A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Kulturális események, zenés-táncos rendezvények: csak védettségi igazolvánnyal

Az új szabályok értelmében a kül- vagy beltéren megrendezett kulturális eseményen – balett, színház, opera – csak védettségi igazolvánnyal és ülőhelyre szóló jeggyel lehet részt venni. A nézők tehát az előadás alatt nem csámboroghatnak el a helyükről. Létszámkorlátozás nincs, csak az épület befogadóképessége szab határt a nézők számának.

Hasonló szabály vonatkozik a zenés-táncos rendezvényekre is. (A zenés-táncos rendezvények „főszolgáltatásként” nyújtják a zenét, és  a vendégeknek nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezniük.) Aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik, szabadon látogathatja ezeket a helyeket és rophatja a táncot.

Ehhez hasonló a sportrendezvényekre vonatkozó szabályozás is. A versenyszerűen sportolóknak és felkészítőiknek sincs szükségük védettségi igazolásra, viszont a hobbi sportolóknak és a nézőknek már igen. Létszámkorlátozás a kulturális és zenés eseményekhez hasonlóan itt sincs.

Szükség lesz maszkra? Ha a zárt téren szervezett kulturális, sport, zenés-táncos és egyéb rendezvényeken  csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vannak jelen, akkor nem kell maszkot hordani. 

200 fős korlát a lagzikon

Bonyolultabb a szabályozás a magán- és családi rendezvények esetében – ilyen például egy születésnap, eljegyzés vagy lakodalom. Ezeken alapesetben legfeljebb 50 fő vehet részt, ám a lakodalmakon a létszámkorlát 200 fő.

A kültéri – például egy kerthelyiségben megtartott – magánrendezvényen senkinek sincs szüksége védettségi igazolványra. Más a szabály, ha az eseményt egy vendéglátóhelyen vagy szálláshelyen rendezik meg, méghozzá beltéren. Ekkor, ha a vendégek nincsenek elszeparálva a többi ott tartózkodótól, akkor meg kell bizonyosodni arról, hogy védettek-e a résztvevők. Azaz elő a védettségi igazolvánnyal! Ellenben, ha a családi buli résztvevői egy különteremben ünnepelnek, és nem érintkeznek az egység többi vendégével, akkor már nincs szükség a védettség igazolására. A rendezvényen így együtt ehetnek és ihatnak a védett és nem védett személyek, és még csak maszkot sem kell viselniük.  

A magánrendezvényeken zenét is lehet játszani, sőt akár koncert is adható.

Szertartások szabályai

Nem minősül rendezvénynek a polgármesteri hivatalban vagy a templomban tartott házasságkötési szertartás, valamint a temetés sem. Ezeken elviekben akárhány ember megjelenhet, de az egyházak saját hatáskörben szabályozhatják a védelmi intézkedéseket. Így létszámkorlátot is meghatározhatnak.

Sokszor előfordul, hogy az ifjú pár a házasságkötési szertartást külső helyszínen, például a Balaton parton, parkban vagy egy hajó fedélzetén tartja meg. Ilyen esetben már a lakodalomra vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe venni, azaz 200 főben kell korlátozni a létszámot. 

Üzleti események létszámkorlát nélkül

Külön kategóriát képeznek az üzleti rendezvények, céges bulik, konferenciák, kongresszusok, szakmai vásárok, kiállítások stb. Ezeknél nincs létszámkorlátozás, mégis figyelni kell arra, hogy hányan vesznek részt rajta: kültéri rendezvényen ugyanis 500 főig nem kell védettségi igazolás, míg afelett már szükség lesz rá. Ha a rendezvényt zárt térben tartják, akkor azon létszámtól függetlenül csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a felügyelete alatt lévő 18 év alatti gyerek vehet részt.  

Munkatársak maszkviselése

Munkatársaink védettségi igazolvány nélkül is dolgozhatnak az eseményeken, kültéren és beltéren egyaránt. Csupán arra figyeljünk, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők hordják a maszkot.

A MARESZ összefoglaló táblázatát itt találja meg.

Lőrincz Tamás