Önök kérdezték:

Magánszálláshelyet működtetek 8 szobával. Vendégeim többsége nem akar főzőcskézni, hanem azt szeretnék, hogy én biztosítsak nekik reggelit és vacsorát is. Hogyan tehetem meg ezt szabályosan?

Több szempontból is meg kell vizsgálnunk a kérdést:

Kezdjük az engedéllyel! 

Reggeliztetés

A reggeliztetés egyszerű. Ezt a tevékenységet magánszállásadóként akkor végezhetjük, ha szerepel a működési engedélyünkben. A szálláshelyet a jegyzőnek kell bejelenteni. Ebben a bejelentésben kell nyilatkozni arról, hogy a szálláson fogunk-e étkeztetni. Ha annak idején nem jelentettük ezt be, akkor megtehetjük utólag is. Tehát ha úgy döntünk, hogy szeretnénk reggelit kínálni a vendégeinknek, akkor ezt jelentsük be a jegyzőnél! 

Emellett egy másik fontos kötelességünk is lesz. Regisztrálnunk kell az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerbe, a FELIR-be. A rendszer az upr.nebih.gov.hu oldalon érhető el, a belépéshez a KAÜ azonosítónkra lesz szükség. A FELIR-ről a bit.ly/felirtajekoztato linken olvashatunk bővebben.

Ebéd, vacsora

A jegyzői bejelentés nem jogosít fel bennünket arra, hogy ebédet vagy vacsorát is kínáljunk a nálunk megszállóknak. Ezt akkor tehetjük meg:

A lakásétteremben azonban már szakképzett személyzetnek kell dolgoznia. A részletes szabályait a bit.ly/ételhigiéniaijogyakorlatok elérhető útmutató 9.2. pontjában találhatjuk meg. 

A megoldás az lehet, ha 

Lássuk a szabályokat!

Hány ember reggelizhet egy időben?

Reggelit csak a megszálló vendégeinknek biztosíthatunk. Tíznél több vendéget csak két turnusban reggeliztethetünk, a két turnus között elegendő időt kell hagyni a takarításra és a friss harapnivalók előkészítésére is. A reggeliztetés időtartama nem haladhatja meg a három órát.

És a higiénia?

Reggeliztetéskor az élelmiszerbiztonságot sem vehetjük félvállról. Ügyeljünk az alábbi szabályok betartására:

Tipp: Jó, ha van még valaki rajtunk kívül, akinek van egészségügyi kiskönyve, hogy ilyen esetben rá tudjuk bízni a reggeliztetést. 

Hogy kell számlázni?

Reggeli: nem mindegy, hogy benne van-e a csomagban

5% az áfa, ha nincs szoba reggeli nélkül

Ha a reggeli minden csomagunk része, benne van a szobaárban, akkor a szobakiadáshoz szorosan kapcsolható szolgáltatásnak számít. Ilyenkor megörökli a főszolgáltatás áfáját, ezért 5%-os adókulcsot is használhatunk – mondja Kovács Nikoletta, az Offix Europe Kft. adótanácsadója. Ennek két feltétele van:

Ha külön rendelhető a reggeli, akkor 27% az áfa

Ha a szobákat reggeli nélkül is értékesítjük, azaz a vendégek tudnak reggelit kérni vagy nem kérni, és persze fizetnek is érte, akkor ez már önálló értékkel bíró szolgáltatásnak számít. Ez esetben már a 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznunk, ha nincs konyhánk. Ilyenkor a számlán is külön tételként kell szerepeltetnünk a reggelit.

Félpanziós áfa ügyek: ha együttműködünk egy étteremmel

A félpanziós ellátást egy partner étterem közreműködésével tudjuk a legegyszerűbben megoldani. Azaz a vendég elkocog az étterembe enni, de a menü árát nem az étteremnek fizeti meg, hanem nekünk. 

A számlázást és az áfát ilyen esetben is az fogja meghatározni, hogy különálló szolgáltatásként nyújtjuk-e az étkezést vagy sem. 

Ha a félpanzió a szolgáltatási csomagunk része, azaz az ebédért, vacsoráért nem kell külön fizetnie a vendégnek, akkor ez is járulékos szolgáltatás lesz. Az áfatörvény szerint ezt nem kell külön tételként szerepeltetni a számlán, így számlázhatjuk 5% áfával. 

De ha a szoba alapára nem tartalmazza a félpanzió díját, az külön rendelhető meg, plusz díjért, akkor külön tételként kell számlázni 27%-os áfával. Normál esetben az éttermi étkezés is 5% áfás, de mivel nekünk nincs konyhánk, ezt nem fogjuk tudni alkalmazni. Marad tehát a 27%. 

Hogy mi milyen áfával kapunk számlát az étteremtől, az attól függ, hogy hol fogyaszt a vendég. Ha kiszállítást kérünk, akkor mindjárt 27%-os lesz az áfa. Míg ha átsétál a szomszédos étterembe, akkor 5%-os áfával fog számlázni nekünk az étterem. Ha nem vagyunk áfásak, akkor így több pénz maradhat a zsebünkben. (Áfásként ugye visszaigényelhetjük, akkor mindegy.


Őstermelők tudják választani a falusi vendégasztalt

Falusi vendégasztal szolgáltatást csak kistermelőként, kiegészítő tevékenységként nyújthatunk, ennek keretében láthatjuk vendégül a szálláshelyre vagy gazdaságba érkező turistákat. Bemutathatjuk például a sajtkészítést vagy éppen a disznóvágást, s az így elkészített ételeket felkínálhatjuk helyben fogyasztásra vagy elvitelre is. 

Ha terméket adunk el, akkor maradnak a szokásos áfakulcsok. 5% a sertés, szarvasmarha, juh, kecske, baromfi, hal húsa, a nyerstej és a tojás. A tejtermékek 18%-os adókulccsal adhatók el, míg minden egyéb, köztük a feldolgozott hústermékek, (pl. kolbász) 27%-os áfával. Ám a szobakiadáshoz szorosan kapcsolódó étkeztetésnél már 5% az áfa, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora. 


Sebestyén Szabolcs