A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának az elhalasztását javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökség. Nem ez az első eset, hogy kormányközeli szervezet javasolja egy bevezetés előtt álló kormányzati intézkedés halasztását. A korábbi tapasztalatok alapján így most is erősen fogadnánk arra, hogy a kormány hamarosan megfogadja a szervezet tanácsát. Nagyon valószínű tehát, hogy a többség számára elmarad a júliusi kötelező bevezetés. 

A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatását eredetileg 2022. július elsejei dátummal kellett volna bevezetni. Akkor a kormány a turisztikai szektornak nyújtott segítségre hivatkozva adott fél éves hosszabbítást év végéig, majd megint fél évet idén júliusig. Valójában nemcsak a vállalkozók nem voltak felkészülve, de talán a kormány sem a több tízezer vállalkozás csatlakoztatására. Az adatszolgáltatáshoz ígért ingyenes szoftver, a Vendégem vendéglátós változata például csak áprilisra készült el. (Az új szoftveről itt olvashat)

A vállalkozók fele regisztrált csak

Tény az is, hogy a vendéglátók nagy része nem csinált semmit, sokan valószínűleg nem is tudtak a kötelező regisztrációról. A vállalkozásoknak ugyanis előbb tavaly december 31-ig kellett volna regisztrálnia, majd az új határidő szerint most június 30-ig, hogy a következő naptól elindulhasson az éles adatszolgáltatás. Ugyanakkor egy idén márciusi információ szerint a vállalkozások kétharmada még nem regisztrált. Valószínűleg nagyon sokan az utolsó napokra hagyják a regisztrációt is, ami pedig szinte lehetetlenné teszi az éles adatszolgáltatás határidőre történő elindítását. Magyarországon 2022 nyarán valamivel több mint 47 ezer vendéglátó üzlet működött. A MTÜ májusi közleménye szerint viszont mindeddig csak 22 ezer cég végezte el a kötelező regisztrációt, holott már csak egy hónap van hátra az adatszolgáltatás indításáig. Jogos lehet a nyugtalanság a kormányban, hogy vagy ismét hosszabbítanak, vagy nagy kudarc lesz a júliusi élesítés.  

A gombokat nyomogató lángossütő képe hatásos volt

Valójában május elején kezdtek felgyorsulni az események. A sajtóban ekkoriban jelentek meg az első komolyabb cikkek arról, hogy mi vár a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokra. A lapok nagyon érzékletesen alakították ki az adminisztrációba belefulladó balatoni büfés képét, akinek lángossütés közben kell nyomogatnia a gombokat, hogy rendben legyen az NTAK-adatszolgáltatása. 

A riasztónak szánt életkép amúgy nem is túlzó. Minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben fogja majd a feltételeket teljesíteni. Egy nagy étterem meg tudja tenni, hogy meglévő éttermi szoftverébe programoztatja bele az NTAK-funkciót is, így gyakorlatilag semmi pluszt nem kell tennie a személyzetnek a meglévő eszközök használatán túl. Egy kisvállalkozó valószínűleg az ingyenes Vendégem alkalmazást fogja használni, amit nem tud integrálni semmivel. Neki kell gondoskodnia a programot futtató számítógépről vagy tabletről, az internetkapcsolatról és a program használatáról is a meglévő pénztárgép mellett. Neki ez egy felesleges és nehézkes új kötelezettség, amire annyira volt szüksége, mint púpra a hátán.  

A kormány szerveként működő MTÜ kér hosszabbítást a kormánytól

Május 24-én aztán kiadott egy sajtóközleményt a Magyar Turisztikai Ügynökség, melyben az adatszolgáltatás elhalasztását, pontosabban a kötelező adatszolgáltatás szakaszos bevezetését javasolják. Ez azért lényeges, mert a MTÜ nem egy független szervezet, hanem a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. Nehéz elképzelni, hogy a MTÜ a kormánnyal szemben, afféle vállalkozói érdekvédő szervezetként tenne egy javaslatot a kormány számára. Sokkal inkább gondolhatjuk azt, hogy amit az MTÜ mond, az a kormány szándéka. Valószínűleg megvan tehát a kormányzati döntés a bevezetés elhalasztására. Már csak a kormányrendelet kiadása hiányzik, de szinte biztos, hogy nem lesz júliusi elindulás az adatszolgáltatásban. 

Szakaszos bevezetés várható, a kicsiket talán ki is hagyják

A turisztikai ügynökség javaslata szerint tehát szakaszosan vezetik majd be az adatközlést. Először most júliustól csak azoknak a cégeknek kellene elindulniuk, melyek évi 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevétellel rendelkeznek. Ezek a nagy láncok, s rajtuk kívül talán nincs is más szereplője ennek a körnek. Fél évvel később kezdődne a kisebb, de évi 12 millió forint feletti árbevételű vállalkozások adatszolgáltatása. A javaslat szerint pedig a legkisebb, az évi 12 millió forintnál is kisebb árbevételt elérő vállalkozások számára egyáltalán nem is lenne kötelező az adatszolgáltatás. 

A szakaszos bevezetés nem egy teljesen új gondolat egyébként, így működött 2019-ben a szálláshelyek adatszolgáltatásának a bevezetése is. Előbb a szállodák, majd a panziók, végül az egyéb és magánszálláshelyek számára vált kötelezővé az NTAK-ba bekötés. Ez a folyamat egy évet vett igénybe. A szállásadók között viszont nem kaptak mentességet a legkisebb forgalmú szobakiadók sem, nekik is kötelező az adatszolgáltatás. Igaz, egy falusi szálláshelyen például az NTAK-adatok rögzítése mondjuk hetente kétszer tíz percet jelent, míg egy egyszemélyes strandi büfésnek naponta kellene több száz vendég rendelését egyenként felvinnie.

Nem lehetne kikerülni azonban a vendéglátó üzletek regisztrációját: az továbbra is kötelező lenne június 30-ig, csak az adatszolgáltatást nem kellene egyelőre elkezdeni. A regisztráció elmulasztása szankcionálható lenne


Nem kell pénztárgép a Vendégem szoftver mellé

Kisvállalkozók számára nem kis többletmunkát jelent, hogy a kötelező pénztárgép-használat mellett az NTAK-adatszolgáltatást is végezniük kell egy másik gépen. A dupla munka azért is fájó, mert az NTAK-ba azokat az adatokat is be kell írni, amiket egyébként a pénztárgép rögzít. A két rendszer azonban nincs összekötve, így mindkettőben rögzíteni kell ugyanazt az adatot. 

Ezt a problémát oldhatja fel egy májusi törvénymódosítás. A jogszabály lehetővé teszi, hogy ne kelljen kettő eszközt használni. A törvény szerint a nyugtaadási kötelezettséget és a NAV felé történő adatszolgáltatást a vállalkozó az NTAK-adatszolgáltatást végző szoftverrel is teljesítheti. Ehhez előbb a szándékot kell bejelentenünk majd a NAV-hoz. Kapunk egy kódot, amivel üzembe helyezhető lesz majd az NTAK-szoftvernek ez a funkciója. Ezt a funkciót elvileg július 1-től kell majd a Vendégem szoftvernek tartalmaznia. Tehát gyakorlatilag a program pénztárgépként is tud majd működni, ha a nyugtaadáshoz csatlakoztatunk hozzá egy nyomtatót.


Nagy Csaba