A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Lefényképezhetjük a vendéglőben a szomszéd asztalnál ülő politikust, szelfizhetünk-e az ismert sztárral a háttérben? Megtilthatjuk-e a szórakozóhelynek, hogy közzétegye a neten a hétvégi buliban készített képeket, ha kissé rázósnak érezzük az akkori viselkedésünket? Hol a vendéglátóhelyi fotózás határa, mit engedhet meg magának vendég és vendéglős ezzel kapcsolatban?

A saját képmásunkhoz való jog éppen olyan erős személyiségi jog, mint a személyes szabadsághoz, a jó hírnévhez, a magántitokhoz vagy személyes adatainkhoz való jogunk. Nem szabad visszaélni vele. Ezért kerültek be a törvényekbe is azok a rendelkezések, amik nem engedik, hogy egy embert a beleegyezése nélkül lefényképezzünk, aztán meg ezt a fényképet esetleg nyilvánosságra hozzuk.

A fotózás tilalma rendkívül erős a Polgári Törvénykönyv alapján. Senkit nem lehet a hozzájárulása nélkül lefényképezni, vagy akár hangfelvételt készíteni róla. Ezt egy portrékészítés során nagyon egyszerű betartani, hiszen a fényképész székébe azért ül be valaki, mert azt akarja, hogy a kép elkészüljön. A törvény azoknak a dolgát nehezíti meg, akik nyilvános helyen fényképeznek, például az utcán, egy rendezvényen vagy akár egy étteremben.

Amit lehet

A Ptk. két kivételt enged a fotózáshoz való hozzájárulással kapcsolatban. Nem kell engedélyt kérni, ha

Egy vendéglátóhelyre vagy az ott zajló rendezvényre vajon ráillik valamelyik?

A nyilvános tömegrendezvény értelmezése már a múltban is elég sok munkát adott a jogászoknak, mert ezt a törvény nem magyarázza meg. A mára kialakult gyakorlat szerint akkor hivatkozhatunk a tömegrendezvényre, ha valóban tömegfotót készítünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem egy embert emelünk ki a tömegből teleobjektívvel, hanem magát a tömeget ábrázoljuk. A mai, nagy felbontású felvételeknek köszönhetően ebben is felismerhetőek lesznek az egyes emberi arcok, de csak akkor, ha belenagyítunk a képbe. Szabályosan tehát akkor járunk el, ha a tömeget fényképezzük, nem a tömegben az egyes embereket.

A bírói gyakorlat abban is egységes, hogy nem okoz gondot, ha például kirándulók egyes utcákat, városrészleteket fényképeznek. Ilyenkor a kép készítésének a célja nem az utcán sétáló egyes ember megörökítése, hanem magának az utca hangulatának a rögzítése az ott sétáló emberekkel együtt.

Ha például magáról az étteremről szeretnénk képet készíteni, azt viszonylag távolról, az utcáról tesszük. Ebben a helyzetben nem okoz gondot, ha a kerthelyiségben látszanak az ott tartózkodó vendégek, mert nem az ő személyükre koncentrálunk. Zárt térben is készülhet olyan kép, ahol magát a vendégteret ábrázoljuk, az éppen ott található emberekkel együtt. Ha a cél a tér egészének a bemutatása, akkor jogosan készítjük a felvételt a rajta szereplő emberekkel együtt.

Mikor lesz szükség engedélyre?

Az éttermek reklámképein általában nem a tömeg szerepel, hanem egy-egy asztalnál ülő konkrét vendégek, illetve modellek. Ilyen képeket már nem készíthetünk engedélykérés nélkül. Nem tehetjük meg, hogy odalépünk az egyes vendégekhez, és megkérdezésük nélkül fotókat készítünk róluk, mert az jól nézne ki az étterem honlapján.

A képek készítéséhez engedélyt kell kérnünk az érintett személyektől. Egy étteremben vagy hasonló helyen nem hivatkozhatunk arra, hogy a belépéssel eleve megadta az illető az engedélyt, hiszen látta az ott dolgozó fotóst. Egy ebéd vagy vacsora nem tipikusan az a helyzet, ahol számítanunk kell a fotós jelenlétére. Ilyen helyzetben tehát nem elég a ráutaló magatartás, konkrét engedélyt kell szereznünk a fényképezés előtt.

Más a helyzet egy olyan rendezvényen, ahol számítani kell a fényképezésre. Például egy esküvő, lakodalom vendégei nem hivatkozhatnak arra, hogy ők erre nem számítottak. A mi kultúrkörükben a lakodalomhoz hagyományosan hozzátartozik a fotózás is, így aki bejön a terembe, az számít is arra, hogy rákerülhet a képekre. Ilyen helyzetben is illik azonban akár már a meghívóval átadni egy tájékoztatót arról, hogy a rendezvényen képek készülnek. Mivel nem csak a fotó készítése, de annak a nyilvánosságra hozatala is engedélyhez kötött, ezért azt is írjuk le, hogy a képek hol fognak megjelenni, milyen körben fogják őket felhasználni. Egyáltalán nem mindegy, hogy a képeket a vendégek láthatják majd, vagy a fotós, esetleg a lakodalom helyét biztosító étterem is felteszi a weboldalára referenciaként. Ilyen esetben külön, erre a célra szóló hozzájárulással is rendelkeznünk kell.  

Hasonló megoldást használhatunk az egyes szórakozóhelyeken népszerű bulifotókkal is. A fotós körbe-körbe jár a teremben és megörökíti a vendégeket tánc közben, italozás közben, néha meglehetősen pikáns jeleneteket rögzítve kamerájával. Ezt is csak akkor tehetjük meg, ha rendelkezünk az érintett személyek előzetes engedélyével. Nem kell arra gondolnunk, hogy ezt az engedélyt egyenként, aláírásokat beszerezve kellene összegyűjteni. Egy ilyen hely általában belépőjegyhez kötött, így alkalom nyílik arra, hogy átadjuk a vendégnek a tájékoztatót. A hirdetésekben is hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a helyszínen fotózás történik. Így aki a tájékoztatók megismerése után belép a helyszínre, az ráutaló magatartással engedélyt ad a képek elkészítésére.

Adatkezelés fényképezéskor

Egy ember képmása személyes adatnak számít, azaz a fényképezés egyben adatkezelést is jelent. Ez azzal jár, hogy be kell tartanunk az adatkezelési szabályokat. Minden esetben meg kell határoznunk az adatkezelés célját. A vendégnek az engedély megadása előtt tudnia kell, hogy a képeket mire akarjuk használni. A bulifotók azért is készülhetnek, hogy azokat az érintett vendégek megvásárolhassák egy honlapon keresztül. Vagy készülhetnek azért is, hogy a hely saját weboldalára kerüljenek fel, azt illusztrálva, hogy itt milyen jó dolgok történnek. A fénykép alanyaként tudnunk kell, hogy milyen célra készülnek rólunk ezek a fotók.

Azt is tisztázni kell, hogy meddig fogjuk kezelni az adatokat, azaz megtartani a képeket. Egy rendezvény esetén például lehet, hogy egy hónapig adunk lehetőséget a megrendelésre, utána töröljük a képeket. Nem mindegy, hogy a kép alanyának ezzel kell számolnia, vagy azzal, hogy felkerül a fotója a weblapra és ott évekig látható lesz. Ezeket mind bele kell írni az adatkezelési tájékoztatóba, amit elérhetővé kell tenni a vendégek számára – még a fotók elkészítése előtt.

Mi a helyzet a vendégek által készített fotókkal? 

A legtöbben magukról és az ételükről készítenek képeket, szelfiznek az étteremben. Ezzel nincs dolgunk, azt azonban rendeznünk kell, hogy más emberek rákerülhetnek-e ezekre a képekre.

Ha magánszemély készít fényképeket, ugyanazokat a szabályokat kell betartania. Ebből következik, hogy nem készíthet a családjáról úgy fotót, hogy azon más emberek is felismerhetően szerepelnek. Azt persze nem lehet kivédeni, hogy a háttérben néha feltűnik valaki, de lehetőleg ez ne legyen hangsúlyos. Étteremben erre külön fel is hívhatjuk a figyelmet. Ha gyakori nálunk a jelenség, akkor akár az asztalra is tehetünk egy fotós etikettet, a rendelésre várva van idő átolvasgatni. Arra kérjük meg őket, hogy egymást vagy magukat fotózva igyekezzenek elkerülni, hogy a szomszéd asztaloknál ülők is a képre kerüljenek. Ezt az asztalok elrendezésével, több térelválasztó elem használatával, boxokkal, sarkokba helyezett asztalokkal is tudjuk kicsit segíteni. Vannak olyan éttermek is, ahol külön fotósarkot alakítottak ki, hogy szépen megkomponált képek kerülhessenek a közösségi oldalakra.

Közszereplők a fényképen

Sok vitát vált ki a közszereplők nyilvános megjelenéseinek a fényképezése is. Ezekben az esetekben nem is véletlenül kerül az illető politikus vagy más ismert ember kameravégre, hanem teljesen tudatosan készül róluk fotó akár beleegyezésük nélkül is. Elég bizonytalan terület, hogy a közszereplőt ilyen helyzetben lehet-e fotózni vagy nem. Korábbi bírósági döntések szerint általában a társadalom életét befolyásoló eseményeken történő fellépés, szerepvállalás tekinthető nyilvános szereplésnek. Aki beszédet mond, az közszereplést végez, így az ő arca rögzíthető. A közszereplők magánélete viszont ugyanúgy védelmet élvez, így egy étteremben, ebédjük elfogyasztása közben vagy nyaralás során nekik sem kell tűrniük a tolakodó fényképezéseket. Igaz, ezen a terepen már nem egyértelműek a szabályok. Ha például egy befolyásos üzletember együtt ebédel egy politikussal, aki mondjuk hatósági felügyeletet lát el az üzletember érdekeltségei felett, az már nem tekinthető egy szimpla ebédnek. A róluk készülő fotó súlyos korrupció bizonyítéka is lehet. A kép közlését így nem lehet megtiltani a magánélet védelmére hivatkozva. Ilyen esetben a fotósnak, vagy a fotót közlő sajtóterméknek kell helytállnia akár jogi értelemben is, hogy szabályosan jártak-e el vagy nem.

Nagy Csaba