A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Nyáron a teraszok és a kerthelyiségek a legizgalmasabb helyek a vendégeinknek. De hogy ne süljenek meg a nagy kánikulában, érdemes odafigyelni a megfelelő árnyékolásra. Erre ma már többféle megoldás létezik a napellenzőtől kezdve a napvitorlán át a pergoláig. Mielőtt azonban választanánk, gondoljuk át az árnyékolóval kapcsolatos elvárásainkat.

A terasz, kerthelyiség árnyékolására ma már sokféle lehetőség kínálkozik. Azt kell először is eldöntenünk, hogy csak napvédelemre van szükségünk, vagy szeretnénk, hogy a szerkezet az eső ellen is védelmet nyújtson és óvja az időjárás viszontagságaitól a télen is kint maradó bútorokat. 

Népszerűek a napvitorlák és a napernyők

Napvitorla világítással

Ha csak árnyékolót keresünk, akkor jó megoldás lehet a napvitorla. Ez az elmúlt években nagyon népszerűvé vált. Lehet kapni belőle kisebbet, nagyobbat, tehetjük sarokba vagy mindent befedhetünk vele. A napvitorlák előnye, hogy nincs szükség speciális tartóoszlopra, a vitorlát egyszerűen felhelyezhetjük és leszedhetjük. Bármekkora felületet árnyékolhatunk vele, de az esővíz elvezetésére nem alkalmas. Kapható lábon álló változat is, ha gondot okozna a fix kifeszítés. Mellette szólhat az is, hogy tisztítani is könnyű, mert a vitorlákat gyorsan szét- és összeszerelhetjük. Enyhe tisztítószerrel és vízzel érdemes őket tisztítani. Ára pár ezer forint is lehet, de a prémium minőségű változatok 60-100 ezer forintba kerülhetnek.

Ha kisebb teraszunk, kertünk van, akkor napvitorla helyett választhatunk klasszikus napernyőt is, ez könnyen mozdítható, sokféle színben, formában és méretben kapható. Az ára is e szerint változik, de alapvetően pénztárcabarát megoldás. Biztonságosabb, ha masszívan rögzítjük a talpát, ennek hiányában ugyanis könnyen felborulhat.

Nagyobb tér esetében szóba jöhet a függő napernyő. Előnye, hogy nem vesz el értékes helyet egy központi tartóoszlop, emellett védi a teraszt a fákról hulló levelektől. Hátránya, hogy kevésbé stabil, mint a normál változat és lényegesen drágább is. Kapható már 30 ezer forintért is, de egy nagyobb változat akár 200 ezer forintot is kóstál.

Napellenző – egy praktikus megoldás eső ellen is

Könyökkaros napellenző

Teraszhoz, télikerthez és kerthelyiséghez is nagyon jó megoldás a napellenző. Mielőtt felszereltetnénk, vizsgáljuk meg a terület fekvését és a napsütés időtartamát, a beérkező sugarak szögét. Sokféle napellenző létezik, van olyan, amit oldalfalakhoz, homlokzatokhoz lehet rögzíteni, vannak különállóak, illetve amik kifejezetten télikertekhez, átlátszó tetejű teraszokhoz vannak kitalálva. Kaphatóak könyökkaros, állványos és úgynevezett veranda napellenzők is. Arra figyeljünk, hogy szeles helyen ne  sima könyökkarost válasszunk, mivel folyamatos veszélyt jelent, ha pedig szélérzékelővel látjuk el, állandóan be fog húzódni.

A napellenzők általában erős, masszív szerkezetek. A ponyvák közül vásárolhatunk UV állót, vízlepergetőt, így a kültér egy nyári zápor során is használható és a bútorok sem fognak elázni. A napellenzőkre lehet világítást és fűtést is szerelni, ami jó kiegészítője lehet a kerthelyiségnek, terasznak. Kérhetjük motorral és érzékelővel is. A motor segítségével könnyen be- és kihúzhatjuk, az érzékelő pedig azt vizsgálja, mennyire erős a szél, az eső és a fény, így egy nagyobb vihar során behúzza a napellenzőt.

Az állványos variációk főleg vendéglátóhelyekhez lettek kitalálva, az állvány anyaga acél, a textil pedig prémium minőségű anyag. A veranda árnyékolók pedig télikertekhez, átlátszó tetejű teraszokhoz passzolnak. Segítségével hatékony árnyékolást, és a legnagyobb melegben is élhető télikertet varázsolhatunk. Napellenzőt több tízezer forintért is vásárolhatunk, itt is a pluszok és a minőség dobhat az áron, ami a százezres nagyságrendet is elérheti.

Teremtsünk mediterrán hangulatot pergolákkal, pavilonokkal!

Pergola veranda árnyékolóval

A kerthelyiségbe érdemes olyan árnyékolót választani, ami tartós, kényelmesen lehet alatta mozogni, és egy vihar vagy zápor nem teszi tönkre. Időtálló és mutatós megoldás lehet a pavilon és a mediterrán hangulatot idéző pergola is. Ezek nemcsak árnyékolók, hanem mutatós kiegészítők is. Ugyanakkor árban a drágább megoldások közé tartoznak.

A klasszikus pergolák fából készülnek, és szabadon eldönthetjük, mivel árnyékolunk: ha romantikusabb stílust szeretnénk, akkor befuttathatjuk növényekkel, vagy egy egyszerűbb változat esetén valamilyen – lehetőleg vízálló – textillel biztosíthatjuk az árnyékot. A fából készült pergolák viszont kevésbé időtállóak, mint egy szinterezett alumíniumszerkezet, ami szinte örök életű.

Ha hideg időben is szeretnénk használni a teraszt, szóba jöhet a négy évszakos beépítés eltolható üvegfalakkal, beépített árnyékolókkal, akár teraszfűtéssel. Ehhez a legjobb megoldás a bioklimatikus pergola. Napsütéses időben a nyitott lamellák kellemes közérzetet biztosítanak a természetes levegő áramlásával, viszont amikor esik az eső, a zárt lamellák az esővizet a tartószerkezetbe beépített ereszcsatornába vezetik.

Pavilon

Ha a pavilonok mellett döntünk, azok egy mozdulattal felhúzhatók, vízállók, hátrányuk viszont, hogy a nagy mennyiségű eső instabillá teszi a szerkezetet. 

Pergolákat és pavilonokat több százezer forintért vásárolhatunk. Egy 4 méter széles, 3 méter mélységű pergola lamellás tetővel például 600 ezer forintba kerül.

Szilágyi Katalin