A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Alig volt több idő egy hónapnál a magán- és egyéb szálláshelyek számára kiírt pályázatra, és augusztusban már a pénz is megérkezett a több mint 14 ezer nyertes számlájára. A záró elszámolás körül sokáig bizonytalanság volt, mert igencsak bonyolultnak tűnt. Azonban kiderült, nem ördöngösség a beszámoló elkészítése, kis odafigyeléssel, mindenki saját maga is képes lehet rá.

Július közepéig pályázhattak a magán- és egyéb szálláshelyek az szobánkénti 1 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásra  a Kisfaludy- program keretén belül.  A támogatást építési költségekre és eszközbeszerzésre lehetett fordítani.

A pályázók 84 százaléka, mintegy 14 ezer szálláshely üzemeltető kapta meg augusztus 31-ig a megpályázott összeget. Eredetileg a pénzt csak december 31-ig lehetett volna felhasználni, de a járványhelyzetre való tekintettel a kormány ezt 3 hónappal meghosszabbította, 2021.03.31-ig.

Félelem a záró beszámoló miatt

A kiírás feltételei között szerepelt, hogy a felújítás megvalósítását követő 90 napon belül záró beszámolót kell készíteni. Sokáig úgy tűnt, hogy itt is a nagyobb pályázatokra kidolgozott, bonyolult pénzügyi elszámolást kell használni. Súlyosbította a helyzetet, hogy elterjedt az, hogy a záró elszámoláskor nem lesz lehetőség javításra, aki hibázik, az fizetheti is vissza a támogatást.

Novemberben aztán megjelent az útmutató a pályázat záró beszámolójának elkészítéséhez. (bit.ly/ZáróBeszámoló). Ez a vártnál lényegesen egyszerűbb, ráadásul lesz lehetőség és idő a hiánypótlásra, javításra is. Ez egy 4 oldalas segédlet, ami alapján elkészíthetők a beszámolók. (Bővebb információt pedig itt találhatunk: bit.ly/PénzügyiElszámolásÚtmutató. )

Nincs túlbonyolítva

A záró beszámoló elkészítése nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik.

Készíteni kell

– egy pénzügyi elszámolást és

– egy szakmai beszámolót,

– fotó dokumentációval együtt.

A pénzügyi beszámoló voltaképpen arra szolgál, hogy összesítsük a tényleges költségeket, azaz bemutassük, hogy mire mennyit költöttünk. Mindenről számlával kell rendelkeznünk. A nagyobb értékű számlákat be kell tenni az elszámolásba (záradákolva, beszkennelve – lásd később.) A félmillió forint alatti számlákról csak egy összesítő táblázatot kell készíteni.

A szakmai beszámoló lényege pedig az, hogy bemutassuk, hogy a támogatott cél megvalósult. Bizonyítékként pedig beadjuk az előtte-utána fotókat.

Mindezeket egy webes felületre kell majd feltölteni de hogy hová, azt később határozzák meg, 2021.03.31. után. (Valószínűleg az eptk.fair.gov.hu oldalt kell majd használni, de ezt még nem tudni.) Hogy pontosan mit és hogyan kell feltölteni, arról a segédletben lehet később olvasni.

Betartandó szabályok

– Nem lehet elszámolni forgóeszközt (pl.: konyhai nyersanyagokat, állatokat).

– Nem számolható el nettó 20 E Ft alatti tárgyi eszköz.

 Trükk: pl. egy nettó 20 ezer Ft alatti kültéri lámpát nem eszközként, hanem anyagként kell elszámolni.

– A benyújtott pályázat minden megjelölt témájában valamit meg kell valósítani.  

– A nettó 500 ezer Ft alatti számlák adatait csak a webes felületen kell majd rögzíteni. Az ennél nagyobb értékű számlákat kell csak beszkennelve elküldeni. (A számláknak viszont meg kell lenniük, ellenőrzéskor kérhetik.)

– Ha egy vállalkozás összesen több mint egymillió forint értékben végzett munkákat, akkor három független ajánlatot kell bemutatni annak bizonyítására, hogy ő adta a legkedvezőbbet. 1 millió forint alatt elég egy ajánlat. Viszont, ha kérik, nekünk kell bizonyítani, hogy ez piaci áron történt. (Ennek módja, nincs meghatározva. De egy hasonló munka ajánlata is elég lehet.)

– Szóbeli megállapodással, azaz ajánlatkérés, szerződés, megrendelő stb. nélkül legfeljebb 200 ezer forintos megrendelést fogadnak el A teljes projekt alatt pedig összesen 1 M Ft-ot lehet így elszámolni. A költséget számlával kell igazolni.

– Igazolni kell, hogy kifizetés megtörtént (pl.: bankszámlakivonattal).

– Készpénzes fizetést másfél millió forintig engedtek, tehát az ennél nagyobb összegekről már csak utalásos számlánk lehet.

– A számla teljesítési ideje nem lehet korábbi, mint a kezdőnap, de későbbi sem, mint 2021.03.31.

A számlákon szerepelnie kell:

– a teljesítésigazolásnak – a számlára írjuk rá, hogy a “ teljesítést igazolom” és írjuk alá (vállalkozás esetén cégszerűen),

– a munka hány %-ban számolható el a projekt keretében (záradékolás)

Példa:  az ingatlan 50%-án a tulajdonos lakik, másik felében szálláshelyet üzemeltet. A házban fűtéskorszerűsítést végeztek 1 M Ft értékben. Ekkor a számlára azt kell ráírni: „Támogatás elszámolására benyújtásra került 500 E Ft költségben”. Hiszen a beruházás 50%-ban magán 50%-ban gazdasági célokat szolgált.

A formai követelményekről, a bizonylatokról, és a fényképes dokumentáció követelményeiről részletesen olvashatunk a segédletben.

Fontos: a záró beszámoló benyújtását követő 3 évig nem szüntethető meg a szálláshely. Magát a teljes pályázati dokumentációt pedig 10 évig kell megőrizni.

Ellenőrzés, visszafizetés

Ha kevesebb számlát nyújtunk be, mint a támogatás, akkor a különbözetet vissza kell fizetni a Kisfaludy programnak.

Hiba, hiányosság esetén, ezek pontos megjelölésével visszaküldik a beszámolót hiánypótlásra Ha ez elmaradna, akkor a beszámolót elutasíthatják, és vissza kell fizetni a támogatást.

Őri András