A sikeres vendéglátók és szállásadók szakmai lapja

Ügyfélszolgálati telefonszámunk: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu vagy üzenhet a weblapról

Keresés

Az idegenforgalmi ágazat a veszélyhelyzet kezdetén kapott néhány könnyítést a kormánytól, más-más határidővel. Hogy ezekből mi és meddig marad meg a veszélyhelyzet után, azt egy készülő törvény fogja meghatározni, de a törvényjavaslat elfogadása előtt rendeletben is lezárta a kormány a veszélyhelyzet alatti kedvezményeket. A turizmusfejlesztési hozzájárulást év végéig nem kell fizetni, az IFA július 1-től jön vissza, a kiszállítás kedvezményes áfája július végéig marad. Ugyanakkor meghosszabbították a törlesztési moratóriumot és könnyítéseket igényelhetnek a vállalkozások az adózásban is.

Az idegenforgalmi ágazat számára adott legtöbb könnyítés határidejét a veszélyhelyzet végéhez kötötte a kormány. Mindeddig tehát úgy számolhattunk, hogy ameddig marad a veszélyhelyzet, addig maradnak a kedvezmények is.

A veszélyhelyzet végének dátumát ugyanakkor nem ismerjük. A Parlament legutóbb ezt úgy hosszabbította meg, hogy ez az állapot az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig lesz érvényben. Ez egy szeptemberi dátumot jelent. A kedvezmények többsége tehát a korábbi rendeletek szerint eddig tartott volna. De nem mind marad addig.

Előbb egy törvényjavaslat készült, ami már fix határidőket állapított meg a kedvezményekre, majd ennek elfogadása előtt egy kormányrendeletben jelentek meg a kivezetés dátumai, és egyes hosszabbítások.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: 2021-ben nem kell fizetni

 A 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetése alól a kormány már 2020 márciusában mentesítette a vállalkozásokat. Az akkori intézkedés arról szólt, hogy 2020-ra egyáltalán nem kell megfizetni ezt az adót. Tavaly decemberben aztán a járvány újabb hulláma miatt a kedvezményt meghosszabbították 2021-re, a veszélyhelyzet végéig.

A készülő átmeneti törvény hosszabb határidőt ad: 2021-ben egész évre mentesíti a vállalkozásokat a turizmusfejlesztési hozzájárulás alól. Ezt azonban még nem szavazták meg a Parlamentben. Átmeneti szabályként most ugyanezt beleírták egy kormányrendeletbe. A turizmusfejlesztési hozzájárulást tehát sem bevallani, sem megfizetni nem kell 2021-ben.

Idegenforgalmi adó: júliustól már be kell szedni

Hasonló a helyzet az idegenforgalmi adóval. Ezt a korábbi szabályok szerint szintén a veszélyhelyzet megszűnéséig nem kell beszedni. Bevallást azonban a vendégéjszakák alapján kell róla készíteni (tehát arról, hogy mennyi adót szednénk be, ha kellene fizetni). Ennek az az oka, hogy az önkormányzatok kapnak egy állami pótlást a kiesett adóbevételek helyett, tehát pontosan tudni kell, hogy az egyes önkormányzatok mennyi pénztől estek így el.  

A turizmusfejlesztési hozzájáruláshoz hasonlóan az idegenforgalmi adó kérdését is a még el nem fogadott átmeneti törvény szabályozza majd, ám annak elfogadása előtt egy kormányrendelet már kivezeti ezeket a szabályokat.

A rendelet szerint az idegenforgalmi adót a június 30-ig eltöltött vendégéjszakák után nem kell a vendégtől beszedni, az önkormányzatnak megfizetni, csak bevallani.

Kiszállított ételek áfája: augusztustól újra 27% Július 31-én megszűnik a kedvezményes áfakulcs a házhoz szállított ételekre. Az 5%-os éttermi áfát ezután újra csak az éttermi, helyben történő fogyasztásnál lehet felszámítani, a kiszállítás áfája újra 27%-os lesz augusztus elsejétől (319/2021 kormányrendelet).

Teraszok használata: év végéig ingyenesek maradnak

 Jelenleg nem a veszélyhelyzet végéig, hanem az év végéig szóló rendelkezés a közterületek ingyenes használata, ha arra vendéglátó üzlet terasza települ ki. Ezt a kedvezményt nem is olyan régen, az április 19-i nyitást megelőzően foglalták rendeletbe. Hatálya év végéig szól. Ezt erősíti meg a törvényjavaslat is: december 31-éig a teraszok után nem kell közterület-használati díjat fizetni.

Bérleti díjak: júliustól újra kell fizetni

Az állami vagy önkormányzati helyiségben működő turisztikai vállalkozások mentesültek a bérleti díj megfizetése alól június 30-ig. Ennek a kedvezménynek a további hosszabbításáról nincs szó, júliustól tehát már fizetni kell.A törvényjavaslatban ugyanakkor szerepel az is, hogy azok az önkormányzati, állami bérleti szerződések, amik a veszélyhelyzet alatt járnak le, a veszélyhelyzet utáni 90. napig hosszabbodnak a bérlő egyoldalú nyilatkozata alapján. A bérleti díj ugyaneddig nem emelhető. (Ez üzletekre és lakásokra is érvényes). Bérleti díjat fizetni kell, de annak összege a tulajdonos részéről korlátlanul, akár a nulláig is csökkenthető a veszélyhelyzet utáni 90. napig 

Nagy Csaba

———————————–

  1. évi XCIX tv. , megjelent 06.28-án