A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A szakmában futótűzként terjedt, hogy ez évtől újabb „bőrt” húznának le rólunk környezetvédelmi felelősségbiztosítás címén. Sok volt a bizonytalanság, a kormányablakok sem voltak egységes állásponton, ezért a minisztériumtól kértünk állásfoglalást. Kiderült, szerencsére nem eszik olyan forrón a kását.

Vendéglátós körökben nagy riadalmat keltett az a kormányrendelet, mely január 1-jétől előírja a környezetvédelmi felelősségbiztosítást azoknak, akiknél évente veszélyes hulladékból legalább 200 kg, vagy nem veszélyes hulladékból legalább 2.000 kg keletkezik  (271/2023.). Utóbbi hetente csupán 38 kilót jelent, amit még egy kisebb vendéglátó egység is vígan megtermelhet.

Év végén még kormányhivatalokban sem tudtak egységes felvilágosítást adni, hogy a vendéglátók kössenek vagy ne kössenek környezetvédelmi felelősségbiztosítást. Néhol azt mondták, hogy az új jogszabály érvényes lesz a vendéglátóhelyekre is, máshol meg azt, hogy csak a hulladékbevallásra kötelezett vállalkozásokra fog korlátozódni. Ezért  a hulladékgazdálkodást felügyelő Energiaügyi Minisztériumhoz fordultunk állásfoglalásért. Ha röviden akarjuk a válaszukat összefoglalni, akkor a vendéglátóhely, mint hulladéktermelő csak abban az esetben kötelezett környezetvédelmi biztosítás megkötésére, ha adatszolgáltatási kötelezettség terheli.

Mi nem számít bele a 2000 kilóba?

Egy vállalkozást, mint hulladéktermelőt, akkor terheli adatszolgáltatási kötelezettség, ha a telephelyén évente képződött és birtokolt hulladék mennyisége meghaladja nem veszélyes hulladék esetén az évi 2 tonnát (309/2014.kormányrendelet). Az évi 2 tonnába viszont nem tartoznak bele a következők:

A helyzet tehát egyáltalán nem olyan súlyos, mint ahogy az első pillanatban látszott. A minisztérium lapunknak adott állásfoglalása szerint egy vendéglátó egységnek kizárólag csak abban az esetben kell környezetvédelmi felelősségbiztosítást kötnie, ha a fentiek figyelembe véve is meghaladja az általa termelt nem veszélyes hulladék mennyisége az évi 2000 kg-ot. Ennek azért, valljuk be, nem sok az esélye, pláne egy kisebb vállalkozás esetén. Talán csak az igazán nagy, például közétkeztetéssel foglalkozó cégek lehetnek érintettek.

Őri András

Vélemény, hozzászólás?