A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A terítési és tálalási divatok évről-évre változnak. Idén az éttermekben és az étkezőasztalokon az 1920-as évek hatását érezhetjük majd. Divat lesz az elegáns, kifinomult teríték valamint a csillogó, klasszikus dekoráció.  

Míg a terítés, tálalás terén tavaly a letisztult, egyszerű, skandináv stílus uralkodott, idén az 1920-as évek kerülnek a figyelem középpontjába. Szakmabeliek szerint újjáéled a koktélkultúra, a dekorációban pedig megjelenik az elegancia és a kifinomultság. Divatosak lesznek a díszes üvegpoharak, az aranyszínű szalvétatartók, a fényes kiegészítők. A színek közül a 20-as évek dzsesszkorszakát idéző mély indigókék és a sárgaréz lesznek a hangsúlyosak.

Hogyan kell helyesen teríteni? 

Divatirányzattól függetlenül az asztalterítés alapvető szabályaival tisztában kell lennünk. Nézzük, a legfontosabbakat!

Az elegáns tálalás titka 

Ma már a vendégek számára a stílusos tálalás legalább annyira fontos, mint maga az étel. A terítés és tálalás minősíti az éttermet, akár a névjegyévé is válhat. Fontos, hogy a teríték összképe igazodjon az étterem stílusához! Egy rusztikus helyhez például nem illik a krómacél étkészlet.

Néhány módszerrel elegáns megjelenést kölcsönözhetünk a felszolgált fogásoknak.

1. Variáljuk a színeket, anyagokat! Ha sötét asztalaink vannak, használjunk világos, színes, mintás tányérokat. A világos asztalon a sötét kerámiák és edények mutatnak jól.

2. Elegánsabbnak tűnik az étel, ha csökkentjük az adagot. A tányér üresen maradt része ugyanis keretet ad neki, így jobb lesz az összhatás. Főként előételeknél használhatjuk ezt a trükköt.

3. Hangsúlyozzuk az étel leglátványosabb összetevőjét! Helyezzünk például esztétikusan gyümölcsöket a salátaágyra, a húsokat rakjuk a köret tetejére!

4. Válasszunk úgy kiegészítőket, hogy a vendégeink figyelme csak az ételre irányuljon! A szalvéta és a terítő például legyen egyszínű és pasztell árnyalatú. Ne legyenek túl színesek, mintásak a poharak sem. Egy egyszerűen megterített asztalra színesebb fogásokat is tálalhatunk.

Díszítés zöldség- és gyümölcs-szobrokkal

Ünnepélyesebbé, mutatóssá és elegánssá tehetik az asztalt a zöldség- és gyümölcsfaragványok is. Ezeknek az alkotásoknak nagy hagyománya van a Távol-Keleten, de hazánkban is sokan szeretik, mert egyedibbé teszik a rendezvényeket. Sokféle zöldség és gyümölcs alkalmas hozzá, a különböző színű és formájú díszek pedig biztosan lenyűgözik a vendégeket. Virágokat, madarakat, teljes asztalt betöltő dekorációt is lehet alkotni dinnyéből, retekből, tökből, cukkiniból, karalábéból, almából, sárgarépából. Céklából például olyan rózsát lehet faragni, ami megtévesztésig hasonlít az igazihoz.

Szilágyi Katalin