A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Itt a vége: júliustól búcsút kell mondanunk az egyszer használatos műanyagoknak a vendéglátásban. Nem hozható forgalomba műanyag szívószál, evőeszköz és tányér sem.

A most megjelent rendeletnek persze vannak előzményei. Az EU 2019-ben hozott rendeletet arról, hogy kétéves türelmi idővel el kell tüntetni ezeket az eszközöket a vendéglátóhelyekről. Tavaly megjelent az uniós rendelet magyar alkalmazásáról szóló törvény is, most pedig egy kormányrendelet pontosítja a száműzetésre ítélt termékek körét és a részletes feltételeket.

A rendelet szerint a következő egyszer használatos műanyag termékek esnek a korlátozás alá:

Az expandált polisztirol egy habszerű anyag, ebből készül nagyon sok rugalmas, kemény habhoz hasonlító tároló doboz (az EPS jelet találjuk meg rajtuk). Az építőiparban hőszigetelőként alkalmazzák, s ezek a tulajdonságai tették alkalmassá az ételtárolásra is. Az EPS dobozok közül azok kerülnek tiltólistára, amiket helyben fogyasztandó vagy elvitelre készített ételhez használnak. Nagyon sok étterem szállítja ki például a menüt ilyen dobozokban.

Betiltják az EPS poharakat is, de a nem EPS műanyag pohár kap még további két év haladékot. Ezeket a poharakat és a 15 mikron feletti vastagságú műanyag zacskókat még 2022. december 31-ig forgalomba lehet hozni az országban. Ilyen zacskók például az uzsonnás tasakok.

Ezeket a termékeket a jövőben más alapanyagokból kell készíteni. Szívószálat például kínálnak bambuszból és alumíniumból is, az egyszer használatos poharakat pedig többnyire papírból készültekre cserélik mindenhol. Az evőeszközök, keverőpálcikák többnyire fából készülnek.

Újdonság, hogy betiltanak több olyan anyagot is, amelyeket az elmúlt években már a megújulás jegyében hoztak forgalomba a gyártók. Ezek a biológiai úton lebomló műanyagok. A probléma az velük, hogy ez a bomlás csak látszólagos. Maga az anyag nem semmisül meg, csak apró darabokra, mikroméretű részecskékre esik szét. Ezeknek a forgalomba hozatala átfogóan tilos, semmilyen terméket nem lehet ilyen anyagból készíteni.

A rendelet a termékek forgalomba hozatalát, azaz az első értékesítését tiltja meg. A már megvásárolt készleteket nyugodtan el lehet használni, senkit nem fognak ezért felelősségre vonni. Forgalomba hozni viszont már nem lehet őket július elsejétől.

Forrás: 301/2021 kormányrendelet

Nagy Csaba