A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Hatodik alkalommal rendezték meg a Miskolczi Borbarátok Társaságának bormegmérettetését, a Hunnia Bor-Rangolást. Ez a borverseny abban különbözik más, hasonló rendezvénytől, hogy a helyi szuper- és hipermarketek polcain is megtalálható, megfizethető kategóriájú borokat ízlelik meg a társaság tagjai. Dr. Gyurcsik András okleveles borbírálóval, az egyesület alelnökével beszélgettünk a verseny eredményeiről és arról mire figyeljünk egy bor kiválasztásánál. 

Mondana néhány szót a társaságról?

– 16 éve alakultunk abból az indíttatásból, hogy tanuljunk a borkultúráról. Akkoriban a hazai borfogyasztás még gyerekcipőben járt, a borászatok is akkor kezdték megtalálni a saját útjukat. Egy nagyon jó borász barátunk, Forczek Szilárd felajánlotta, hogy szívesen megtanít minket bort kóstolni. Elkezdtünk kéthetente összejárni, kitapasztaltuk, hogy mik a különböző borfajták tulajdonságai. Végül úgy alakult, hogy alapítottunk egy egyesületet. Ezután minden tag hozott egy új bort, tematikus kostolókat tartottunk, felkészültünk egyes borfajtákból, borvidékből, így képeztük magunkat. Majd a Villányi Borakadémián elvégeztünk egy borbírálói kurzust, így a legtöbben okleveles borbírók vagyunk. 

A Hunnia Bor-Rangolás miben különbözik a többi borversenytől?

– A Hunnia Bor-Rangolás a saját szervezésű bormegmérettetésünk. Hozzánk nem lehet beküldeni borokat, hanem mi választunk a helyi szuper- és hipermarketek, valamint borkereskedések polcairól. Csak megfizethető árkategóriájú nedűket minősítünk, többségé­ben magyar fajtákat.

A Hunnia Bor-Rangolás elkészítésében neves borszakértők is részt vesznek, mint például a Disznókő Borászat vezetője, Mészáros László vagy Áts Károly. Ő az egyedüli 100 pontos borász a Wine&Spirits magazin értékelésén, még 1999-ben nyerte el ezt az elismerést. 

Miért érdemes egy vendéglátósnak követni a versenyt?

– A vendéglátósok általában nagykereskedések által összeállított borkínálatra szerződnek, és már kész itallapokat kapnak. Én azt gondolom, hogy a mai világban egy magára adó vendéglátóhely két-három havonta változtatja az étlapját, ezzel együtt maga is összeállíthatja a saját borlapját. A változatossághoz hozzájárulhat, ha nem csak egy bortársaság vagy cég borait teszi le az asztalra. Ehhez nyújthat a Bor Rangolás egyfajta iránytűt, hogy a szupermarketek polcain  is elérhető, hétköznapi boroknál mire érdemes figyelni. Ezekből lehet venni pár kartont és ajánlani a vendégeknek. A jelenleg bírált borokból ha márciusig bevásárol a vendéglátós az ajánlásaink alapján, azzal nagy hibát nem követhet el. Utána pedig már itt a friss borok szezonja, amelyekből majd tavasszal már tud kínálni. 

Mennyi borfajta került a képzeletbeli lopóba az idén?

–  Összesen három kategóriában, két árfekvésben díjaztunk: a fehérbor, a vörösbor és a desszertbor kategóriában, a fehér borokhoz sorolva a legjobb rosénak is jár az elismerés. Megfizethető kategóriájú borokat bírálunk, olyanokat, amelyek egy hétköznapi ember igényeit kielégítheti, így a bírált borok ára 450 – 5.000 Ft között változik. 

A vörösbor kategóriában 24, a desszertborokéban 21, míg a fehérbor kategóriájában a roséval együtt 34 fajtát vizsgáltunk. Ebből összesen négy palackot kellett kizárnunk a versenyből, mert hibás volt. 

Mit emelne ki az idei kínálatból? 

– Vörösbor kategóriában találtunk egy igazi meglepetést: a Varsányi pincészet Egri Bikavér Superior 2018, ami 2.200 Ft-ért beszerezhető. Meg is kapta a „Máshoz nem hasonlítható csúcsbor“ elismerő címet. A második helyezett a Rád-Ikon borászat Genezis nevű bora, ami a maga 2.500 Ft-os árán egy jó ár-érték arányt képvisel. A harmadik helyet pedig a Bock Borászat Villányi Kékfrankosa szerezte meg, ami már egy könnyebb testű bor az előző kettőhöz képest. Nyilván ezeket a vörösborokat a nehezebb ételekhez tudom javasolni, mint a steak vagy egyéb vöröshúsokhoz.

A fehérborok kategóriájában a Gizella Pincészet 2019-es Tokaji Cuvée-je lett az első, ez egy száraz bor, 3.000 Ft-os áron. A második helyre a Laposa Birtok 2020-as Olaszrizlingjét tettük. A harmadik helyezést egy nagyon különleges bor hozta el, egy 2021-es Incognito, ami kékfrankos. Erre most mindenki felkaphatta a fejét, hiszen a kékfrankosokról azt hittük eddig, hogy vörösborok. Igen ám, de a Lajvér Borház fehérboros feldolgozási technikát alkalmazott. Amikor darálták a szőlőt, már lekapták a héjáról, így az nem színezte be a nedűt, és ugye a kékfrankos szőlő húsa fehér színű. Ezt nagyon tudom ajánlani, mert igazi kuriózum, az ára pedig palackonként csak 1.800 Ft. Ezeket a fehérborokat főleg a szárnyasételekhez, a halakhoz, esetleg a tengergyümölcseihez érdemes kínálni. 

A boroknál a szakszerűtlen tárolás minőségromláshoz vezet. Milyen jó tanácsokat tudna adni ezzel kapcsolatban olvasóinknak?

– A tárolás nagy probléma. A borok egyik legnagyobb ellensége a nagy hőingadozás. Arra érdemes figyelni, hogy a borokat pincehőmérsékleten, de semmiképp sem 15oC felett, állandó hőmérsékleten tároljuk, télen-nyáron. Ha van pincénk, az a legjobb megoldás, vagy természetesen egy vendéglátóhelyen a borhűtő. 

A bortárolás másik problémája, hogy nem fektetve teszik le a borokat. A dugós borokat ha sokáig tárolják függőleges helyzetben, akkor egy idő után kiszárad a dugó, beszökik az oxigén, és oxidálódik a bor. További hibalehetőség, ha a dugó fertőzött volt, és bejutott valamilyen baktérium. Ilyenkor jellemzően dohos pinceszagot áraszt a felbontott palack. 

A minőségellenőrzésnél mire ügyeljünk?

– A bor minőségét csak felbontás után lehet ellenőrizni. Az első lépésként kiöntjük a bort és megnézzük a színét és a tisztaságát. Ha nem áttetsző, hanem zavaros, matt, akkor szinte biztos, hogy az a bor nem jó. Ezután figyeljük meg a bor illatát: van olyan szőlőfajta, aminek nem olyan erős az illata, valamelyiknek sokkal intenzívebb. A dohos szag az árulkodó. Ha a bornak dohos pinceszaga van, akkor azt már senki sem akarja meginni. Ha az első két szűrőn átmegy, akkor következik az íze. Ha a bort üresnek érezzük, tehát semmi íze, savassága, akkor az a bor nem jó. Ha érezzük a savakat benne, a fajtára jellemző gyümölcsösséget, egy Merlot-nál a csokoládéra emlékeztető ízt, vagy egy hordós bornál a vaníliás ízt, akkor elmondhatjuk, hogy rendben van az a bor. Persze ezt minden egyes palack bornál külön kell elemezni. 

Sebestyén Szabolcs