A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Július elsejétől újra számolni kell az idegenforgalmi adóval – be kell szedni a vendégtől és be is kell fizetni az önkormányzatnak. Milyen papír kell az ifa beszedéséhez, szerepeltessük-e a szállásdíjról adott számlán ezt azt összeget? 

Idegenforgalmi adót a veszélyhelyzet kezdete óta nem kellett fizetni, ám a kiszámolt összegről bevallást kellett adni az önkormányzatnak. Erre azért volt szükség, mert az állam megtérítette az önkormányzatoknak a kieső bevétel egy részét. Július elsejétől azonban újra be is kell szedni, s be is kell fizetni az ifát. Kérdés, hogy milyen bizonylat alapján, hogyan számítsuk fel a vendégnek? 

Nagyon sokan a szállásdíjról kiállított számlára írják rá az adó összegét. Ez nem teljesen helyes, de büntetés sem jár érte. Nem itt lenne a helye, mert az adó nem a mi szolgáltatásunk, nem is közvetített szolgáltatás, semmiképpen sem tartozik bele az áfa alapjába. Ha mégis ezt a megoldást választjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy az adó különüljön el a szállásdíjtól (külön sorra kerüljön). Az adóra nem lehet áfát felszámolni, tehát 0%-kal szerepeltessük a számlán. Az így kapott bevételt nem kell az áfa alapjaként sem számolni, sem az alanyi áfamentesség, vagy a kisadózói 12 milliós keretbe beleszámolni.

Valójában az ifát nem is kellene a számlán feltüntetni. Kiállítjuk a számlát a szállásdíjról, mellette pedig egy készpénz átvételi elismervényt, bevételi bizonylatot adunk az átvett adóról. 

Fontos, hogy a vendég után akkor is be kell fizetnünk az idegenforgalmi adót, ha azt a számlán nem tüntettük fel, a vendéggel külön nem fizettettük meg. Ilyen esetben a fizetendő adó a szállásdíjunkat fogja csökkenteni. 

Az adó mértékét vagy összegét továbbra is az önkormányzatok határozzák meg. Ez lehet százalékos (pl. a szállásdíj-bevétel 4%-a), vagy éjszakánkénti fix összeg (általában 300-500 forint). Mindenkinek fizetnie kell, aki nem állandó lakosként a településen legalább egy éjszakát eltölt. Általában a tulajdonos hozzátartozója mentesül az adófizetés alól. Mentesülnek azok is, akik az adott településen saját vagy bérelt nyaralóval rendelkeznek. Fizetniük kell azonban a vendégül látott barátoknak, ismerősöknek, még a magánházaknál is. Csak a hozzátartozók mentesülnek az adókötelezettség alól. A legtöbb önkormányzat az adóbevételek biztosítása miatt ellenőrzi is, hogy a nyaralókban más is tartózkodik-e a tulajdonoson és családtagjain kívül. 

Mentesség illeti meg még általában a helyben tanuló diákokat, a helyi vállalkozások dolgozóit, a 18 év alatti fiatalokat. A  mentességekre vonatkozó szabályokat minden önkormányzat külön alkotja meg, érdemes ezeket alaposan áttanulmányozni. 

Fontos, hogy az adó összegét készpénzzel, utalással is ki lehet egyenlíteni, SZÉP-kártyával azonban nem. Ha a vendég ezzel fizeti a szállásdíjat, az adót akkor is külön el kell kérni tőle készpénzben.

Nagy Csaba