A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A hideg napokkal a forró italok ideje is beköszöntött. Ilyenkor vendégeink is szívesebben isznak valamilyen melengető finomságot. Frissítsük fel hát italkínálatunkat különböző ízesítésű teákkal, kakaóval, forró csokival vagy forralt borral! Néhány receptet össze is gyűjtöttünk, amelyek visszaadják az ünnepi, karácsonyi hangulatot.

Télen a hűvösödő idő, a szürkeség sokunk hangulatára rányomja a bélyegét, de egy finom forró itallal feldobhatjuk vendégeink kedvét és még át is melegíthetjük őket. A téli meleg italok jellegzetessége, hogy az édességekben megtalálható – főként karácsonykor használt – fűszerekkel ízesítik őket. Ilyen a szegfűszeg, a fahéj, a kardamom, a gyömbér, a citrom- és narancshéj, a vanília, a szerecsendió vagy a szegfűbors. A forró italokat könnyen, kevés ráfordítással, gyorsan elkészíthetjük. Fontosak a jó alapanyagok, ekkor lesz sikerünk vele. Amit érdemes az itallapunkon tartani, azok a teák, ízesített kávék, forró csokoládé, kakaó, illetve a forralt bor. Ezek a legkedveltebb és legkeresettebb italok ilyenkor. 

Forró fűszeres italok – az ünnepi időszak kedvencei

A forralt bor sokak számára a téli, karácsonyi időszak elmaradhatatlan része. Elkészítéséhez nincs szükség másra csak megfelelő borokra, néhány fahéjrúdra, ízlés szerint szegfűszegre, csillagánizsra, szerecsendióra, kevés cukorra vagy egyéb édesítőre. Az ízét kellemesebbé tehetjük, ha némi narancslével vagy narancs karikákkal együtt forraljuk fel. Főzhetünk benne almaszeleteket, mazsolát, ezek nemcsak feldobják az ízét, de borral átitatva kellemes csemege is lesz belőlük.

A cider (almabor) forralt verzióját is érdemes kipróbálni, erős, gyümölcsös, fűszeres aromái jól illeszkednek a téli hangulathoz. Az alaprecept egyszerű: a cidert lassú tűzön, fahéjjal és szegfűszeggel, esetleg csillagánizzsal, csipetnyi szerecsendióval felforraljuk.

Az ünnepi italkínálat másik nagy kedvence a puncs. Rengeteg változata létezik, amiket alkoholos vagy alkoholmentes formában is elkészíthetünk. Az eredeti puncs alapja a rum volt, ehhez jöttek a különféle citrusfélék és fűszerek, amelyek az ital jellegét megadták. De nem kell mereven ragaszkodnunk a szabályokhoz, nyugodtan kísérletezhetünk más alapanyagokkal. Készíthetjük víz helyett pezsgővel, adhatunk hozzá almabort, vörösbort, fehérbort is. Az alkoholtartalmú alapok mellett jól érvényesül a tea, a tej, a gyümölcslevek vagy a gyömbérsör. Természetesen a rumot is lecserélhetjük más alkoholra, például gin-re, aperolra vagy valamilyen likőrre. Fűszerezhetjük egy kicsit fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, szegfűborssal, kardamommal, chilivel, gyömbérrel, koriandermaggal. De vigyázzunk, 3-4 fűszernél többet ne használjunk, mert akkor nem érvényesül a citrusos aroma! Az egyik legizgalmasabb puncs verzió – ami hagyományosan karácsonyi, szilveszteri ital – a krampampuli. Ez egy cukorral kevert, fűszerezett alkoholos ital, amit fogyasztás előtt rövid időre meg­gyújtanak. 

Nagyon sokan szeretnek egy tea mellett beszélgetni és melegedni. A teák ízeit pedig a végtelenségig variálhatjuk. A karácsonyi teák alapja lehet fekete és zöld tea, gyógynövények és gyümölcsök. Ízesíthetjük mézzel, citrommal, fahéjjal, gyömbérrel, naranccsal, aszalt gyümölccsel. A téli hidegben biztosan felmelegíti a vendégeket, ha a bögrékbe töltött ízesített fekete teába öntünk egy kis kupica rumot. Az English breakfast tea például minőségi rummal, citromkarikával, barnacukorral nagyon ízletes. 

Lélekmelengető csokoládé és kakaó

Megunhatatlan téli klasszikus a forró csokoládé, amit sokféle ízesítéssel készíthetünk. Lehet sütőtökös, pisztáciás, mogyorós, vaníliás vagy narancsos. Csak olvasszuk meg a csokoládét, forraljuk össze tejjel, tejszínnel és fűszerezzük. Mindenképpen minőségi csokoládéval dolgozzunk, választhatunk fehéret, tej- illetve étcsokit. Az édesítésnél érdemes kóstolni, mert a fehércsokoládé nem igényel plusz édesítést, míg az étcsokoládét jó kiegészíteni egy kevés nádcukorral.

Ha a forró csokit felnőttnek készítjük, megbolondíthatjuk egy kis likőrrel is. Jól harmonizál a csokival például a narancslikőr, de egy kevés krémlikőrrel is fokozhatjuk a selymességét. Az alkoholokat mindig mértékkel és csak akkor tegyük a csokoládéhoz, amikor levettük a tűzről. Az elkészült csokoládéra, vagy ha kakaót készítünk, akkor erre, tehetünk még vaníliás tejszínhabot is.

A kávéknak is kölcsönözhetünk ünnepi jelleget. Szirupokkal készíthetünk mézeskalácsos, fahéjas, pörköltmogyorós kávét, de magunk is fűszerezhetjük, adhatunk hozzá alkoholt, tejszínt, koronázhatjuk tejszínhabbal vagy tejhabbal, dekorálhatjuk karamellizált cukorral vagy fűszerekkel. 

Forró cider

Hozzávalók:
1 liter cider

1 liter jó minőségű almalé

4-5 szegfűszeg

4-5 szegfűbors

4-5 egész kardamom

1 rúd fahéj

2 dl Calvados, vagy más almalikőr illetve pálinka

A cidert és a gyümölcslevet öntsük össze, adjuk hozzá a fűszerlabdába csomagolt fűszereket, majd lassan, közepes lángon főzzük. Fél óra után vegyük ki a fűszerlabdát, majd a tűzről lehúzott italba öntsük bele a calvadost. Alaposan keverjük el és előre melegített bögrékben kínáljuk. Almadarabokat is belefőzhetünk.

Rumpuncs

Hozzávalók:
0,5 l elkészített fekete tea 

0,5 l vörösbor

0,5 l rum

40 dkg nádcukor

1 citrom leve

1 narancs leve

Öntsük össze egy nagyobb lábasban a bort, a rumot és a teát, majd adjuk hozzá a citrusok levét és kezdjük el melegíteni. Egészen addig melegítsük, amíg a cukor el nem olvad. Ezután melegített poharakban kínáljuk.

Sütőtökös forrócsoki mákhabbal

Hozzávalók:

Fehér csokoládé:

3 dl tej

100 g sütőtök

100 g fehércsoki

2 dl főzőtejszín

Mákhab:

2 dl habtejszín

5 dkg darált mák

2 ek porcukor

A sütőtököt 180 fokos előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Egy turmixgépben a tejjel selymes állagúra keverjük, majd egy lábasban összekeverjük a tejszínnel és felolvasztjuk benne a fehércsokoládét. A habtejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a mákot is. Egy habzsák segítségével a forrócsokira nyomjuk, reszelt narancshéjjal díszítjük.   

Narancsos grog

Hozzávalók:

1 db tojássárgája

2 tk vaníliás cukor

3 dl narancslé

0,3 dl presszókávé

0,5 dl barna rum

1 csipet fahéj

1 csipet szerecsendió 

Keverjük ki a tojássárgáját a cukorral. Forraljuk fel a narancslevet a kávéval és a rummal, majd öntsük hozzá a tojásos cukorhoz. Keverjük jól el, töltsük poharakba, és szórjuk meg egy csipetnyi fahéjjal vagy szerecsendióval. 

Hagyományos forralt bor 

Hozzávalók:

3 dl vörösbor

3 dl fehérbor

3 dl víz

10 dkg cukor

fahéj

szegfűszeg

fél citrom

Keverjük össze a borokat, a vizet, a cukrot, fahéjat és szegfűszeget. Keverjük a főzethez a fél citrom reszelt héját, majd hevítsük fel. Amint bugyogni kezd, azonnal húzzuk le a tűzről, nem szabad felforralni. A kb. 45 fokos borhoz adjuk hozzá a citrom levét, és poharakba szűrve, forrón tálaljuk. 

Szilveszterre kiváló választás a Krampampuli, avagy az ördög itala 

Hozzávalók:

apróra vágott cukrozott narancshéj 

aszalt szilva 

datolya 

füge 

mazsola 

darabos dió, mandula 

50 dkg kockacukor 

3-4 dl rum 

1 liter vörösbor 

1 l sötétre főzött tea 

Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tűzálló tálba, tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk, erre pakoljuk a kockacukrot. Öntsünk rá apránként rumot, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort és az el nem olvadt cukrot. Hogy ne legyen nagyon tömény, öntsük hozzá az 1 liter sötétre főzött teát. Vastagfalú csészékben tálaljuk, és tegyünk mindegyikbe gyümölcsöt is.

Szilágyi Katalin