A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A kétéves bezártság megtette a hatását: az emberek, amint erre lehetőségük volt, elindultak kirándulni, kikapcsolódni, élményfürdőzni. Tették ezt annak tudatában, hogy a járvány még itt jár köztünk, éppen tetőzik. Bíznak a saját oltottságukban és abban, hogy mi minden apró részletre odafigyelünk, mindent megteszünk a biztonságukért: fertőtlenítünk és maszkot húzunk. Ők viszont nem szeretnének…

A Szállás.hu közzétette saját kutatását az előző évi szállásfoglalási szokásokról, valamint arról, hogy milyen trendekkel számolhatunk az idén. A kérdőíveket csaknem 2.800-an töltötték ki, ezekből már óvatosan ugyan, de lehet jósolni.

Járvány ide vagy oda, a vendégek már nem bírták a bezártságot, és a tavalyi újranyitás után megindultak a foglalások, megteltek a fürdőhelyek és a szállások. Csakhogy a járvány hozadékaként megváltoztak a vendégek elvárásai is, amivel érdemes tisztában lenni.

Elvárás a rugalmas foglalás és a tisztaság

A kutatási eredményből látszik, hogy a vendégek olyan helyeken szeretnek szállást foglalni, ahol akár az utolsó pillanatban is lemondhatják a foglalásukat, és a foglalási díjat is teljesen visszatérítik a számukra. Ugyanígy egyfajta rugalmasságot várnak el tőlünk, ha már a foglalás közben kell távozni egészségi okok miatt. A vendégek azt tekintik megnyugtató megoldásnak, ha a szállás szabályzata tartalmazza a Covidhoz kapcsolható vis maior lehetőségeket. Ezeket érdemes már a foglaláskor is kihangsúlyozni. A megkérdezettek túlnyomó többsége emellett elvárja, hogy gyakrabban fertőtlenítsünk, takarítsuk a szobákat, biztosítsunk kézfertőtlenítőt, a szállás munkatársai hordják a maszkot, és ellenőrizzük a védettségi kártyákat.  

A válaszadók egyértelműen  elutasították a vendégek számára előírt kötelező maszkviselést a szállás közösségi helységeiben: a megkérdezettek 62%-a nyilatkozott úgy, hogy ilyen szálláshelyre egyáltalán nem, vagy inkább nem foglalna időpontot. Még magasabb az elutasítottsága annak, ha a szállásadó arról dönt, hogy kötelezi vendégeit a negatív PCR teszt bemutatására. Ilyen szálláshelyre a válaszadók 73%-a egyáltalán nem vagy nem szívesen látogatna el.

Forrás: Szállás.hu

Az utazási kedv megmaradt, csak átalakult

A kutatásból kiderült, hogy a vendégek még mindig (vagy újra) szeretnek utazni és szállást foglalni. A pandémia első két évében nőtt az egyedül utazók száma, a járvány elmúltával pedig a partnerükkel, családjukkal utazók számának növekedésére számíthatunk. Érdekes módon mind a férfiak (65%), mind a nők (57%) magas arányban szeretnének csak a párjukkal minőségi időt eltölteni belföldön, a gyermekeik nélkül. Külföldi nyaralásra már egy kicsit többen vinnék a gyerekeiket is, de még így is a megkérdezettek csaknem 50%-a kettesben maradna párjával. 

Forrás: Szállás.hu

Ami az úticélokat illeti: 2021-ben Budapest népszerűsége erősen, 18,7%-kal nőtt a belföldi turisták körében. Minden ötödik foglalás fővárosi szálláshelyen valósult meg. A további top célpontok között találjuk Siófokot, Egert, Hajdúszoboszlót, a nagyvárosok közül pedig Szeged és Pécs került fel a népszerűségi listára.

A kedvelt látnivalók tízes listáján hét valamilyen fürdő volt, mellettük csak a Nyíregyházi Állatpark, a Szigligeti vár és az Almásy-kastély fért fel erre a toplistára. 

Kismértékű változás a szállástípusok között

A hotelekbe leadott foglalások száma 2019 óta 2 százalékkal csökkent (33%-ról 31%-ra), minden más szállástípus foglalásának aránya emelkedett. A hotelek után az apartmanok a legkeresettebbek, 2021-ben 5,5 százalékkal nőtt a foglalások száma. A második helyen a vendégházak álltak, míg a panziók 4,9 százalékkal kaptak több foglalást.

A Szállás.hu adatai között találunk egy másik értéksort is, ami számunkra érdekes lehet: ez pedig, hogy a vendégek milyen szállástípusra és egyéb adatokra kerestek rá. Ez alapján elmondható, hogy a félpanziót 1,2 millió alkalommal pötyögték be a Szállás.hu keresőjébe, önálló házat 752 ezren kerestek, míg a medencét 640 ezer szálláskeresésnél jelölték be, mint elvárt igényt.

Az árak további emelkedése várható

A szállásfoglaló oldal adatai szerint 2020-tól kezdődően a szobafoglalásokból származó bruttó bevétel több, mint negyedével nőtt 2021-ben, azonban 2019-hez képest ötödével csökkent. A foglalások nagy része (minden második) 50 ezer forint vagy az alatti értékű volt. A negyedük 50 és 100 ezer forint között mozgott, míg minden tizedik a 100-150 ezer forintos kategóriába tartozott. Az egy éjszakára és egy napra számított szállásköltség huszonkét forint híján 10 ezer forint volt. Ez 13,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban, még a 2019-es értéknél is 20%-kal magasabb.

A legdrágább és a legolcsóbb foglalást is Baranyában találjuk. A régiók közül a Balaton térségében egy éjszaka 8,3%-kal drágább az országos átlagnál. A lekedvezőbbnek a Tisza-tó bizonyult tavaly, ahol  26%-kal kevesebbért lehetett egy éjszakára szobát foglalni.

A foglalási árak emelkedése előreláthatólag idén sem áll meg. Ennek okait talán a növekvő alapanyagárakon túl, leginkább a különböző energia és rezsiköltségek dinamikus emelkedése is magyarázza.

Sebestyén Szabolcs

Forrás: Szállás.hu