A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Januártól ismét változnak a hulladék-begyűjtés szabályai. Szelektíven gyűjthetjük a biohulladékot, például az ételmaradékokat. A szabály már január elsejétől éles, bár nem biztos, hogy az ország egész területén zavartalanul el is tud indulni a begyűjtés. A vállalkozások közül azoktól gyűjti be a MOHU a biohulladékot, ahol az nem az alaptevékenységgel összefüggésben keletkezett.

Lakossági hulladék: a MOHU-nak kell begyűjteni

A karácsony előtt megjelent rendelet egyértelmű a döntésben, kevésbé világos azonban a megvalósítás módja. Január elsejétől a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt. elkülönítve kell, hogy gyűjtse a papír és műanyag mellett a biohulladékot is. Ez nem önálló hazai döntés, egy uniós előírás nyomán kell a gyűjtést bevezetni legkésőbb 2023 végéig. A háztartási hulladéknak ma a 30 százaléka valójában konyhai hulladék, ezt a mennyiséget akarják radikálisan csökkenteni. A döntés még 2018-ban született, így bőven lett volna idő a felkészülésre.

Az elkülönítés azt jelenti, hogy az ételmaradékot, konyhai, kerti hulladékot külön gyűjtőedényben kell tárolnunk és külön fogják elszállítani. Ide kerülnek a nyers gyümölcs- és zöldségmaradványok, a kávézacc, tojáshéj és az ételmaradékok is. Az ehhez szükséges edényeket a MOHU-nak kell biztosítania. A cél elsősorban a házhoz menő gyűjtés megszervezése, de lesznek gyűjtőpontok is, ahol leadhatjuk a képződő hulladékot. A külön gyűjtés nem kötelező, hanem önkéntes alapon működik. 

Amire azonban még nincs válasz, hogy ezt hogyan is fogjuk a mindennapokban megvalósítani. Családi házaknál kevésbé okoz gondot az udvaron még egy hulladékgyűjtő elhelyezése, társasházakban azonban nehezebben oldható meg ez a feladat. A biohulladék nem szagtalan papír vagy műanyag. A hulladék rothad, bűzlik, s meglehetősen kellemetlen lakótárs lesz, amíg várni kell a heti szállításra. Márpedig erről lesz szó. A háztartások kapnak egy-egy új kukát, abban kell majd mondjuk egy hétig tárolni a gyorsan romló biohulladékot. 

Határideje nincs a MOHU-nak

Csak még azt nem tudjuk, hogy minderre mikor kerülhet sor. A rendelet ugyan megszületett, de nem tartalmaz kötelező határidőket a szolgáltatóra. Nagyon valószínű, hogy a gyűjtést csak fokozatosan tudják majd bevezetni, nem fog egyszerre elindulni az egész ország területén. A rendelet ezt lehetővé is teszi. Úgy fogalmaznak benne, hogy a koncessziós társaság az elkülönített gyűjtés feltételeit akkor biztosítja, ha az műszakilag és szakmailag megvalósítható. A házhoz menő gyűjtést is akkor vezetik be, ha az  nem jár aránytalan gazdasági költséggel. Egyéb esetben vihetjük a gyűjtőpontokra a hulladékot. 

Vállalkozások biohulladéka

Vállalkozásoknak a vállalkozás jellegétől függően a biológiai hulladékkal kapcsolatban a következők szerint kell eljárniuk. 

Az első eset, ha a hulladék az alaptevékenységgel összefüggésben keletkezett. Ez a helyzet egy étteremnél, büfénél, élelmiszer-feldolgozónál, ahol a tevékenység jellege miatt keletkezik biohulladék. Az ilyen vállalkozásnak az ételmaradékokat 3. kategóriájú állati melléktermékként kell kezelniük a NÉBIH előírásai szerint. Ez nem tartozik a MOHU koncessziós szerződésének a hatálya alá, ebben az esetben tehát nem ők fogják elszállítani a maradékokat. Az étteremnek külön szerződést kell kötnie ezzel foglalkozó vállalkozással. A MOHU tájékoztatója szerint akkor kell szerződést kötni, ha az alaptevékenységből származó étel- és élelmiszerhulladék a heti 20 kilogrammot meghaladja. Ha ennél kevesebb, akkor a kommunális hulladékgyűjtőkbe is rakható a konyhai hulladék. A vegán éttermek üzemeltetői pedig súlyhatártól függetlenül jogosultak kommunális hulladékként kezelni a maradékot.

Más a helyzet abban az esetben, ha a hulladék nem a vállalkozás fő tevékenysége miatt keletkezik. Például egy panzióban, ahol nincs konyha, vagy bármilyen más cégnél. Ott is lehet ételmaradék, romlott étel vagy bármilyen más biohulladék. Ez már a koncesszió hatálya alá tartozik. A vállalkozásnak a MOHU-val 2024-től szerződnie kell a biológiai hulladék elszállítására is, de fizetni nem kell a szállításért. Ez a szelektív gyűjtés a lakosságihoz hasonlóan önkéntes, nem kötelezhető a vállalkozás a külön gyűjtésre és elszállításra. 

Nagy Csaba

Forrás: 559/2023 kormányrendelet

Vélemény, hozzászólás?