A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Lehet, hogy fogalmunk sincs arról, hogy munkavállalóink mellé, kis utánajárással kaphatunk ajándékba pár százezres “ingyenpénzt”? Vagy ha nincs dolgozónk, akár saját magunk után is. A hosszú ideje fennálló korlátozások miatt most megújították a támogatásokat. Nézzük át, hogy munkáltatóként, vállalkozóként milyen lehetőségeink vannak! 

A pénzzel nem kopogtatnak be az ajtónkon!

Az álláskeresők (lánykori nevükön munkanélküliek) támogatási szabályai 2021-ben kétszer is változtak, ezért érdemes megismerkednünk az újdonságokkal [100/2021. Kormányrendelet]. A támogatásokat kérelmezni kell, a foglalkoztatási hivatalok maguktól nem tudják, hogy mi például tartós munkanélkülit vettünk fel. A kérelmek, nyilatkozatok, papírok sem pár oldalasak, valamennyi időt biztosan rá kell szánnunk, hogy átnyálazzuk és kitöltsük, meg feldíszítsük a csatolandó mellékletekkel (persze ezt csak átvitt értelemben, manapság már elektronikus úton kell beadnunk). 

A támogatások nem “feneketlen kutak”, tehát van rá egy keretösszeg, az tart, ameddig tart. A szabályok sokszor úgy fogalmaznak, hogy “adható, járhat stb.”, vagyis nem automatikusan kapjuk meg. Előfordulhat, hogy azt olvassuk, hogy a “kötelező legkisebb munkabér 100%-ának megfelelő mértékű támogatást nyújthat”. Ez annyit tesz, hogy az a 100% a végén lehet, hogy 70% lesz. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ha valaki nem dolgozik, attól még nem lesz álláskereső. Ahhoz, hogy a támogatásokkal élni tudjunk, legtöbbször olyan személyt kell felvennünk, aki regisztráltatta magát a Foglalkoztatási Osztályon. 

Munkáltatóként van néhány általános feltétel, ami nélkül le kell mondanunk a plusz pénzekről. A fontosabbak ezek közül:

– ne legyen köztartozásunk,

– ne álljunk csőd-, felszámolás vagy végelszámolás alatt,

– ne legyen a bűnlajstomunkon közrendvédelmi bírság (közrendvédelmi bírságot az kap, aki olyan személyt hoz be az országba, akinek nincs a beutazásra jogosító érvényes okmánya vagy vízuma, vagy munkavállalási engedély nélkül foglalkoztat valakit)

– legyenek rendezett munkaügyi kapcsolataink (pl. alkalmazáskor ne sumákoljuk el a biztosítotti bejelentést, kerüljük a gyerekmunkát, a minimálbért fizessük ki stb.).

De csapjunk a lovak közé, kezdjük a legnépszerűbb támogatásokkal!

Vállalkozások munkaerő támogatása

A támogatásra vonatkozó szabályokat 2021. június 1-jével módosították, a kérelmeket innentől lehetett beadni. A Foglalkoztatási Osztály munkatársa szerint óriási az  érdeklődés, ez most a “bajnok-támogatás”. 

Elég néhány egyszerű feltételnek megfelelni az igényléshez, amiért cserébe egy magasabb összegre pályázhatunk. Ez egy vissza nem térítendő “ajándék”, magyarul ha megkapjuk és nem vétkezünk az előírások ellen, akkor nem kell visszafizetnünk. Akkor igényelhető, ha:

– regisztrált, 25 év alatti vagy 

– legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresőt alkalmazunk. 

A támogatás nem örökké jár, legfeljebb hat hónapra kaphatjuk meg. A bruttó bér és a szociális hozzájárulás (szocho) 50%-át lehet visszaigényelni, de legfeljebb 100 ezer forintot. Ez a teljes munkaidőnél a határ. Részmunkaidős dolgozóknál  arányosan kell számolnunk (4 órásnál 50 ezer, 6 órásnál 75 ezer forint stb.). Fontos tudni, hogy a szocho kedvezményekkel egyszerre is igénybe vehetjük (ezekről később lesz szó)! Emellett vállalnunk kell, hogy felmondással és közös megyegyezéssel abban a 6 hónapban nem szüntetjük meg a munkaviszonyt, amíg kapjuk a támogatást.

További információ: 

bit.ly/munkaerotamogatas

Súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának támogatása

Ha súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalóval szerződünk, akkor a munkaviszony első 4 hónapjára kaphatunk támogatást. A támogatás munkavállaló bérének a fele, de legfeljebb a minimálbér 150%-a (251.100 Ft). Emellett a dolgozó pluszban kaphat bérkiegészítést, ami az első 6 hónapra a minimálbér 30%-a, jelenleg 50.220 forint. 

Nézzük, ki számít súlyosan hátrányos helyzetű munkavállalónak!

– Aki legalább 24 hónapja regisztrált munkanélküli, 

– vagy pedig legalább 12 hónapja regisztrált munkanélküli és

– 15-24 éves vagy 50 év feletti vagy

– alapfokú végzettségű vagy

– egy vagy több eltartottal él egyedül felnőttként.

Ha a támogatás ideje alatt felmondunk a munkavállalónak vagy közös megegyezéssel elbúcsúzunk egymástól, akkor az addig kapott pénzt vissza kell fizetnünk. Két hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettség van.

További információ: 

bit.ly/hatranyos

A fenti támogatások igénybevétele kapcsán a Foglalkoztatási Osztályokon lehet segítséget kérni, személyesen vagy telefonon, emellett a honlapjukon is hasznos dolgokat találhatunk (munka.hu). 

Nyári diákmunka program

Ez a program is fut 2021-ben. Itt 16-25 éves nappali tagozatos diákok alkalmazásához kérhetünk támogatást. Idén a mezőgazdaság, a turizmus és a vendéglátás területén van lehetőség támogatottan diákmunkásokat felvenni. Legfeljebb 2 hónapig jár a támogatás. A bér 75%-át térítik meg, de bérként csak a minimálbér 75%-a vehető figyelembe:

– szakképesítéses munkakörökben 164.250 forint, 

– szakképzelten munkakörökben 125.550.

Nyilván ha csak 4 órában dolgozik a diákunk, akkor a felével kell számolni. A program már elkezdődött (2021. június 15-étől augusztus 31-ig tart), de augusztus 1-től, egy teljes hónapra még kérhetjük a támogatást.

További információ: 

bit.ly/nyaridiákmunka

Adókedvezmények: Munkahelyvédelmi Akcióterv

Az adókedvezményeket már nem a Foglalkoztatási Osztálytól kell igényelnünk, hanem automatikusan járnak. 

A szociális hozzájárulási adóra (szocho-ra) tudunk kedvezményeket elszámolni. (A szocho jelenleg 15,5%, ezt a munkáltatóknak kell fizetni a bérek után.)  

Többek között a következő lehetőségeink vannak:

– Szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozók adókedvezménye: (A 9-essel kezdődő FEOR számok és egyes mezőgazdasági tevékenységek tartoznak ide, pl. takarító, rakodómunkás, portás stb. A járművezetők a 8-as FEOR alatt vannak, így ők nem). A kedvezmény a szocho 50%-a, de csak a minimálbérre jutó adóra kapható kedvezmény. Tehát a 167.400 forintos minimálbérre a szocho 25.947 forint, ennek a felét spórolhatjuk meg, vagyis 12.974 forintot.

– Munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény: a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig volt munkaviszonya. A kedvezmény az első két évben legfeljebb a minimálbér utáni szocho 100%-a, a harmadik évben pedig 50%-a.

– A három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nők utáni adókedvezmény: itt azokról a nőkről van szó, akik minimum három gyerekre kapnak családi pótlékot. A kedvezmény az első 3 évben az adó 100%-a, de itt is legfeljebb a minimálbér utáni adómértékre, a negyedik és ötödik évben pedig ennek 50%-a.

– A megváltozott munkaképességű személyek utáni adókedvezmény: megváltozott munkaképességű az, akinek az egészségi állapota 60%-nál kisebb, vagy a korábbi elnevezések szerint aki I. és II. csoportos rokkantsági ellátást kapott. Mértéke legfeljebb a minimálbér kétszerese utáni szocho  (tehát 2021-ben 51.894 forint).

Önfoglalkoztatók támogatása

Mint korábban beszámoltunk róla, ez a támogatás azokat kárpótolja, akik a covid miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban dolgoznak, de az ágazati bértámogatást nem tudták igénybe venni, mert nem volt munkavállalójuk 

Nézzünk pár tevékenységi kört, amelyekkel megfelelhetünk a szabályoknak:

– Éttermi, mozgó vendéglátás tevékenység

– Rendezvényi étkeztetés tevékenység

– Italszolgáltatás tevékenység

– M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység

– Szállodai szolgáltatás tevékenység

– Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás tevékenység

– Kempingszolgáltatás tevékenység

– Egyéb szálláshely szolgáltatás tevékenység

– Utazásközvetítés tevékenység

– Utazásszervezés tevékenység

– M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás tevékenység.

Ez egyszeri 219.000 forintos vissza nem térítendő támogatás, tehát véglegesen elkölthetjük. Itt az a lényeg, hogy önfoglalkoztatók legyünk. Ezt teljesíthetjük  társas vállalkozóként, egyéni vállalkozóként, adószámos magánszemélyként is.

Másik kitétel, hogy az “ágazati bértámogatásra” nem voltunk jogosultak. Tehát addig nem lehet alkalmazottunk, amíg meg nem kapjuk a támogatást. De ha pl. július 19-re megítélik nekünk, 20-án már lehet munkavállalónk. 

A tényleges főtevékenység meghatározásánál azt kell nézni, hogy melyik tevékenységünkből mennyi bevételünk csordogált be. Ha 2021. június 8. vagy 2020. november 11. előtti hat hónapban a legtöbb bevételünk, de legalább az összes bevételünk 30%-a a felsorolt tevékenységek bármelyikéből jött be, írhatjuk is a kérelmet. A két dátumot pedig úgy kell nézni, hogy melyik kedvezőbb nekünk. Tehát mi választunk.

Két példával nézve: 

Áru- és személyszállítással is foglalkozunk. (Az áruszállítás nincs a támogatott listában). 2020. december 8-tól 2021. június 8-ig több bevételünk származott az áruszállításból, viszont 2020. május 11-től 2020. november 11-ig a személyszállításból kerestünk több pénzt. Jogosultak vagyunk a támogatásra, hiszen elég, ha az egyik időszakban felelünk meg ennek a feltételnek.

Ha több tevékenységünk is van, de közülük csak egy alapján tudnánk igénybe venni a támogatást, akkor azt kell nézni, hogy abból az egyből legyen a legtöbb bevételünk, de legalább 30%. Tehát lehet, hogy a személyszállításból jött be a legtöbb, mondjuk 25% és a maradék egy csomó más tevékenység között oszlik meg, akkor viszont nem kérhetjük a támogatást. Az időszakokat ugyanúgy kell néznünk, mint az előző példánál: a kettő közül amelyik kedvezőbb nekünk.

Akinek önfoglalkoztatóként nem volt bevétele, az is kérhet támogatást. Ha szünetelt a vállalkozásunk, nyugdíjasok vagyunk vagy esetleg van a vállalkozásunk mellett bejelentett állásunk, akkor is megkaphatjuk az ingyenpénzt.

2021. június 8-ától a veszélyhelyzet utolsó napjáig tudunk pályázni (ennek az időpontját jelenleg nem ismerjük, ha nem szüntetik meg korábban, akkor egyelőre 2021 szeptemberéig tart). Fontos ismerni, hogy két hónapos fenntartást is vállalnunk kell. Ez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet megszűnésétől számítva 2 hónapig nem lehet sem megszüntetni, sem pedig szüneteltetni a vállalkozásunkat.

(310/2021. Kormányrendelet)

Kis Zsuzsanna