A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Újra pályázhatunk munkahelyi képzésekre – októbertől egy 15 milliárd forintos keret nyílik meg a kis- és középvállalkozások számára. A mikro- és kisvállalkozások elvileg a képzési költség 70 százalékát kaphatják támogatásként. A feltételek azonban nagyon szigorúak, s valószínű, hogy az elvárt önrésznél sokkal többet kell saját zsebből hozzátenni a költségvetéshez.

Első hallásra nagyon kedvezőnek tűnik az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentése, hogy 70 milliárd forintos kerettel új képzési programot hirdetnek minden vállalkozás számára. A kis- és középvállalkozásoknak csak 30 százalék önrészt kell felmutatniuk, a nagyobb cégeknek valamivel többet (50-60 százalékot). A részletes feltételeket azonban elég keserűen olvassuk. A támogatást jól kihasználni valójában csak azok a cégek tudják, melyek amúgy is nagyobb összeget költöttek volna a dolgozók képzésére, s ezt most részben támogatásból tudják megtenni. A feltételek ugyanis nagyon szigorúak, és az ajánlott pénz nem elég a költségekre. 

Bértámogatás is van benne

A támogatás valójában két részből áll: a képzési költség mellett a tanfolyamon részt vevő dolgozók bérének egy részét is a pályázati támogatásból fizethetjük. Igaz, van továbbfoglalkoztatási kötelezettség is: a képzésen részt vevő dolgozókat a program befejezése után még legalább egy évig állományban kell tartanunk. A bértámogatás maximum a minimálbér másfélszerese lehet.

Keret és feltételek

A kormány ugyan egy 70 milliárd forintos keretet hirdet, ám ennek egyelőre csak egy része válik elérhetővé: az idei pályázók között most 15 milliárd forintot osztanak szét. Ez nagy összeg, de ezen osztoznak a mikrovállalkozások és a nagyobb vállalkozások is. Márpedig míg egy kisvállalkozó legfeljebb 50 millió forintot hasíthat ki a keretből, addig egy nagyvállalat ennek a dupláját, 100 millió forintot is elvihet dolgozói képzésére. 

Támogatást egyéni vállalkozó és cég is igényelhet. A támogatást legalább 3 alkalmazott képzésére kell igényelni. Komolyabb szűrést jelent azonban annak a meghatározása, hogy mekkora költségvetésben gondolkodhatunk. A képzési költségek és a képzésbe bevont dolgozók bére együttesen nem lehet magasabb, mint az előző évi összes személyi ráfordítás 25%-a. Az egy főre jutó összes költség pedig maximálisan 200 ezer forint lehet. 

Ha a képzési piacon szétnézünk, akkor gyakorlatilag ki is húzhatjuk a szakképesítést adó képzéseket, mert azok nem jönnek ki ennyiből. Legfeljebb egy kis óraszámú rész-szakképesítés. 

Vannak további korlátok is, méghozzá az elszámolható óradíjak. Ezek nem is pusztán az óradíjakat jelentik. Összegeznünk kell a projekt összes költségét, és lebontani azt a vállalt óraszámra. Bele kell érteni az óraadó bérét, útiköltségét, a vizsgáztatók tiszteletdíját, a tanterem bérleti díját, a tananyagot, mindent. Így, mindent összegezve a képzési költség egy szakmai tanfolyam esetén például óránként 3500 forint, nyelvi képzés esetén 2000 forint lehet. Ha nem külső képzőt kérünk fel, hanem magunk szervezzük a képzést, akkor még alacsonyabbak az elfogadható óradíjak. Ha például beiskoláznánk 5 embert egy 300 órás angoltanfolyamra, akkor ez egy 3 millió forintos képzés lenne. Csakhogy ez fejenként 600 ezer forintot jelent, holott nem pályázhatunk többre fejenként 200-nál. Így maximum 100 órás lehet a nyelvi képzés, mert több nem fér bele a költségkeretbe. Ennek is csak a 70 százalékára adhatunk be pályázatot. Mindezeket figyelembe véve úgy véljük, hogy a képzések minden bizonnyal sokkal többe fognak kerülni, mint amennyit el tudunk számolni a projektben. Erre számítanunk kell. 

A képzések tartalma 

Újdonság, hogy a képzés talán a járványra tekintettel most akár távoktatásos vagy elektronikus formában is történhet. Ez utóbbi esetében is csak az élő órák számolhatók el, azaz előre elkészített, letölthető tananyag feldolgozására nem hívható le a támogatás. Dokumentációt is kell készíteni. Ebből egyértelműen megállapíthatónak kell lennie a foglalkozás témájának, anyagának, az előadó és a résztvevők személyének. Ez történhet képernyőképek, felvételek valamint digitális alkalmazások használata esetén a bejelentkezések dokumentálásával is.

A megvalósítható képzések lehetnek szakmai tanfolyamok, valamilyen készséget, képességet fejlesztő kurzusok, nyelvtanfolyamok vagy informatikai képzések. A készségek, képességek fejlesztését célzó képzések között vezetői, vállalkozói ismereteket is kínálhatunk, de akár csapatmunkára felkészítő, vagy éppen ügyfélszolgálati kommunikációt fejlesztő tréningeket is megvalósíthatunk. Újdonság, hogy elszámolható képzésnek minősülhet a koronavírus-járvány hosszú távú hatásait feldolgozó postcovid tréning is. 

A szakmai képzések között elfogadhatók a szakmaszerző tanfolyamok, szakképzések, de megfelel a valamilyen szakma műveléséhez szükséges tudás fejlesztése is. Nem támogathatóak ugyanakkor azok a képzések, melyek a kötelező képzési előírásoknak való megfeleléshez szükségesek. És nem engedik támogatásból felkészíteni a dolgozókat akkor sem, ha a képzésnek valamilyen új tevékenység beindítása lenne a célja. Kifejezetten tehát a meglévő, munkájukat ellátó dolgozók továbbképzésére, ismereteik bővítésére kell gondolnunk, ilyen képzéseket szervezhetünk. 

Nem cserélhetők a résztvevők

Problémát jelent, ha a képzésbe bevont dolgozó időközben felmond, vagy egyszerűen megunja a tanulást. Pedig ez könnyen előfordulhat. Lelkesen beleugrik az angoltanulásba, de a harmadik óra után rájön, hogy nincs hozzá kedve. Mégis maradnia kell. Cserélni ugyanis a képzés megkezdését követően már nem lehet, le kell adni a névsorokat. Amennyiben egyesek lemorzsolódnak a képzésből, akkor a rájuk kifizetett támogatást a vállalkozásnak vissza kell fizetnie. 

A képzési támogatásra a pályázatokat október elsejétől lehet majd benyújtani. Ha a keret nem merül ki korábban, akkor december végéig lesz elérhető ez a lehetőség. 

Pályázati űrlap egyelőre még nincs, a részletes útmutatót innen lehet letölteni: 

nfsz.munka.hu/cikk/1674.

Nagy Csaba