A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Hogyan teremtsünk vidéki idillt?

Az őszi, téli hónapokat sokan arra használják ki, hogy kicsit felfrissítsék a belső tereket. Ezekhez a munkákhoz kértünk pár tippet Gyetvai Évától, aki nemcsak lakberendező, de vállalkozásfejlesztéssel is foglalkozik.

– A válságot senki nem kívánta, de lehetőségeket is láthatunk benne. Például a megújulást, növekedést – véli Gyetvai Éva idegenforgalmi közgazdász, vállalkozásfejlesztő és lakberendező. Szerinte szálláshelyünk fejlesztése nemcsak átmeneti válságkezelés, hanem gondolkodásmód is. Figyelni kell a piaci változásokat, a vendégek változó igényeit, és alkalmazkodni hozzájuk. – Ma már sokan tisztában vannak azzal, mennyire fontos, hogy valamilyen irányba pozicionálják magukat. Minden szálláshelyben ott rejlik az az egyediség, adottság, amivel valamilyen szempontból különlegessé lehet tenni a helyet.

Fontos, hogy tudjuk ki számukra az ideális vendég, és hozzá kell kommunikálnunk. Figyelnünk kell arra, hogy ő mire vágyik, hiszen teljesen mást szeretne egy kisgyerekes család, mint egy idősebb házaspár.

A terek, helyiségek kialakítása, dekorációja fontos része a marketing kommunikációnak. Ha szeretnénk emelni a szolgáltatásunk színvonalát, javítani a foglaltsági mutatókat, hosszabbítani a nálunk töltött vendégéjszakák számát, vagy emelni az árakon, akkor foglalkoznunk kell a belső terek harmóniájával és stílusos kialakításával.

Mire figyeljünk egy felújításnál?

Mielőtt belevágnánk egy felújításba, informálódjunk és tervezzünk! – Kérdezzük meg a vendégeinket, legkedvesebb törzsvendégeinket, miért minket választottak, mi tetszik nekik a legjobban, és mi az, amin érdemes lenne változtatnunk! Tudjunk meg minél többet a szokásaikról, életmódjukról, igényeikről  – javasolja Gyetvai Éva.

– Sokszor kérdezik tőlem, hogy ezt dobjuk ki, azt verjük szét? Ilyenkor vissza szoktam kérdezni: volt már, hogy panaszkodtak rá? Kérdezte már meg a vendég véleményét erről? Ha a vendégeinknek ez vagy az a felújítás nem jelent semmit, akkor nem érdemes rá költeni. Csak arra adjunk ki pénzt, ami hosszú- vagy rövidtávon megtérül – hangsúlyozza a szakember. Ne kövessünk trendeket csak azért, mert mindenki így csinálja!

– Az, hogy mindig jobbat szeretnénk, természetes. De a fejlesztés egy folyamat, amíg vállalkozók vagyunk, addig mindig jelen lesz az életünkben. Kell a fontossági sorrend, mert könnyebb, ha tudjuk, látjuk, hogy mi mikor kerülhet sorra – fogalmaz. Meg kell tehát határoznunk egy költségvetést is, amihez érdemes biztonsági tartalékot is hagyni.

A lakberendező szerint az, hogy valami szép és stílusos, nem feltétlenül pénzkérdés. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Nem szükséges egyből lecserélni a bútorokat, elég, ha például csak a textíliákra költünk. Ezek jobban a vendég szeme előtt vannak. A szőnyegpadló, függöny, ágytakaró, párna, abrosz cseréjével könnyen megváltoztathatjuk a teret. Fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek illeszkednek a stílusunkhoz és alkalmasak különleges ágyazási vagy asztalterítési technikákhoz. Ősszel a kültéri felújításokat is elvégezhetjük és kicsit átalakíthatjuk az udvart, kertet is.

Hangulatteremtés és dekoráció

A dekoráció a törődés, a vendégszeretet egy formája, de nem az egyetlen formája. Persze előnyt jelent, ha az évszaknak megfelelő, hangulatosan dekorált képekkel reklámozzuk magunkat az interneten.

Hangulatot leginkább dekorációkkal tudunk elérni, ezek töltik meg érzésekkel a teret. – Fontos, hogy a kiegészítőkkel minél több érzékszervre hassunk egyszerre. Sugalmazzunk velük olyan tevékenységet, amit a vendégünk is szívesen csinálna:  olvasósarok, kerékpár a falnak támasztva, evés, ivás. Ha a környezettudatosság és a hulladékmentesség a legfőbb értékünk, akkor a hangulatfotókon legyenek természetes anyagok, egyszerű berendezés, semleges színek. De lehet kerti jelenet is, ahol éppen virágültetéshez lettek összekészítve az eszközök – magyarázza.  

Hogyan alakíthatunk ki vidéki idillt?

Több szempontból is érdemes a stílusra, hangulatra figyelnünk. Szép környezetben érezzük magunkat jól és biztonságban, ezért fontos a megfelelő vendégélmény és profit szempontjából is. A szakember e téren segít a szálláshely-tulajdonosoknak. Kidolgozott egy turizmus-marketing-lakberendezés szempontból átfogó, négy részből álló tudásanyagot, amelyben kifejezetten a vidéki idill megteremtésére fókuszál.

– A vidéki idillt mindenki másképp képzeli el. Lehet, hogy valaki szívéhez a skandináv egyszerűség áll közel, más a vintage, a farmhouse vagy az indusztriális stílusban találja meg ezt. De olyan is van, aki a tájegységre jellemző tájház jelleget próbálná ki szívesen – mondja Gyetvai Éva.

A vidéki idill tehát sokféleképpen nyilvánulhat meg, de az általuk képviselt értékek közösek. Ezek pedig: a hagyomány, a kézzel készített tárgyak, a természet tisztelete, a lelassulás és a vendégszeretet.

Négy stílus, ami segít a vidéki hangulat megteremtésében

A hagyományos skandináv enteriőr

A skandináv stílus látványa a jól eltalált arányoknak köszönhetően megnyugtató és rendezett. Az így berendezett helyiséget az egyszerűség jellemzi. A világos, semleges színű falak  nagyon jó hátteret adnak a natúr fa bútoroknak, amelyek főleg fenyőből és nyírfából készülnek. Puritán hatásúak, mégis meghitt és kényelmet ígérőek. Ebben az északi stílusban elsősorban tört színeket használnak, pl. bézst, galambszürkét és halványkéket.

A parasztházak világát eleveníti fel a farmhouse 

Egyszerű és letisztult stílus, színeiben és alapanyagaiban a gyökereket, a természetközeliséget keresi. Szellősen elhelyezett kopottas, robusztus bútorok, rozsdás bádogtárgyak kapnak hangsúlyt, és olyan természetes anyagok, mint a pamut, len, kender, kukorica, vessző, gyékény, tömörfa, gyapjú, öntöttvas, kő. Színei a natúr, fehér, a szürke, barna, bézs és a zöld árnyalatai. A függönyökön, asztalterítőkön gyakran találkozunk színes és mintás (például virágos vagy piros-fehér kockás) motívumokkal, amelyek jól passzolnak a vidékies dekorációhoz. Berendezési tárgyai között fonott kosarakat, dobozokat, ládákat, rattan bútorokat, gyertyákat, antik lámpásokat, cink kaspókat találunk.

Indusztriális stílus újrahasznosított bútorokkal 

Letisztult, miben költségkímélő megoldásokkal egyedi hangulatot teremthetünk. Szabadon hagyhatjuk a vakolatlan falakat, régi téglafalat, és mutatós padlóburkolatok helyett használhatunk betont, fapadlót. Ha közel áll hozzánk az indusztriális stílus, gondolkodjunk semleges színekben: matt árnyalatú barnákban és szürkékben, feketében és natúrban. Ez kicsit komor hatást kelthet, de sok természetes fénnyel, jó mesterséges világítással ellensúlyozhatjuk. Kombinálhatjuk a modern és klasszikus anyagokat, mint például egy műanyag széket falábbal, vagy fémből készült könyvespolcot. Kiegészítők lehetnek vintage bútorok, újrahasznosított bútorok, például egy varrógép állvány.

Otthonos hangulata miatt kedvelt a vintage  

A stílusnál nem a funkciónak van elsődleges szerepe. A kopottas bútorok és a saját történettel rendelkező berendezési tárgyak romantikus bája határozza meg a belső hangulatot.

Ebben a stílusban elengedhetetlenek a fehér különböző árnyalatai, a természetes színek, valamint a fafelületek. Ha a kilátszó fagerendákat például fehérre festjük, és néhány vászon is kerül a térbe, akkor még teljesebb lesz az összképünk

Szilágyi Katalin