A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Egészen az Európai Bíróságig jutott az Airbnb vitája az adóhatóságokkal. Írország perelte be a társaságot, mert nem volt hajlandó kiadni ügyfelei bevételi adatait. Az EU Bíróság szerint nem bújhatnak ki az adatszolgáltatás alól, az adóhatóságoknak joguk van megismerni ezeket az információkat. 

Az Airbnb évek óta dacolt az uniós joggal, nem volt hajlandó átadni az adóhatóságoknak az ügyfelek és a szállásadók közötti pénzügyi mozgások adatait. Azaz nem szolgáltattak információt a hozzájuk csatlakozott szállásadók bevételéről. A cég főleg azzal érvelt, hogy nincs sok köze ezekhez a bevételekhez, hiszen az Airbnb internetes felülete csak egy közvetítő. A tényleges pénzügyi kapcsolat a szállásadó és a vendég között zajlik.

Az ügy végül Belgiumban jutott el a bíróságokig. Hoztak egy helyi törvényt, ami alapján az Airbnb-hez hasonló közvetítő cégeknek ki kell adniuk forgalmi adataikat a helyi hatóságok számára. Az adóhatóság ez alapján ellenőrizheti a vállalkozók adóbevallási adatait. A per abból lett, hogy az Airbnb nem volt hajlandó átadni ezeket a számokat, sőt, bíróságon támadták meg magát az ezt előíró jogszabályt. Mivel az ügy uniós jogokat érintett, ezért a belga alkotmánybíróság állásfoglalásért fordult az uniós bírósághoz. 

Az EU bírósága először is azt mondta ki, hogy egyáltalán nem történik hátrányos megkülönböztetés az Airbnb-vel kapcsolatban, hiszen az adóhatóságok bármely más szolgáltató adatait is megismerhetik ugyanezen a módon. Végső soron úgy döntöttek, hogy ha egy uniós ország adóhatósága meg akarja ismerni az ilyen szolgáltatók forgalmi adatait, akkor ezt jogszerűen megszerezheti a társaságtól. 

Ez a döntés ugyan a konkrét, belga ügyben született, de általános érvényű, valamennyi tagállamra egyformán érvényes. Azaz a NAV is kikérheti a cégtől közvetlenül a magyar szállásadók bevételi és forgalmi adatait, például az eltöltött vendégéjszakák számát hogy ezzel ellenőrizze az adóbevallásaikat.

Nagy Csaba