A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A késői húsvét legnagyobb előnye, hogy a tavaszi napsütést már nyíló virágok közt élvezhetik vendégeink. Az idilli környezetet csak feldobja az alkalomhoz illő dekoráció, erre hoztunk néhány könnyen megvalósítható dekorációs ötletet. 

Húsvéti dekorációt a boltokban is találunk, mi mégis azt ajánljuk, hogy először nézzünk alaposan körbe saját portánkon. A legjobb dekorációs alapanyagok általában az orrunk előtt találhatók. Egy régi utazó bőrönd némi fantáziával és a megfelelő kézügyességel csodává varázsolható, arról nem is beszélve, hogy a régi tárgyak felújítása környezetbarát és költségkímélő megoldás. Egy dologra ügyeljünk: a dekoráció igazodjon az arculatunkhoz és az alkalomhoz!

Hozzuk beltérre a természetet!

 Akinek  nincs saját kertje, az vigye be a természetet az épületbe! Az étteremben a többnyári cserepes fűszernövények, mint a menta, a citromfű, esetleg a rozmaring nem csak a tányéron, hanem az ablakban is jól mutatnak, és kellemes illatuk természetes atmoszférát varázsolhat. A cserepekbe, virágládákba hurkapálcára vagy fakanálra erősített „nyúl és csibebábokat“ is helyezhetünk.  A földet eltakarhatjuk mohával, indiai zuzmóval, kókuszkóccal. Ha húsvét és természet, akkor nem maradhat el a jól ismert barka és aranyvessző sem, amit  érdemes hímes tojással díszíteni. 

Tojásfestésre fel!

A húsvét klasszikusának a festett tojást tekinthetjük. A főtt tojás, akár ehető díszként is értelmezhető. Elhelyezhetjük öblös pohárban, csatos üvegben, és persze a hagyományos vesszőkosarat se feledjük el! A festésénél használjunk természetes színezőanyagokat:

sárga – kurkuma

piros – festőmályva,

narancssárga – pirospaprika (8-10 evőkanál)

zöld – spenót/csalánlevél/petrezselyem

rózsaszín – cékla, erős csipkebogyótea

lila – lilahagyma buroklevelei

kék – vöröskáposzta

barna – dió vagy erősre főzött lehűtött kávé

vörösbarna – vöröshagyma buroklevelei

Színezőlé készítése: 4 evőkanál ecethez adjunk vizet és színezőanyagot, majd lassú tűzön fél óráig főzzük. Minél több az alapanyagot használunk, annál sötétebb színárnyalatot kapunk. 

Örök klasszikus a csibe, a nyuszi és a bárány

A klasszikus húsvéti állatok, mint a csibe, a nyuszi vagy a bárány sokféleképpen elkészíthető házilag, kicsiben, nagyban, felrajzolhatjuk, felfesthetjük  különböző felületekre (ablaküveg, üveglap, hanglemez-óra, kartonpapír, farostlemez, bútorlap stb.).

Célszerű az alapanyagokat kiváltani valamilyen, nálunk felhalmozódó, újrahasznosítható hulladék anyaggal, néhány példa: 

papír – kartondoboz, naptár túloldala

textilanyagok – nem használt, maradék textilanyagok, rossz abroszok, terítők

fa – bútorlapok, raklapok, régi ajtók, ablakkeretek, nem használható vágódeszkák, gyúródeszkák

Használaton kívüli vágódeszka, gyúródeszka

A vágódeszkákat mossuk le, majd csiszoljuk át, egy alapozó festés után a felületét megdolgozhatjuk különböző festékekkel, vagy éppen pirográffal. Készíthetünk belőle fali képet, üdvözlő táblát, akár húsvéti kulcstartótáblát vendégházunkba. Ha sikerült már több darabot is felhalmoznunk, akkor akár kerti jelzőtáblát is vághatunk belőle. 

A jó minőségű, hulladék vágódeszkából megfelelő megmunkálással faraghatunk cuki fanyulakat is, aminek a talpa szintén készülhet ugyanabból a darabból.

A jolly joker alapanyag – a raklap

A raklap talán az egyik legfelkapottabb alapanyaggá lépett elő az elmúlt évtizedben.  Nagy előnye, hogy vannak belőle olcsóbb változatok, használtan már 500 Ft/db áron is hozzáférhetünk. A raklapot felhasználhatjuk egyben pl. megfordítva készülhet belőle dekoratív konyhai polc, amelyen elhelyezhetjük kis húsvéti állatkertünket: csibéket, nyuszikat, bárányokat vagy éppen tojásokat. Óriási előnye, hogy darabokra is szétszedhetjük és a deszkákat új formába önthetjük. Így például készíthetünk belőle különböző méretű „tojásokat“. Beltéren kisméretű falidísz vagy háttér készülhet így, esetleg virágtartó állványként is megállja a helyét. 

Tojásfa

Kertünkben található élő fák ágaira felakaszthatunk különböző kifúrt, festett tojásokat (persze azért arra készüljünk, hogy ezeket gyakran pótolnunk kell). De akár a vastagabb letört, lefűrészelt ágakból is készíthetünk belső dekorációt is hasonló funkcióval.    

Nyuszibáb saját kézzel

Alapanyagok: valamilyen maradék textilanyag  ruháknak (pl.: csíkos fiúnyusziknak, pöttyös lánynyusziknak), mérettől függően: fogpiszkáló, hurkapálca, fakanál a rögzítéshez, kör alakú papír sablon, színes ceruza (vagy rózsaszín textilanyag a fül belsőnek, az orrnak) 2db hungarocell tojás, zseníliadrót,  papír virágok

eszközök: ragasztópisztoly

Elkészítése: a kör alakú papír sablon mentén kivágunk a textilből egy darabot. Ezután fehér papírból vagy textilből készítünk két nyúlfület. A kör alakú textil közepén egy kis lyukat készítünk, az egyik hungarocell tojásba (test) rögzítünk egy fogpiszkálót, amit alulról átfűzünk a textil kivágásán és a fogpiszkáló másik felére a textil felé rögzítjük a következő hungarocell tojást (fej). Majd a ruházatot alakítjuk ki: a ragasztó segítségével „beszabjuk“ az anyagot. A fejre két fület és szemet, a ruhára pedig a zseníliadrótból két kart rögzítünk. Ezután a testbe alulról rögzítünk egy hurkapálcát (esetleg fakanalat), és máris beszúrhatjuk a virágföldbe vagy esetleg egy kisméretű vázába, pohárba a vágott virág közé.

Húsvéti ajtókopogtató

Alapanyagok: rőzséből (fűzfavesszőből) készült koszorú, díszítéshez valamilyen nagyobb figura pl. nyúl, csibe (ezeket hobbiboltban vagy eurós boltban is beszerezhetjük), díszítő szalagok, egy csokor vágott virág (vagy művirág, nyilván ezzel könnyebb dolgozni, és tartósabb) 

Eszköz:  ragasztópisztoly

A figurát ragasztópisztollyal a koszorú közepére (központi helyére) ragasztjuk, ha művirággal dolgozunk, akkor szintén ragasztópisztollyal a virágok fejeit rögzíthetjük a koszorúra egyesével körbe (illetve ízlés szerint), a vágott virágot pedig valamilyen színes fonallal kötözzük hozzá a koszorúhoz. A kopogtató rögzítéséhez használjunk színes szalagot és máris mehet az ajtóra. 

Húsvéti bakelitóra

A hanglemezből készült óráknak nagy piaca van. Az alapanyaga ma már minden bolhapiacon beszerezhető, de a facebook marketplace-en is találhatunk fillérekért valamilyen már nem lejátszható hanglemezt. Választhatunk 18, 26 és 31 cm átmérőjű lemezekből. A lemezekre akrillal, festhetünk esetleg rajzolhatunk, erre általában a lemezfelület karcai miatt lehet szükség. Ne rettentsen el az sem minket, ha nem tudunk rajzolni vagy festeni, hiszen a hangulatot már egy kis fehér sziluettel, vagy éppen sablonnal is felvihetjük a lemezre. Szinte bármelyik hobbi – kreatív boltban vehetünk óraszerkezetet, amelyet már csak fel kell helyeznünk a lemez hátsó részére, és máris kész a saját tervezésű falióránk.

Sebestyén Szabolcs