A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés
 forrás: https://gb.bio.top/case-studies

Egyre több természetes uszoda nyílik, ahol növények tisztítják a vizet klór helyett. Az első természetes fürdőtavat Ausztriában telepítették, és mára Európában csaknem 20 ezerre tehető a számuk.

Az úszómedencék fertőtlenítésére gyakran használnak vegyi anyagokat, például klórt. A klór elpusztítja az emberről vízbe kerülő mikroorganizmusokat, így csökkentve a fertőzés veszélyét. A vegyi anyagok azonban irritálják a szemet, a bőrt, mérgezik, szennyezik a környező talajt és a növényeket. De létezik természetes, vegyszermentes megoldás is.

 forrás: https://gb.bio.top/case-studies

A biomedencékben a víz tisztítása természetes folyamatok segítségével történik. Az úszóterület mellett egy „regenerációs zóna” épül, ami tele van növényi élettel. Ezek a növények természetes szűrőként működnek, megakadályozzák az algák képződését, segítik a víz tisztántartását.

A természetes medencék kialakításánál fontos szerepe van a mozgó víznek, a szűrőknek és az építéshez használt membránoknak, falaknak, melyekkel az iszapot és a talajt tartják távol. A fürdőtavak hátránya, hogy nagy a területi igényük. A szürőágy területe általában a medence 50-100%-a, emiatt is magas az építési költségük. A biomedencék vize pedig kisebbnek tűnhet, mint egy hagyományos úszómedence vízfelülete.

A természetes fürdőtavak vízminősége és baktérium szintje megfelel az európai szabványoknak, így biztonságosan lehet bennük fürdőzni vagy úszni. Ráadásul a fenntartási költségük is alacsony.

A természetes medencékről a következő oldalakon olvashatunk részletesen: https://gb.bio.top/living-pool, bit.ly/természetesmedence

Kovács Nikoletta