A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Vendégeink egy pillanat alatt felmérik a szálláshely minőségét, ha ránéznek a fekhelyekre. Fontos a méret és a kényelem, mára azonban a biztonság vált elsődleges szemponttá. Senki nem akar kórokozókat vagy élősködőket hazavinni, vagy más izzadságában feküdni. Itt az idő, hogy végleg kidobjuk a régi heverőket, ezek már nem  használhatók a legkisebb kereskedelmi szálláshelyen sem. 

Régebben gyakori látvány volt a kibérelhető szobákban a hagyományos kárpitos bútor. Az igényesebb szálláshelyeken is találkozhattunk heverőkkel, franciaágyakkal. Ezek lehetnek bármilyen szépek, jó minőségűek, újak, keveset használtak, akkor is van egy behozhatatlan hátrányuk: nem lehet cserélni rajtuk a fekvőfelületet. A rögzített kárpit nem lehúzható, ha foltos lesz, legfeljebb folttisztítóval lehet eltüntetni a nyomokat. A kárpit szálai között pedig bármilyen élősködő és kórokozó meg tud bújni. Az ilyen bútort semmilyen porszívó nem tudja maradéktalanul kitakarítani. Márpedig a cél a steril tisztaság lenne. 

Irtózunk a sokat használt ágyaktól

Vendégeink ezt a hiányosságot ma már nehezen fogadják el. Nem akarnak olyan ágyba befeküdni, amit már sok-sok éve használtak előtte más emberek. Valószínűleg sokat hallottak már az ágy szöveteiben megbújó poratkáról, s pontosan tudják, mennyire lehetetlen küldetés ezeket eltávolítani a kárpitos bútorok mélyéről. A lehető legnagyobb tisztaságot várják, amihez az is hozzátartozik, hogy az ágy új, vagy legalább újszerű legyen. Egy heverőt, franciaágyat, kanapét viszont nem cserélünk évente. 

Elvárás a cserélhető matrac

A megoldás a cserélhető matracos ágy. Ez nem csak javaslat, hanem gyakorlatilag kötelező elvárás. A januártól induló kötelező minősítési rendszerben az egycsillagos szint sem érhető el hagyományos heverőkkel. Egy panzió is csak akkor kaphat minősítést, ha cserélhető matracos ágyakkal rendezi be a szobákat. 

Hagyományos heverő egyedül a magánszálláshelyen fogadható el, ott is csak a jó állapotban lévő, újszerű és csakis 3 csillagig. Ha 4 csillagot szeretnénk, akkor csakis cserélhető matracos ággyal rendezhetjük be a szobát. 

A jobboldali táblázat felső része a magánszálláshelyek ágyakra vonatkozó követelményeit mutatja. Az M azt jelenti, hogy az adott csillag esetén ez kötelező, minimális követelmény. Amelyik szálláshely ezt nem teljesíti, az nem kaphatja meg ezt a csillagot. A minimum teljesítése mellett a szálláshelyek pontszámot is gyűjtenek a minősítéshez. A minimumnál jobb feltételek jelentős többletponttal járnak. 

Panziók számára már szigorúbbak a feltételek. Például már a legalacsonyabb kategóriában sem fogadható el a 140 cm széles dupla ágy, legalább 160 cm-est kell biztosítani. A minimum feltételeknél szélesebb ágyakra több pluszpont jár (10 helyett 15). Ha a panzió olyan szobával rendelkezik, ahol két normál méretű ágy van és nem franciaágy, akkor erről a vendéget még a foglalás előtt tájékoztatni kell. Ugyanígy arról is, ha csak kisméretű franciaágy (1,50×1,90m) áll rendelkezésre egy normál méretű franciaágy helyett.

Panzióban tehát már egyáltalán nem fogadható el a heverő, kötelező a cserélhető matracos ágy legalább 13 cm-es matracvastagsággal. Az ajánlás szerint lehetőleg olyan matracot válasszunk, amit kifejezetten a kereskedelmi szálláshelyek számára forgalmaznak. Ezeket anyagukban, összetételükben és kialakításukban is kiemelt igénybevételre tervezik.

A higiénikus matracvédő egy matracvédő huzatot jelent. A matracot teljesen fedje be, esetleg alulról lehet nyitott. Készülhet pamut, szintetikus vagy mikroszálas anyagból is. A lényeg, hogy mosható és vegyileg is tisztítható legyen.

Pontot ér a tisztítás

Plusz pontot kaphatunk, ha a matracokat legalább évente tisztítjuk. A matrac mélytisztítását vegyszermentes hőkezeléssel kell végezni. Olyan eljárást kell megrendelni, melynek során nem képződik és nem marad vissza nedvesség. A kezelésnek el kell pusztítania az atkákat és meg kell gátolnia a szaporodásukat. Erről a takarítást végző cégnek tanúsítvánnyal kell rendelkeznie. Nem fogadhatók el az önjelölt csodamasinák, reklámozott porszívók, csak akkor, ha a tisztítással foglalkozó vállalkozás rendelkezik megfelelő tanúsítvánnyal. 

A matracokat tehát ne házilag tisztítsuk!! A tisztításról szóló igazolást ugyanis be kell mutatni a minősítés során, a helyszíni ellenőrzéskor. A plusz pont akkor jár, ha ezt a tisztítást legalább évente egyszer elvégeztetjük az összes ágyon. Korábban erre a feladatra ágyanként 2.500-3.000 forintos költséggel lehetett megfelelő vállalkozót találni. Valószínű, hogy a kötelező minősítés miatt növekedni fog a szolgáltatás iránti igény, és ez emelni fogja az árakat. 

Plusz pont kapható akkor is, ha újak a matracok. Ez maximum 5 éves életkort jelenthet. A beszerzés idejét számlával kell igazolni. 

Pontszám

* ** *** ****

*****

Egyszemélyes ágyak minimum 0,8m x 1,90m; dupla ágyak 1,40m x 1,90m

1 M M M

Egyszemélyes ágyak min. 0,90m x 1,90m; 

dupla ágyak 1,80m x 1,90m

5 M

M

Egyszemélyes ágyak min. 1.00m x 2,00m; 

dupla ágyak 2,00m x 2,00m

10

Gyermekbarát berendezés és felszerelés 

3

Jó állapotú matrac, legalább 13 cm vastag (1*-2*-3*-ban jó állapotú heverő is elfogadható)

1 M M M M

M

Ágyszerkezet: rugalmas ágykeret és korszerű jó állapotú matrac (együttes vastagság min. 18 cm)

8

Higiénikus matracvédő

3

Korszerű, jó állapotban levő takaró

1 M M M M

M

Korszerű, jó állapotban levő párna 

1 M M M M

M

Két párna vendégenként 

3

M

Plusz takaró 

3 M

M

 

Pontszám

* ** *** ****

*****

Egyszemélyes ágyak minimum 0,8m x 1,90m; dupla ágyak 1,60m x 1,90m

1 M M M

Egyszemélyes ágyak min. 0,90m x 1,90m; 

dupla ágyak 1,80m x 1,90m

5 M

M

Egyszemélyes ágyak min. 1.00m x 2,00m; 

dupla ágyak 2,00m x 2,00m

15

Jó állapotú matrac, legalább 13 cm vastag

1 M M M M

M

Higiénikus matracvédő

10

Matracok tisztítása legalább évente

10

Új matracok

10

Babaágy

3

Korszerű, jó állapotban levő takaró

1 M M M M

M

Korszerű, jó állapotban levő párna 

1 M M M M

M

Higiénikus párnahuzat

3

Igényelhető tartalék párna

1 M M

Két párna vendégenként 

4

M

Párnaválaszték

4

M

Igényelhető tartalék takaró 

2 M M

M

Szobasötétítési lehetőség

1 M M M M

Szoba teljes elsötétítése

5

M

Forrás: szallashelyminosites.hu 

Nagy Csaba