A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Jó hírt kapott az energiát piaci áron vásárló vállalkozások egy része: ha olcsóbb nem is lesz az energia, de legalább kiszámíthatóan hozzájuthatnak akkor is, ha nem sikerült 2023-ra érvényes szerződést kötniük eddig valamelyik szolgáltatóval. 

A kedvezményes díjú, azaz az egyetemes szolgáltatásból kimaradó vállalkozások közül sokan azzal a helyzettel voltak kénytelenek szembesülni, hogy már magas áron sem kapnak elegendő energiát. A szolgáltatók ódzkodnak attól, hogy szerződést kössenek a kisvállalkozásokkal, melyek így csak kiszámíthatatlan napi áron tudnak energiát vásárolni. 

A mostani rendelet ezt a kiszámíthatatlanságot csökkenti. Létrehoztak egy új kategóriát, ez a veszélyhelyzeti átmeneti villamosenergia-ellátás nevet kapta. Erre azok a vállalkozások jogosultak, melyek megfelelnek együttesen az alábbi három feltétel mindegyikének:

Ha a vállalkozás a fentiek alapján az átmeneti ellátásra jogosult körbe tartozik, akkor erről december 19-éig egy nyilatkozatot kell benyújtania a kijelölt villamosenergia-kereskedőhöz – ez az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. lett. A nyilatkozattal automatikusan létrejön a szerződésük a társasággal, mely januártól nem napi, hanem havonta megállapított áron gondoskodik az érintett cégek ellátásáról. Egyedi szerződést nem kötnek senkivel, a megállapodás az MVM üzletszabályzatában található mintaszerződéssel jön létre  (https://bit.ly/mintaszerzodes). Januárban az ár a decemberi utolsó heti tőzsdei árak átlaga lesz. A további hónapokra szóló árakat egy képlet alapján határozzák meg, ezt is megtaláljuk a mintaszerződésben. A szerződés határozatlan időre szól. Ha a vállalkozás később a megállapodást fel akarja mondani, akkor a felmondás annak közlésétől számítva a második hónap első napjától lesz érvényes. 

Ügyelnünk kell arra, hogy az ajánlatra csak azok a vállalkozások jogosultak, melyeknek a rendelet hatályba lépésének napjáig nem sikerült szerződést kötniük 2023-ra. Ez a dátum december 13.

Az a megoldás nem alkalmazható, hogy valaki felmondja a már megkötött szerződést, mert ezeket a feltételeket kedvezőbbnek érzi. Csak az kaphat tehát veszélyhelyzeti átmeneti ellátást, akinek december 13-án nem volt semmilyen szerződése sem 2023-ra.

A nyilatkozatot itt lehet elérni.  

Lakossági piaci árak: a decemberi tarifák maradnak tavaszig

A lakossági rezsidíjakkal kapcsolatos rendeletmódosítás most azokat érinti, akik a kedvezményesen vásárolható mennyiség felett fogyasztanak. A nyáron hozott kormányrendelet szerint a kedvezményes mennyiség feletti lakossági piaci árat januártól a szolgáltató határozza meg negyedévenként. A január és április között fizetendő díjakat legkésőbb december 20. körül kell a szolgáltatóknak kihirdetniük. (A jelenlegi gáztarifa 752,50 forint, az elektromos áramot pedig kWh-ként 62,8 forintért veszik az átlag fölött fogyasztók.)

A következő a negyedéves megállapítással április 1-től változna a tarifa. De ettől most eltérnek, s gyakorlatilag április 30-ig ugyanazon az összegen rögzítik a fizetendő díjakat. Ezzel azt akarják elkerülni, hogy az esetleg elhúzódó fűtési szezon végén más tarifát kelljen a lakosságnak fizetnie, mint korábban. 

Nagy Csaba

Forrás: 520/2022 kormányrendelet