A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

„Jött egy üzletkötő és azt szeretné, ha csatlakoznánk a cége utalvány-elfogadó helyeinek a listájához. Nem is ő az első: most, hogy a vendéglátók újra működhetnek, egyre több szolgáltató próbál meg rajtunk meggazdagodni. Bizonytalanok vagyunk abban, hogy ilyen ma még létezik, vagy megpróbálnak becsapni bennünket? “

Különböző célú utalványok ma is léteznek, bár tény, hogy használatuk jelentősen visszaszorult a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tiltott lenne a használatuk. Ön is bocsáthat ki utalványt, mellyel fel is lendítheti szálláshelye vagy étterme forgalmát. 

Tisztázzuk előbb azt, hogy pontosan mire is gondolunk akkor, amikor utalványokról beszélünk. Két típus van, ami elénk kerülhet:

– a kedvezményes adózást is lehetővé tevő utalványok, például a korábbi étkezési jegyek

– a bármely vállalkozó által kiadott utalványok, amikhez nem kapcsolódik kedvezményes adófizetési lehetőség. 

Mi maradt az étkezési utalványok után?

Sokan emlékeznek még rá: tizenévvel ezelőtt az első csoportba tartozó utalványoknak volt igen jelentős piaca. Az állam lehetővé tette, hogy béren kívüli juttatásként akár adómentesen, vagy nagyon kedvező adózással adhasson juttatást a munkáltató a dolgozóinak. Ez volt a cafeteria fénykora, amikor számos ilyen lehetőség közül lehetett választani. A legáltalánosabb az utalvány formájában létező étkezési jegy volt. A feltételei változtak, de az adózása sokkal kedvezőbb volt, mintha ezt a pénzt a munkáltató bérként adta volna oda a dolgozóknak. Fénykora 2011 végéig tartott, amikor a kormány egyik napról a másikra úgy változatta meg az adózási feltételeket, hogy gyakorlatilag kiűzte a piacról ezeket a szolgáltatókat. Az addigi 31 helyett 51 százalékos adóval terhelték meg az utalványokat. A fő indok akkor az volt, hogy ez a piac se legyen külföldi kézben (a legnagyobb szolgáltatók külföldi társaságok voltak). A három vezető társaságból egy kivonult az országból, a másik kettő bevétele a harmadára, illetve ötödére zsugorodott. Hosszú nemzetközi pereskedés után az ügy 2020-ban zárult: Magyarországnak 35 milliárd forint kártérítést kellett fizetnie a társaságoknak. 

Ez a változás gyakorlatilag felszámolta az utalványok piacát az országban. Egy darabig létezett az állami kibocsátású Erzsébet-utalvány, mára azonban a SZÉP-kártya maradt az egyetlen lehetőség a kedvező adózású béren kívüli juttatásokra. 

Juttatások: a SZÉP kártyán kívül csak csekély összegű ajándék adható kedvezményesen

A juttatások piaca azonban inkább csak átalakult, nem szűnt meg teljesen. A korábbi papír alapú utalványok ma már nagyrészt elektronikus formában működnek, ugyanúgy, mint egy bankkártya. Működési elvük ugyanaz, mint a sima betéti kártyáké (bankkártyáké): a munkáltató feltölti egy összeggel a kártyát, amit a dolgozó szabadon felhasználhat. Lehet ez bármilyen dolgozói juttatás, jutalom, üzleti ajándék, iskolakezdési támogatás, vagy bármilyen jogcímen adott juttatás. Kedvezményes adózásuk nincs, ugyanúgy kell adót és járulékot fizetni, mint a bér után. Egy kivétel van: ha a munkáltató csekély értékű ajándékot ad a dolgozóinak. Ezt évente egy alkalommal lehet adni s a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 16.700 forintig csak kedvezményes adózás terheli (35,99% összesen – az érték 1,18-szorosa után kell 15% szja-t és 15,5% szocho-t fizetni).

Ajándékutalvány, készpénz elektronikusan

Az utalványos cégeknél az egyik legnagyobb hálózat ma az Edenred társaságé – a cég az egyike volt a 10 évvel ezelőtti utalványforgalmazóknak is. Ők megmaradtak a magyar piacon, és a kártya alapú utalványok irányába bővítették tevékenységüket. Az Edenred ma körülbelül 100 ezer elfogadóhellyel rendelkezik és üzletkötőik folyamatosan bővítik a csatlakozók számát. Ők az Ön vállalkozásánál is jelentkezhetnek. 

A kártya alapú utalványok mellett egy másik kezdeményezés is egyre nagyobb szeletet hasít ebből a piacból. Ez a Nemzeti Utalványt kibocsátó Magyar Utalvány Zrt. Ők az egyetlen rést használják ki, ami a SZÉP-kártya térhódítása mellett nyitva maradt: a csekély összegű ajándékokét. Az ajándékutalvány pontosan azokat az árucikkeket fedi le, amik a SZÉP-kártyával nem beszerezhetők. A SZÉP-kártyát éttermi szolgáltatásra, szálláshely kifizetésére, sportra, szabadidős célokra használhatjuk, de nem fizethetünk a boltokban a feltöltött pénzzel. Az ajándékutalvány ebbe a résbe furakodott be. Nincs megkötés, hogy mire lehet költeni. A szolgáltató így főleg olyan üzletekkel kötött szerződést, melyek a mindennapi szükségleteket kielégítő cikkeket árusítanak: élelmiszert, műszaki cikket, írószert, lakberendezési tárgyakat, könyvet, újságot, ruhát és cipőt, vegyi és szépségápolási termékeket stb.

Miért jó az utalvány?

Természetesen nem ezek az utalványok az egyetlen módjai annak, hogy a munkáltató kihasználja a csekély értékű ajándékozás lehetőségét. Csak ez jelentősen egyszerűsíti a juttatással kapcsolatos ügyintézést. Utalványt ad ajándékba a dolgozóknak, ők meg arra költik a rajta lévő pénzt, amire csak akarják. 

Vannak más lehetőségek is ilyen utalványok forgalomba hozására. Néhány kereskedelmi hálózat is kiad saját utalványokat, melyeket megvásárolhatunk és kedvezményes adózással adhatunk a dolgozóknak  vagy üzleti partnereknek például karácsonyra vagy más jeles alkalomra. 

A céges juttatások között az utalványok talán éppen azért lehetnek népszerűek, mert elkülönülnek a készpénztől. Egészen más 20 ezer forint pluszt kapni a havi fizetés mellé, mint átvenni egy 20 ezer forinttal feltöltött kártyát, melyet például egy drogériában vásárolhatunk le. Így sokkal jobban elkülönül a napi megélhetésre szánt pénzektől, nagyobb örömmel költjük el nem napi szükségletet jelentő cikkekre.

Saját utalványokat is készíthetünk

Valamilyen szolgáltatás igénybevételére feljogosító utalványt magunk is készíthetünk, s fel is lendíthetjük vele a vállalkozás forgalmát. Készítsünk ajándékba adható utalványt! Például egy kétszemélyes vacsorára, vagy egy hosszú hétvégére szóló utalványt. A vevő előre kifizeti, aki pedig igénybe veszi, annak már csak felmutatnia kell az előre kifizetett utalványt. 

Az adózási kérdésekre kell figyelnünk: az ilyent egycélú utalványnak nevezzük (egy célra használható fel). Az értékesítés az adózás szempontjából akkor történik, amikor magát az utalványt eladjuk. Ekkor kell a bevétel után az áfát is megfizetni. Amikor igénybe veszik a szolgáltatást, akkor már nincs értékesítés és nincs áfafizetés sem. 

Nagy Csaba