A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Készpénzben kerekítünk, utalásnál és számlaírásnál azonban nem – ennyiben össze is foglalhatjuk a pénzkerekítési szabályok lényegét. Nézzük pontosan az előírásokat, hogy mindig szabályosan járjunk el!

A pénzforgalomban azért kell kerekíteni, mert a használható címletek nem mindig egyeznek meg a különböző műveletek eredményeként kijött összeggel. Készpénzes forgalomban 5 forintra kerekítünk mindent, hiszen az ötforintos a legkisebb pénzérménk. Utalni viszont ennél kisebb összeget is lehet, ezért utalások során 1 forint pontossággal számoljuk ki a fizetendő összeget. Fillérekkel ne számoljunk, hiszen azt utalni sem lehet. 

Ha a számla végösszege fillérre végződne, akkor azt kerekítsük fel forintra. Például egy szolgáltatásért a vevő 1127 forint plusz áfát fizetne. Ennek az áfával növelt értéke 1431 forint és 29 fillér lenne. Itt kerekítsünk 1431 forintra. Tartsuk be a kerekítés szabályait: 50 fillér alatt lefelé, 50 fillértől felfelé kerekítünk. 

Számlázás esetén gyakran nincs módunk kerekíteni, főleg, ha gépi számlázással dolgozunk. Beírjuk az egységárakat és a mennyiséget, a program pedig kiszámolja a fizetendőt. Ez akár tört számra is végződhet. Ilyen esetben látjuk sok esetben önálló számlatételként feltüntetve a kerekítési különbözetet akár lefelé, akár felfelé kerekítve. Nettó érték 1127 forint, a bruttó 1431,29, majd új soron szerepel, hogy kerekítési különbözet: -0,29 forint. Így a mennyiség és egységár szorzatába sem avatkozunk bele, s a számlaérték is forintra pontosan fizethető. 

Készpénzes fizetésnél 5 forintos összegre kell kerekítenünk, mert nincs ennél kisebb forintérme forgalomban. De a számlát vagy nyugtát nem kerekítve állítjuk ki, hanem mindig a pontos összegre. Ezt sokan elhibázzák és a 423 forintba kerülő terméknél is eleve 425 forintot ütnek a pénztárgépbe. Ez nem jó így. A pénztárgépbe a pontos összeg kerül, a kerekítést pedig csak a fizetéskor kell alkalmazni a következők szerint:

1, 2 forint helyett 0

3, 4 helyett 5

6, 7 helyett 5

8, 9 helyett 0 (felfelé).

Ha tehát a blokk összege 423 forint, akkor a készpénzes vevőtől 425 forintot kérünk. Ha viszont kártyával akar fizetni, akkor a terminálba 423 forintot ütünk be. 

Utalásnál nem kerekítünk, a számlát forintra pontosan kell fizetni, úgy, ahogyan az a számlán szerepel. 

Nagy Csaba