A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Jövő évtől a forgalmazónak kötelezően vissza kell venniük a nem visszaváltható italcsomagolásokat is. Ez a rendelkezés minden csomagolt ital dobozára vonatkozik, visszaváltási helyet azonban csak a nagyobb üzleteknek kell kötelezően működtetniük. Az új típusú betéti díj minden dobozos vagy flakonos üdítő árába be fog épülni.

A kötelező visszaváltás bevezetése része a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának. A cél az, hogy néhány éven belül elérjük a PET palackok és a fémdobozok 90%-os újrahasznosítási arányát. Ehhez van szükség a kötelező visszaváltás bevezetésére. 

Az új rendszer indításával a mai ismert betétdíjas rendszer megszűnik. Az italcsomagolásokat két kategóriába fogják sorolni:

A kötelezően visszaváltási díjas termékek azok, amiket ma nem vesznek vissza a forgalmazók, a kukába kerülnek. Ide kerülnek a fém italos dobozok, üdítős papír- vagy műanyag dobozok, flakonok, PET palackok. A tej és a tejet tartalmazó termékek kivételével minden visszaváltási díjas lesz. Ezekért vásárláskor egységesen 50 forintot kell a vásárlónak fizetnie, s ezt kapja meg a visszaváltáskor. Visszaváltáskor kaphat pénzt vagy kaphat a visszaváltás helyén felhasználható kupont is.

Az önkéntes visszaváltási termékek például azok az üvegek, melyek ma is betétdíjasak. Attól önkéntes, hogy ezeknek a visszaváltása és visszaváltási díja a gyártó döntésétől függ. A mai rendszertől az új abban fog különbözni, hogy a visszaváltási díjat fel kell tüntetni majd a termékeken.

A visszaváltást jelölni kell a palackon

A visszaváltás lehetőségére a termék csomagolásán is fel fogják hívni a vásárló figyelmét. 

A kötelezően visszaváltási díjas termékeket novemberig a gyártóknak regisztrálniuk kell, s év végéig el kell látniuk a hivatalos jelöléssel. Januártól csak így hozhatók forgalomba a termékek. A jelölés kör alakban két nyíl, a kör belsejében pedig a „Vigyél vissza! 50 Ft“ szöveg található.

Az önkéntes visszaváltási díjas termékekre egy stilizált fekvő palack formát kell tenni, s abban kell feltüntetni a visszaváltási díjat.

A bevezetésre lesz egy türelmi időszak: elvileg januártól már az új feltételek szerint kell a termékeket forgalomba hozni, de június végéig még a régi típusú termékeket is elfogadják. A már forgalomba hozott termékeket sem kell levenni a polcról, így a megmaradt készletet az új rendszerben is lehet tovább árusítani. Tehát kaptak még fél évet a gyártók, hogy maximálisan meg tudjanak felelni a feltételeknek. Na és kapott fél évet a koncessziós társaság is, hogy országosan ki tudja építeni a visszaváltási rendszert, hiszen erre feltehetően nem lesz elég a december végéig visszalévő néhány hónap.

A kézműves termékek mentesülnek

A kötelező visszaváltás alól, ahogy írtuk, mentesülnek a tejtermékek és tej, illetve a kis mennyiséget gyártó cégek termékei. Kis mennyiség alatt itt maximum 3 literes űrtartalmú csomagolást kell érteni, melyből a gyártó évente 5 ezer darabnál kevesebbet készít. Így a kis kézműves termelőket nem érinti a rendeleti kötelezettség.

Csak a nagyobb helyeken kötelező visszaváltani

A rendelet a legalább 400 négyzetméteres eladótérrel rendelkező, főleg élelmiszert forgalmazó üzletek számára teszi köztelezővé a visszaváltási hely létesítését. Itt egy automatát kell felállítani erre a célra.

Emellett a 200 négyzetméter alapterület feletti üzletek önként is létesíthetnek ilyen visszaváltó helyeket. Itt nem kötelező az automata, kézi visszaváltóhely is lehetséges. (Valószínű, hogy a kisebb helyek kevesebb hulladékával a MOHU nem akar foglalkozni, így csak úgy tudnánk a visszaváltást megoldani, ha mi visszük el a gyűjtőhelyre a hulladékot.)  Arról a koncessziós társaságnak kell gondoskodnia, hogy minden ezer főnél népesebb településen legyen legalább egy visszaváltási hely. 

A visszaváltott csomagolásokat a MOHU fogja elszállítani, s a visszaváltási díjat havonta egy összegben megfizetni a forgalmazónak. A MOHU emellett egy kezelési költséget is fizet a forgalmazónak.

A rendszer működése attól lehet problémás, hogy a ma jellemzően hulladékként kezelt csomagolásokat épségben kell majd a vevőknek visszavinniük. Ha tömörítjük a palackot, fémdobozt, akkor azt már az automata nem tudja leolvasni, nem fogja elfogadni.

Lesz-e dolgunk a változással?

Büféknek, éttermeknek nem kell visszaváltási helyet működtetniük, hiszen valószínűleg nem érik el a 400 négyzetméteres határt. Viszont fogunk visszaváltási díjas termékeket forgalmazni. Ezzel kapcsolatban az a szabály, hogy a visszaváltási díjat a vendégnek meg kell fizetnie, ha a terméket a csomagolással együtt kapja meg. Egy étteremben nem viszi el az üveget az asztalról, így itt nincs ilyen díj. Büfénél viszont elvitelre kiadjuk a dobozos üdítőt, pizzéria házhoz szállítja az üdítőt, így ezeknél fel kell számítani az új betétdíjakat is. A rendelet szerint a visszaváltási díjat elkülönítve kell feltüntetni a számlán és a nyugtákon is. 

Nagy Csaba

Forrás: 450/2023. kormányrendelet

Vélemény, hozzászólás?