képviselője. Oláh Lajos azt tudakolta, hogy kívánja-e a BM szigorítani a szagelszívók vizsgálatát. A képviselő arra hivatkozott, hogy csak a belvárosban több száz hasonló adottságú étterem és szórakozóhely működik, s a jelek szerint a veszélyforrást jelentő berendezéseket senki sem vizsgálja.

A belügyminiszter írásos válaszából kiderült, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alapján az éttermek szagelszívóit és a 14 méternél magasabb lakóépületek szellőzőit rendszeresen ellenőriztetni kell. (Ezt az OTSZ, azaz 54/2014 BM rendelet 196. paragrafusa írja elő.) Fontos, hogy éttermekre méretkorlát nélkül vonatkozik az előírás, tehát ezt a legkisebb konyhák esetén is be kell tartani. A szórakozóhelyek elszívóira viszont nincs semmilyen külön kötelezettség.

Milyen rendszerességgel kell tisztíttatni? 

A felülvizsgálatot a gyártó által előírt rendszerességgel kell végezni. Ha nincs ilyen előírás a gyártó részéről, akkor az éttermekben félévente kell tisztíttatni az elszívókat. A tisztítás nem csak felszíni tisztogatást jelent, azaz házilag nem oldható meg. Megfelelő szakcégre van szükség, mely gépekkel és vegyszerekkel tisztítja ki a teljes szellőzőrendszert. Ez nem takarítócéget, hanem olyan gépészeti vállalkozást jelent, melynek van tapasztalata légtechnikai rendszerek tisztításában.

A nem megfelelően tisztított csövekben az évek során lerakódó szennyeződés akár felére is szűkítheti a szellőzők keresztmetszetét. A zsíros szennyeződések ráadásul gyúlékonyak. A zsír a ventilátorok lapátjain is lerakódik, s lassítja annak működését, tovább csökkentve a szellőzés hatékonyságát. A víz-, gáz- fűtéstechnikáról szóló VGF szaklap egy ázsiai étterem példáján mutatta be a probléma nagyságát. Az étteremben az olajos gőz a cukorral karamellizálódott, és egy igen agresszív lerakódást képzett a szellőzőben. Az eredetileg 250 mm-es elszívócső a tisztítás hiánya miatt 6 év alatt 0 mm-re szűkült össze. A rendszerhez egy nagyon erős elszívót építettek, így a lerakódás a csővezeték teljes hosszában szétterült. 

A rendszeres tisztítás elvégzését írásban igazolni kell (A tisztítást végző szakcég állít ki hivatalos igazolást.) Az igazolás bemutatását a katasztrófavédelem kérheti egy-egy ellenőrzés alkalmával. Ha nem végeztetjük el a tisztítást, akkor 10 ezer és 60 ezer forint közötti büntetésre számíthatunk. Ha az elhanyagolt elszívó tüzet okozott, akkor a bírság 1 millió forint is lehet. Ha a tűzoltóknak kell eloltani a tüzet, akkor 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a bírság. (259/2011. korm.rend.) 

Nagy Csaba