A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Fagylaltról írva nem kerülhetjük meg azt a kérdést sem, hogy kötelező-e a szakmai végzettség megszerzése a kisebb büfék, cukrászdák alkalmazottainak? Értjük a bizonytalanságot, hiszen tavaly ebben a kérdésben kétszer változott a jogszabály. A kormány előbb előírta ezt az elvárást, majd látva a rendelet hatályba lépése utáni felháborodást, gyorsan visszavonta.

Tavaly szeptemberben lépett hatályba az a kormányrendelet, ami átalakította az elvárt szakképesítések rendszerét. A meleg és hideg ételek készítése korábban is szakképesítéshez kötött tevékenység volt, de a régi rendelet tartalmazott egy könnyítést is. A kötelezettség alól kiemelték a büfétermékek készítését. Így egy lángossütőben, strandi büfében, hamburgerezőben vagy fagyizóban éveken át dolgozhatott szakképzettség nélküli személy is. Ezt a kivételt azonban a szeptemberi módosításból kihagyták, talán kifelejtették. Volt még egy kritikus pont: a korábbi előírások szerint egy konyhán vagy cukrászüzemben az volt az elvárás, hogy az ételkészítés teljes időtartama alatt legalább egy olyan személy legyen jelen, aki rendelkezik szakmai végzettséggel és így irányíthatja a munkát. Ezt is eltörölték, így a szeptemberi szabályok szerint még a konyhai kisegítőknek is előírás lett a szakácsvégzettség.

Ezek az elvárások csak rövid ideig voltak hatályban. A szakma a szeptemberi bevezetés után figyelt fel a szigorításokra. Az érezhető felháborodás miatt pedig október közepére vissza is vonták ezeket a rendelkezéseket. Ma tehát gyakorlatilag a korábbi előírások érvényesek:

Vigyázzunk azonban, mert végzettséggel rendelkező személy felügyelete nélkül azért a mostani szabályok alapján sem készíthetünk fagylaltot! Legalább egy olyan személyt biztosítani kell, akinek megvan a megfelelő végzettsége, így a jogosultsága az ételkészítésre. A mai, ősz óta élő szabályok szerint ez lehet

Ezek a ma megszerezhető végzettségek. Elfogadható azonban más, a szakiránynak megfelelő korábbi végzettség is, ha a megszerzése idején feljogosította a birtokosát az adott tevékenység végzésére. Egy olvasónk például vendéglátás-szervező, vendéglős szakképesítést szerzett néhány évvel ezelőtt. Ez ma már nincs a listában, nem létezik. A képesítés megszerzésének időpontjában azonban elfogadott volt meleg és hideg ételek-italok készítésére, így ma is nyugodtan lehet folytatni a munkát ezzel a képesítéssel.

Nagy Csaba