A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Aki szállásadóként a weboldalán lehetővé szeretné tenni a kártyás fizetést, annak 50 ezer forint körüli banki díjjal és jelentős fejlesztői, programozói költségekkel kell számolnia. Sőt hónapokig tarthat a fizetési megoldás beillesztése a weboldalba. De van ennél olcsóbb és főleg gyorsabb módja is az internetes fizetés bevezetésének.

Ma már a kártyás fizetés lehetősége alap elvárás, s komoly hátrányba kerül az, aki ezt nem tudja biztosítani. Ha nincs kártyás fizetésre lehetőség, akkor szállásadóként nehezebben tudunk előleget vagy foglalót kérni a vendégtől. Készpénzt ilyen célra nem nagyon küldenek az emberek, s azok is kevesen vannak, akik hajlandók banki átutalással foglalkozni. Felgyorsult a világ, elvárás a fizetésnél is a gyors megoldás. Az átutalás lassú és kényelmetlen: be kell lépni a bank weboldalára, beírni a számlaszámot és a többi adatot, aztán órákat várni, mire az utalás teljesül. A legtöbb esetben a bank nincs összekötve a szolgáltató rendszerével. Így hiába érkezik be a pénz, a szolgáltató azt csak akkor veszi észre, amikor ellenőrzi bankszámláját. Ez ma már  nem elfogadható, lassú megoldás.

Nulladik lépés: hogyan adjunk el a weboldalon keresztül?

Az internetes fizetési mód beindításának bonyolultsága attól függ, hogy jelenleg milyen állapotban van weboldalunk. Alkalmas-e arra, hogy a vevők interneten keresztül vásároljanak? Ahhoz, hogy a kártyás fizetés hozzáilleszthető legyen, előbb a vásárlás folyamatának kell biztonságosan működnie. Akinek olyan weboldala van, melyen nincs vásárlási lehetőség, annak előbb létre kell hozni egy internetes vásárlási rendszert, egy webáruházat. Enélkül nem tudjuk a kártyás fizetést sem bevezetni. Ha webáruház már van, akkor jöhet a fizetési megoldások kérdése. 

Az internetes fizetési megoldások között már találunk egyszerűen használható és olcsó rendszereket. Azt az egyet azonban ne gondoljuk, hogy bármelyik használható mindenféle informatikai tudás nélkül. Egy weboldal összekattintgatása ma már szinte gyerekjáték. Egy internetes fizetési rendszernek viszont magas szintű, banki biztonsági feltételeknek kell megfelelnie. Nem engedhető meg a tévedés és a hibás működés. A fizetési megoldást hozzá kell illeszteni a weboldal programjához, s ez hozzáértést követel. A kész rendszerek bekapcsolásához nem kell feltétlenül programozó, de el kell tudni igazodni az internetes programok működésében.

Bankkártya-elfogadás a bankon keresztül

Ha egy vállalkozó kártyás fizetési megoldást szeretne a weblapjára, általában a saját számlavezető bankjában érdeklődik elsőként. Ott hamar lehűtik a kíváncsiságát. A bankok drágán kínálják ezt a szolgáltatást. Általában kérnek egy nagyon magas belépési díjat, legalább 50 ezer forintot. Minősítik az ügyfelet, s a számlaforgalmától teszik függővé, hogy engedélyezik-e a kártyás fizetés bevezetését. Összességében tehát nem ez a legjobb megoldás. Közvetlenül az a vállalkozás forduljon a bankhoz, ahol van elég pénz és informatikai tudás a teljesen egyedi rendszer létrehozására és fenntartására. Mindenki más inkább kész rendszereket válaszon.

Előre elkészített fizetési rendszerek

Az internetes fizetés megoldásához programozói tudás szükséges. Azt kell megoldani, hogy a vállalkozó weboldala és a bank egymásnak adatokat tudjon küldeni és fogadni, s mindezt biztonságos módon. Ehhez elég bonyolult programokat kell a weblapokba beépíteni. Ha ezt egyedileg, saját magunk akarjuk elkészíteni, akkor az drága és hosszadalmas lesz. Ezért jók az előre elkészített rendszerek.

Az előre kidolgozott megoldásokat többnyire valamilyen ismert weboldal-programhoz lehet csatlakozni (wordpress, joomla, blogger, stb.). Egy teljesen egyedileg fejlesztett weblaphoz nem biztos, hogy hozzáilleszthetők. De az ismertebb programokhoz van megfelelő változatuk. Például egy woocommerce-rendszerben készült webáruházhoz, wordpress weboldalhoz könnyen csatlakoztathatók.

Ma már számos olyan szolgáltatót találunk, melyek a vállalkozó számlavezető bankja és a vállalkozás közé lépve, szolgáltatásként biztosítják a kártyás vagy másféle internetes fizetés lehetőségét. A kisvállalkozók számára ezek a cégek teszik elérhetővé a kártyás fizetéseket. Alapvetően kétféle megoldás van:

– elektronikus pénztárca: a vásárló előre feltöltött egyenlegből fizet,

– fizetési kapu: amikor a szolgáltató csak a kapcsolatot biztosítja a bank és a vállalkozás között.

Elektronikus pénztárcák: Paypal és Barion

Az elektronikus pénztárca azt jelenti, hogy nyitok egy fiókot egy szolgáltatónál és arra át kell utalnom egy összeget. Később ezt az összeget használhatom bármilyen internetes fizetésre. Leginkább azoknak előnyös, akik nem bíznak az internetes fizetési megoldásokban. Ha a kártyaadatok rossz kezekbe kerülnek, akkor is csak az az összeg veszhet el, amit előre feltöltöttünk az elektronikus pénztárcába.

A bankoktól független elektronikus fizetési rendszerek nagy úttörője a Paypal volt. A világon ma is ez az egyik leginkább elterjedt módszer. Legnagyobb előnye, hogy a Paypal használatát rövid idő alatt, komolyabb programozói tudás nélkül is el lehet kezdeni. Kezdetben csak elektronikus pénztárcaként működött, ma már azonban bankkártyás fizetésekhez is használható.

A Paypal ugyanakkor nem a legjobb megoldás profi használatra. Külföldi, amerikai cég, az elszámolás a Paypal-számla és a hazai vállalkozás között nem mindig egyszerű. A díjai viszonylag magasak. Az elszámolás dollárban történik és nagyon rossz árfolyamon váltják forintra az összegeket. De a fő gond vele az, hogy az internetes fizetési rendszerekhez nem szokott vevő számára a használata kicsit nehézkes. Ahhoz pedig, hogy ezt magyar nyelven is egyszerűvé és átláthatóvá tegyük, már komolyabb programozói munkára van szükség. A Paypal leginkább annak jó, aki először próbálkozik az internetes fizetési megoldásokkal és nem szeretne elsőre sem túl sok programozói munkát, sem túl magas csatlakozási költséget befektetni.

A Paypal rendszere a paypal.com weboldalon érhető el. A vállalkozóként történő csatlakozásról itt találunk információkat: bit.ly/paypal-start

A hazai kereskedők körében legnépszerűbb online pénztárca a Barion (www.barion.com/hu). Előnye, hogy magyarul kommunikál a vásárlóval és a vállalkozóval is. Működtethető elektronikus tárcaként és sima kártyaelfogadóként is. Azaz, aki regisztrál a rendszerben, az fizethet a Barion-fiókja egyenlegéből, aki pedig ezt nem teszi, az simán, a kártyaadatok megadásával egyenlítheti ki a számláját. A Barion-fiók használata, azaz az elektronikus pénztárca azért előnyös, mert fizetéskor nem kell megadni a kártyaadatokat. A vevő csak a Barion-jelszavát írja be és máris ki tudja fizetni a számlát.

Ahogy a Paypal, úgy a Barion sem kér havi díjat vagy csatlakozási díjat a vállalkozótól. Bevételét a vásárlások utáni jutalék jelenti. A Barion alapesetben 1,5-2 százalékos jutalékkal dolgozik. Ennél lényegesen olcsóbb is lehet, de ahhoz már szorosabb együttműködést kér. Ha például a kereskedő vállalja, hogy a vásárlások pontos adatait, a kosár tartalmát átadja a Barion-nak, továbbá ezen kívül semmilyen más kártyaelfogadó rendszert nem használ, akkor már csak 0,5-1 százalék közötti jutalékot kell fizetnie. Aki ezen felül még azt is vállalja, hogy minden vevőjét beregisztrálja a Barion rendszerébe, azaz csak a Barion tárcából teszi lehetővé az online fizetést, annak az első 100 millió forintos forgalomig ingyen biztosítják a rendszer használatát.

A Barion használatának megkezdése nagyon gyors is lehet attól függően, hogy a weboldalunk milyen rendszert használ. Büszkén hivatkoznak például egy ügyfélre, akinek 13 perc alatt aktiválták a fizetési megoldását. Ehhez persze az kell, hogy a weboldal a leggyakoribb rendszerek valamelyikét használja, például a Shoprenter, Shopify, Unas bérelhető webáruházak valamelyikét. A Barion nagyjából egy nap alatt elintézhető regisztrációt és pár óra alatt programozható technikai hozzáillesztést ígér.

A Barion rendszere magyar nyelven a barion.com/hu címen érhető el. A vállalkozók regisztrációjához ezen az oldalon érdemes kezdeni az ismerkedést: barion.com/hu/kereskedok/ .

A legelterjedtebb hazai fizetési kapu a SimplePay

A SimplePay elterjedt fizetési megoldás Magyarországon. Ez az OTP saját megoldása, de nem kell OTP-számla a használatához. Regisztrációjához nem szükséges banki átvilágítás, a csatlakozás pedig 1-2 hét alatt mehet végbe. A rendszerhez csatlakozási díjat kell fizetni, a forgalom után pedig jutalékot számítanak fel. A díjak mértékét nem jelenítik meg a weboldalon, minden partner egyedi ajánlatot kap a várható forgalom függvényében.

A rendszer a simplepay.hu oldalon érhető el, a csatlakozáshoz javasoljuk a simplepay.hu/kereskedoknek aloldal használatát.

Egyes webáruház-rendszerekhez külön-külön márkaként forgalmazzák a szolgáltatásukat. Így például a Shopify-webáruházhoz illeszthető programjuk külön is elérhető a simplepayforshopify.com oldalon. A csatlakozás nagyon egyszerű, valóban néhány kattintással és pár adat beírásával megoldható. A csatlakozás díja 19 ezer forint plusz áfa, a jutalék pedig vásárlásonként 1,9 százalék.

Magyar nyelven elérhető egyéb fizetési megoldások

Számos, hasonló feltételekkel működő, magyar nyelven is elérhető nemzetközi megoldást találunk az interneten. Csak néhány példa:

– PayU – payu.hu

– B-Payment – b-payment.com/hu

– Paylike – paylike.hu

– GoPay – gopay.com/hu

– VirPay – kartyas-fizetes.hu stb.

Közös bennük a forgalomtól függő jutalék, melynek összege 1-2 százalék. Havidíjat többnyire nem számolnak fel. A csatlakozás a gyakori webáruház-programok esetén egyszerű, más esetben programozást igényel.

Nagy Csaba