A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Jó lett volna elkerülni a korlátozásokat, de a koronavírus-járvány egyre erősödő második hulláma miatt nem lehetett. Eddig két hullámban születtek új és egyre szigorúbb korlátozások. Ismét majdnem teljes lezárásra kényszerülnek a vendéglátóhelyek.  

A járványügyi adatok gyors romlása miatt a kormány néhány nap különbséggel jelentősen szigorította az intézkedéseit. Egyelőre egy hónapra vezették be azokat a korlátozásokat, amelyek szinte a teljes idegenforgalmi szektort leállítják: korlátozva működnek a boltok, szinte teljesen bezárnak a vendéglők és a szálláshelyek.Teljes tiltás azonban nincs, a döntés joga a mi vállunkon marad: tudjuk-e a a megszorításokkal is folytatni a működést vagy leállásra kényszerülünk. Sokan kénytelenek most ezt számolgatni.

A szigorú korlátozásokat kezdetként egy hónapra rendelete el a kormány: november 11-től december 11-ig maradnak hatályban, a hosszabbítás pedig a járványhelyzettől függ majd. 

Kijárási tilalom: csak munkaügyben és egészségi okból kapható feloldás

Előbb éjféltől, majd november 11-étől már este 8 órától érvényes a majdnem teljes kijárási tilalom az ország egész területén. Előbb ez inkább csak az éjszakai szórakozóhelyek forgalmának visszaszorítását célozta. Ám ahogy hatályba lépett az éjféli szigorítás, már jött is az este 8-tól érvényes kiterjesztése. Ma tehát este 8 és reggel 5 óra között nem tartózkodhatunk az utcákon. Ez alól csak a munkavégzés, a munkába vagy a munkából haza közlekedés és a sürgős egészségügyi ok jelent kivételt. Apró könnyítés, hogy kutyát sétáltatni szabad ebben az időszakban is, de csak a lakóhely 500 méteres körzetében.

Aki este és éjjel dolgozik, vagy dolgozni megy, annak ezt igazolnia is kell. Az igazoláshoz a kormány oldaláról letölthető mintát javasolják. Az operatív törzs későbbi tájékoztatása szerint a vállalkozóknak is ezt a nyomtatványt kell kitölteniük (annak ellenére, hogy más esetben nem írhatnak saját maguknak igazolást). A nyomtatvány használatát nagyon szigorúan veszik, szóbeli közléseket nem fogadnak el. Akinél nincs igazolás, 30-50 ezer forintos bírságra számíthat, ha este 8 óra után az utcán érik a rendőrök.

Rendezvények tiltása

A vendéglátó üzletek működését már korábban is korlátozta az este 11 órás záróra. A november elején meghozott szigorítások először ezt nem érintették, az éttermek, kávézók továbbra is 23 óráig tarthattak nyitva. A szórakozóhelyeket azonban bezáratták. Pár nappal később azonban megérkezett a teljes tiltás. A veszélyhelyzeti intézkedéseket felsoroló rendelet november 11-étől egy hónapra bezáratta az éttermeket és más vendéglátóhelyeket, megtiltott minden gyülekezést és minden rendezvényt. 

Nem tartható koncert, diszkó, nem működhet zenés szórakozóhely, be kell zárni a kulturális intézményeket és még a karácsonyi vásárokat is el kell halasztani. A mozik, színházak sem működhetnek még úgy sem, ahogyan pár nappal korábban engedélyezték (minden harmadik szék használatával). Egyedül a vallási közösségek szertartási engedélyezettek azzal a megszorítással, hogy temetésen 50-nél többen nem vehetnek részt. Az esküvőhöz lakodalom nem rendezhető. Házasságkötés tehát tartható, de csak a szűk család részvételével: a házasulók és tanúk mellett csak a szülők, testvérek és gyermekeik vehetnek részt a szertartáson.

Tilos a szabadidős programok rendezése is. Be kell zárnia minden ilyen intézménynek, többek közt az edzőtermeknek, jégpályáknak, uszodáknak, állatkerteknek, játszóházaknak is. 

Magánrendezvényeket, családi rendezvényeket legfeljebb10 fő részvételével lehet megtartani (de csak otthon, étteremben nem, mert ott nem lehet vendéget fogadni).  

Éttermek, büfék, vendéglátóhelyek

A vendéglátóhelyeken a helyben fogyasztás tilos. Az üzletekben csak a személyzet tartózkodhat, vendég pedig csak akkor, ha az elvitelre rendelt étel átvételére érkezett. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a munkahelyi és iskolai éttermekre, továbbá a szálláshelyek étteremeire vagy a bárra, ha ott kizárólag a szálláshely vendégét szolgálják ki. 

Az éttermek tehát elvitelre és kiszállítással működhetnek. A kiszállítás feltételeit ismét enyhítették, nem kell bejelenteni a házhoz szállítást és a csomagküldő kereskedelem művelését. A taxisok is végezhetik az étel házhoz vitelét. 

Szállodák, szálláshelyek

Bár a kormányfő a szállodák korlátozásáról beszélt, a rendeletbe foglalt korlátozás valamennyi szálláshelyet érint. A szálláshelyek turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeknek adhatnak szállást. 

Maszkviselés

A vendéglátóhelyek szabályai közé már korábban bekerült a vendégek maszkviselése is. Bár helyben fogyasztó vendéget most sehol sem fogadhatnak, ezek a szabályok megmaradtak, az újranyitáskor majd alkalmazni kell őket:  

Most tehát, hogy csak az elvitelre rendelt ételért mehet be a vendég, azt csak maszkban teheti meg. 

Újdonság, hogy maszkot kell viselni a szabadban, közterületen is. Nem lesz így mindenhol, a polgármester dönt a kérdésben. A 10 ezer lakosnál nagyobb településeken kell a polgármesternek kidolgoznia, hogy melyik közterületen kell maszkot hordani. Parkokban, zöldterületen, sportolás közben sehol nem lesz kötelező.

Az intézkedések része, hogy jelentősen megszigorították a helytelen maszkhasználatért járó büntetéseket. Ha a hely üzemeltetője nem szólítja fel a szabályok betartására vagy az üzlet elhagyására a szabálytalanul viselkedő vendéget, akkor őt büntethetik meg érte. A bírság nem kevés: 100 ezertől egymillióig terjedhet és naponta többször is kiszabható. Magánszemély 5-500 ezer forint között büntethető. És ami igazán fájó lehet: a rendőrség bezárathatja a helyet, egy naptól egészen egy évig terjedő időtartamra. A rendőrök haladéktalanul meg is kezdték a szigorított ellenőrzéseket, s már az első napokban bezárásra büntettek egy élelmiszerboltot a szabálytalan maszkhasználatért. Ott az érintett dolgozók személyesen is 25-25 ezer forintos bírságot kaptak ugyanezért. 

Üzletek nyitvatartása

A boltoknak a kijárási tilalomhoz kell igazodniuk. Az üzletek este 7-ig maradhatnak nyitva, hogy a vevők még 8-ig haza is érjenek. Benzinkutak és gyógyszertárak működhetnek éjjel is, más nem (pl. az éjjel-nappali élelmiszerboltok sem). 

Forrás: 484/2020 kormányrendelet

Külföldön hasonló példákat látunk Bár a hazai intézkedések is kellemetlennek tűnnek, valójában hasonlóak az európai országok járványügyi intézkedései is. Belgiumban este 10 után általános kijárási tilalom van érvényben. Vásárolni napközben is csak egyedül, legfeljebb kettesben lehet menni. Egy ember 30 percet tartózkodhat az üzletben. A kulturális intézményeket bezárták.Németország előreláthatóan november végéig korlátozza az emberek mozgását. Fő szabály, hogy maximum 10 ember tartózkodhat együtt és csak két háztartás tagjai találkozhatnak egymással. Az éttermek csak elvitelre főzhetnek, a szállodák pedig csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. 

Olaszország kijárási tilalom mellett döntött: este 10 és hajnali 5 között érvényes az egész ország területén a korlátozás. A bevásárlóközpontok hétvégén zárva tartanak, csak az élelmiszert árusító üzletek lehetnek nyitva. Az általános iskolákban kötelező a maszk órán is, a középiskolák pedig átálltak digitális oktatásra. 

Franciaországban általános a kijárási korlátozás október végétől. Tilos a régiók között utazni, s a lakóhelyét is csak sürgős esetben, munka vagy bevásárlás miatt hagyhatja el bárki. A lakóhely elhagyásának a célját egy űrlapon meg is kell jelölni.

Ausztria kijárási korlátozásait a terrortámadás is szigorította. Este 8 és reggel 6 között kijárási tilalom van, zárva tartanak a kulturális intézmények, az éttermek és kávézók csak elvitelre főzhetnek. A szállodák nem fogadhatnak vendéget.

Karantén van Szlovákiában is – a lakosok csak indokolt esetben léphetnek utcára. Az iskolában távoktatás működik. 

Romániában az egész ország területén kötelező a maszk viselése. A zenés-táncos rendezvényeket betiltották. Az üzleteknek 9-kor be kell zárniuk, s éjszaka kijárási korlátozás van érvényben.

Nagy Csaba