Önök kérdezték:
Magánszálláshelyet működtetek 8 szobával. Vendégeim többsége nem akar főzőcskézni, hanem azt szeretnék, hogy én biztosítsak nekik reggelit és vacsorát is. Hogyan tehetem meg ezt szabályosan?
Több szempontból is meg kell vizsgálnunk a kérdést:
- élelmiszerbiztonsági és engedélyeztetési,
- számlázási és adózási szempontból.
Kezdjük az engedéllyel!
Reggeliztetés
A reggeliztetés egyszerű. Ezt a tevékenységet magánszállásadóként akkor végezhetjük, ha szerepel a működési engedélyünkben. A szálláshelyet a jegyzőnek kell bejelenteni. Ebben a bejelentésben kell nyilatkozni arról, hogy a szálláson fogunk-e étkeztetni. Ha annak idején nem jelentettük ezt be, akkor megtehetjük utólag is. Tehát ha úgy döntünk, hogy szeretnénk reggelit kínálni a vendégeinknek, akkor ezt jelentsük be a jegyzőnél!
Emellett egy másik fontos kötelességünk is lesz. Regisztrálnunk kell az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerbe, a FELIR-be. A rendszer az upr.nebih.gov.hu oldalon érhető el, a belépéshez a KAÜ azonosítónkra lesz szükség. A FELIR-ről a bit.ly/felirtajekoztato linken olvashatunk bővebben.
Ebéd, vacsora
A jegyzői bejelentés nem jogosít fel bennünket arra, hogy ebédet vagy vacsorát is kínáljunk a nálunk megszállóknak. Ezt akkor tehetjük meg:
- ha őstermelők vagyunk, és falusi vendégasztalt nyújtunk,
- vagy lakáséttermet is létrehozunk.
A lakásétteremben azonban már szakképzett személyzetnek kell dolgoznia. A részletes szabályait a bit.ly/ételhigiéniaijogyakorlatok elérhető útmutató 9.2. pontjában találhatjuk meg.
A megoldás az lehet, ha
- egy külső étteremben étkeznek vendégeink
- vagy egy külsős étteremből megrendelhetik vendégeink a vacsorájukat. Jó megoldás, ha a szobában vagy a közös helyiségben elérhetők azon vendéglátóegységek menüje, melyek kiszállítást vállalnak környékünkön. Vendégeink így akár önállóan, akár a segítségünkkel megrendelhetik a kiválasztott ételt, ami dobozban, a kért időpontban fog megérkezni a szállásra. A megoldás előnye, hogy ehhez nincs szükség semmilyen plusz engedélyre.
Lássuk a szabályokat!
Hány ember reggelizhet egy időben?
Reggelit csak a megszálló vendégeinknek biztosíthatunk. Tíznél több vendéget csak két turnusban reggeliztethetünk, a két turnus között elegendő időt kell hagyni a takarításra és a friss harapnivalók előkészítésére is. A reggeliztetés időtartama nem haladhatja meg a három órát.
És a higiénia?
Reggeliztetéskor az élelmiszerbiztonságot sem vehetjük félvállról. Ügyeljünk az alábbi szabályok betartására:
- a nyersanyagokat fajtánként elkülönítve kell a hűtőszekrényben tárolnunk (pl. előrecsomagoltan vagy külön tárolóedényben).
- Ha a saját konyhánkból oldanánk meg az étkeztetést, akkor a vendégek által használt evőeszközöket, tányérokat, poharakat, kancsókat külön szekrényben kell tároljuk.
- A mosogatógép tökéletesen megfelel. Ha nincs, akkor fertőtlenítő hatású mosogatószert kell használni.
- Csak megbízható helyről vásárolhatjuk az élelmiszereket, számlával, szállítólevéllel kell igazolni az áru eredetét.
- A konyhát, étkezőhelyiséget naponta kell takarítani.
- A tányéron hagyott maradékot azonnal ki kell dobni a kommuniális hulladékba.
- Reggeliztetést csak akkor végezhetünk, ha egészségügyileg alkalmasak vagyunk erre, pl. nincs fertőző betegségünk. Ezt a háziorvosunk fogja igazolni egy előzetes alkalmassági vizsgálat után, amelyet évente kell majd megújítanunk. Ha pedig a családban fertőző betegség üti fel fejét, akkor tilos reggeliztetést végeznünk.
Tipp: Jó, ha van még valaki rajtunk kívül, akinek van egészségügyi kiskönyve, hogy ilyen esetben rá tudjuk bízni a reggeliztetést.
Hogy kell számlázni?
Reggeli: nem mindegy, hogy benne van-e a csomagban
5% az áfa, ha nincs szoba reggeli nélkül
Ha a reggeli minden csomagunk része, benne van a szobaárban, akkor a szobakiadáshoz szorosan kapcsolható szolgáltatásnak számít. Ilyenkor megörökli a főszolgáltatás áfáját, ezért 5%-os adókulcsot is használhatunk – mondja Kovács Nikoletta, az Offix Europe Kft. adótanácsadója. Ennek két feltétele van:
- az első, hogy reggeli nélkül ne lehessen szobát foglalni.
- a második pedig az, hogy a számlán a reggeli ne szerepeljen külön tételként.
Ha külön rendelhető a reggeli, akkor 27% az áfa
Ha a szobákat reggeli nélkül is értékesítjük, azaz a vendégek tudnak reggelit kérni vagy nem kérni, és persze fizetnek is érte, akkor ez már önálló értékkel bíró szolgáltatásnak számít. Ez esetben már a 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznunk, ha nincs konyhánk. Ilyenkor a számlán is külön tételként kell szerepeltetnünk a reggelit.
Félpanziós áfa ügyek: ha együttműködünk egy étteremmel
A félpanziós ellátást egy partner étterem közreműködésével tudjuk a legegyszerűbben megoldani. Azaz a vendég elkocog az étterembe enni, de a menü árát nem az étteremnek fizeti meg, hanem nekünk.
A számlázást és az áfát ilyen esetben is az fogja meghatározni, hogy különálló szolgáltatásként nyújtjuk-e az étkezést vagy sem.
Ha a félpanzió a szolgáltatási csomagunk része, azaz az ebédért, vacsoráért nem kell külön fizetnie a vendégnek, akkor ez is járulékos szolgáltatás lesz. Az áfatörvény szerint ezt nem kell külön tételként szerepeltetni a számlán, így számlázhatjuk 5% áfával.
De ha a szoba alapára nem tartalmazza a félpanzió díját, az külön rendelhető meg, plusz díjért, akkor külön tételként kell számlázni 27%-os áfával. Normál esetben az éttermi étkezés is 5% áfás, de mivel nekünk nincs konyhánk, ezt nem fogjuk tudni alkalmazni. Marad tehát a 27%.
Hogy mi milyen áfával kapunk számlát az étteremtől, az attól függ, hogy hol fogyaszt a vendég. Ha kiszállítást kérünk, akkor mindjárt 27%-os lesz az áfa. Míg ha átsétál a szomszédos étterembe, akkor 5%-os áfával fog számlázni nekünk az étterem. Ha nem vagyunk áfásak, akkor így több pénz maradhat a zsebünkben. (Áfásként ugye visszaigényelhetjük, akkor mindegy.
Őstermelők tudják választani a falusi vendégasztalt
Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelőként, kiegészítő tevékenységként nyújthatunk, ennek keretében láthatjuk vendégül a szálláshelyre vagy gazdaságba érkező turistákat. Bemutathatjuk például a sajtkészítést vagy éppen a disznóvágást, s az így elkészített ételeket felkínálhatjuk helyben fogyasztásra vagy elvitelre is.
Ha terméket adunk el, akkor maradnak a szokásos áfakulcsok. 5% a sertés, szarvasmarha, juh, kecske, baromfi, hal húsa, a nyerstej és a tojás. A tejtermékek 18%-os adókulccsal adhatók el, míg minden egyéb, köztük a feldolgozott hústermékek, (pl. kolbász) 27%-os áfával. Ám a szobakiadáshoz szorosan kapcsolódó étkeztetésnél már 5% az áfa, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.
Sebestyén Szabolcs